Türkiye bizi destekliyor

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad, Orta Doğu'nun sorunlu bir bölge olduğunu belirterek, Türkiye'nin Suriye'yi Orta Doğu'da etkin rol oynaması için desteklediğini söyledi. Miktad: "Kardeş ve komşu iki ülke ve halkları arasındaki ilişkileri geliştirecek ve daha da güçlenmesini sağlayacağız"

Yayınlanma: 27.08.2008 - 07:41
Abone Ol google-news

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad, Türkiye'nin Suriye'yi Orta Doğu'da etkin rol oynaması için desteklediğini söyledi.
Miktad, Orta Doğu'nun sorunlu bir bölge olduğunu belirterek, "Irak'ta ve Afganistan'da olanlar, İran'ın nükleer dosyası, Suriye ve Türkiye için ortak öneme sahip. İki ülke arasındaki ilişkiler doğal seyrinde devam ediyor" dedi.
İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin bölgeye yansıdığını kaydeden Miktad, "Biz, bu ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmemesini umuyoruz" diye konuştu.
Miktad, son dönemde artan üst düzey ziyaretlerin çok faydalı olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Son dönemdeki görüşmeler, bölgenin meseleleri konusunda görüş alışverişinin önemini ortaya koymaktadır. Özellikle Orta Doğu'daki güvenlik ve barış konusunda. Bu çerçevede Türkiye, Suriye ve İsrail arasında olumlu şekilde arabuluculuk yapıyor. Türkiye'nin bu konuda sarf ettiği çaba saygı ve takdire değer."
Türkiye ve Suriye ilişkilerinin stratejik öneme sahip olduğunu ve iki ülkenin de çıkarlarına hizmet ettiğini belirten Miktad, Suriye'nin bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için çaba sarf etmeye devam edeceğini kaydetti.


Ekonomi

Miktad, Türkiye-Suriye ilişkilerinin siyasi, güvenlik, ekonomik ve insani konuları da kapsadığını belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,5 milyar dolar civarında olduğunu hatırlattı. Ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için yeni ticaret noktaları oluşturmak için çalıştıklarını anlatan Miktad, kısa süre önce Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın mektubunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ulaştırdığını söyledi. Miktad, "Mesajda, Suriye'nin kapılarının her alanda Türk şirketlerine açık olduğu ve dayanışma çerçevesinde devam eden bilgi alışverişinin olumlu neticelerinin alınmaya başlandığı vurgulandı" dedi.
Miktad, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler çerçevesinde diplomatik, ekonomik, sosyal ve güvenlik alanlarında ortak projeler geliştirdiklerini belirterek, "Bu projeler, kardeş ve komşu iki ülke ve halkları arasındaki ilişkileri geliştirecek ve daha da güçlenmesini sağlayacak" diye konuştu.


Sarkozy ile bölge meseleleri ele alınacak

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Eylül ayında Suriye'ye yapacağı ziyaretle ilgili bilgi veren Miktad, "Ziyaret çerçevesinde, bölgenin durumu, Kafkasya'daki gelişmeler, bölgedeki sorunların çözümünde AB'nin rolü, bölgede genel ve adil barışın tesisi için uygun zeminin bulunması konuları ele alınacak. Ayrıca, Suriye ve Fransa arasında çeşitli alanlarda işbirliği konuları değerlendirilecek" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler