Abhazya'nın bağımsızlığına tepkiler

Rusya'nın Gürcistan'a bağlı Osetya ve Güney Abhazya'yı tanımasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Almanya, Fransa ve "Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı" Rusya'nın kararını, "Kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Yayınlanma: 26.08.2008 - 14:02
Abone Ol google-news

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya'nın Gürcistan'a bağlı Osetya ve Güney Abhazya'yı tanıması kararını "Kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Estonya'da bulunan Merkel, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in kararının uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi. Fransa da Rusya'nın kararından üzüntü duyduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Rusya'nın, Gürcistan'dan bağımsızlık ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlık talebini kabul etmesini, "Son derece talihsiz bir karar" olarak değerlendirdi.

Rice, ülkesinin Güney Osetya ve Abhazya'yı Gürcistan'ın uluslararası toplumca tanınan sınırları içinde görmekte olduğunu vurguladı.

"ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde Güney Osetya ve Abhazya'nın statülerinin değiştirilmesine yönelik olası bir Rusya girişimini engellemek için veto hakkını kullanacağını" da belirten Rice, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, ülkesinin uluslararası toplumca desteklenen ateşkese uyma yükümlülüğünü yerine getirmediğini ifade etti.

ABD Başkanı George W. Bush, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıma kararını kınayarak, Rusya'nın "Bu sorumsuz kararını gözden geçirmesi" uyarısında bulundu.
Başkan Bush, Texas'taki çiftliğinden yayınladığı açıklamada, "ABD, Rusya Devlet Başkanı'nın Gürcistan'ın Güney Osetya ve Abhazya bölgelerini bağımsız devletler gibi tanıma kararını kınamaktadır" dedi.

Öte yandan, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, yaptığı açıklamada, Güney Osetya'da Gürcülerin yaşadığı Akhalgori kentinde Rus birliklerini "Bu gece etnik temizlik yapmaya hazırlanmakla" suçlayarak, "Bu kabul edilmez" dedi.
Rusya ile gerginlik ve Gürcistan konusunda yeni bir soğuk savaş endişeleriyle ilgili bir soruya, "Bir savaştan korkuyoruz ve istemiyoruz" yanıtı veren Kouchner, "Eğer bir soğuk savaşsa önemli değil, ama sıcak olursa istemiyoruz" diye sözlerini sürdürdü.

AGİT'ten karara kınama

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) da Rusya'nın kararını kınadı.
AGİT dönem başkanı Aleksander Stubb, "Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığının tanınması temel AGİT ilkelerinin ihlalidir" dedi.

Stubb, Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstererek AGİT ilkelerine uymasını, Gürcistan'daki tüm askerlerini derhal çekmesini ve ateşkes anlaşmasına uymasını istedi.

Medvedev'den mektup

Bu arada, İtalyan resmi haber ajansı Ansa, hükümet çevrelerine dayanarak, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, Moskova'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıma kararıyla ilgili aralarında ABD Başkanı George W. Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bulunduğu Batılı liderlere, birer açıklama mektubu gönderdiğini duyurdu.
Mektubun içeriği hakkında bilgi verilmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler