"Azrail, 15. maddeden evvel temizliği yaptı"

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa'nın geçici 15. maddesini kaldırmak için "çok geç" derken, "Azrail bence 15. maddeden evvel gerekli temizliği yaptı. O nedenle 15. madde kaldırılsa da yargılanacak sanık bulmakta zorluk çekilebilir" diye konuştu.

Yayınlanma: 25.06.2009 - 12:40
Abone Ol google-news

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, partisinin Ar-Ge Merkezi'nin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını önerisini değerlendiren Cindoruk, "Bugün 15. maddeyi kaldırmak için çok geç" dedi. Maddenin kaldırılmasıyla gündeme gelecek yargılama sürecine ilişkin pek çok zaman aşımı işlediğini belirten Cindoruk şöyle konuştu:
"Sanıkların bir kısmı da öldü. Azrail bence 15. maddeden evvel gerekli temizliği yaptı. O nedenle 15. madde kaldırıldığında yargılanacak sanık bulmakta zorluk çekilebilir. Belki 90 yaşını aşmış Kenan Evren bulup getirilir. Pinoche örneği mi yaratmak istiyor CHP bilemiyorum. Ama prensip olarak, bir Anayasa'da böyle bir yasağın bulunması yanlış. Anayasayı temizlerken 15. maddeyi kaldırmanın elbette demokratik bir yapı olarak değerli ve geçerli olduğunu söylüyorum."

Cindoruk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili "sulu şaka" değerlendirmesine ilişkin ise, "Sulu şaka tabirini anlayamadım. Sulu şaka ne demek? Şakanın kurusu nasıl olur onu bilemiyorum? Bu bir şaka değil. 1994'ten beri bu talep, hem siyasilerden hem de 12 Eylül'ün mağduru olan kişilerden gelmiştir. Geçici 15. maddenin değiştirilmesi için ben uğraş verdim. 1994'teki Anayasa çalışmalarımda gündemde bu da vardı. Kimseye sitem etmiyorum ama o zamanki parti genel başkanları sıcak bakmadılar, bunun için de kaldı" dedi.


Askeri savcılığın kararı "Susuz şaka"

Cindoruk,Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın, İrtica ile Mücadele Planı'nın, Genelkurmay'da hazırlanmadığı ve Albay Çiçek hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararını "susuz şaka" olarak kabul ettiğini söyledi. Askeri Savcılığı, soruşmayı sonuna kadar götürmesi yönünde eleştiren Cindoruk şunları dedi:
"Birtakım araştırma ve kovuşturma görevini bir sivil savcıya havale etmeyi yakışıklı bulmadım. Zira savcılar, askeri savcı, sivil savcı diye bölünmezler onların sıfatları savcıdır. Her iki savcılık makamı da adli tahkikatı sonuna kadar götürmekle yükümlüdür. Genelkurmay savcılığı dosyayı bana sorarsanız Ergenekon savcılarına havale etmiştir. Önemli olan Genelkurmay'ın böyle bir sahte de olsa, kabul edilebilir de olsa bir belge ile meşgul olmadığını ifade etmesidir. Yani Genelkurmay kendisinin bu konuda kaynak olmadığını tescil etmiştir. Keşke sonuna kadar götürselerdi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler