Yıldız: Bu piyasaya müdahale değildir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun aldığı 'tavan fiyat uygulaması' kararıyla ilgili bunun piyasaya müdahale olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 27.06.2009 - 11:43
Abone Ol google-news

AK Parti Sivas 3. Olağan Kongresine katılmak üzere kente gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı, Sıvas Havaalanı'nda Vali Vekili Kemal Şahin ve diğer yetkililer karşıladı. Sıvas Valiliğini ziyaret eden Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Sıvas'ın Türkiye'nin önemli kentlerinden olduğunu, ülkenin tarihine damgasını vurduğunu söyledi. Sıvasspor'un gösterdiği başarıya değinen Yıldız, Sıvasspor'un artık şampiyonluğun vazgeçilmez isimlerinden olduğunu kaydetti.
 

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması

Daha sonra basın mensuplarının EPDK'nın aldığı akaryakıtta tavan fiyat uygulaması kararıyla ilgili sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, şunları kaydetti: ''Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, adı üzerinde denetleyici ve düzenleyici bir kurumdur. Petrol dağıtım şirketleri ve bayilerin Türkiye'ye koydukları satış fiyatları üzerinde hem kendilerinin hak ve hukukunu gözetici, onların mağdur olmamasını sağlayacak ama aynı zamanda tüketici haklarını da dikkate alacak bir çalışma içerisine girdi. Tabii ki aldığı karar, kurul kararı. Kanunların üzerinde bir karar değil, hukuku mevzuat çerçevesinde burada olan makul bir fiyatı yakalayıp o makul fiyatla beraber her iki tarafı da yani hem dağıtım şirketleri ve bayilikleri, hem de tüketiciyi makul bir fiyatta buluşturmak üzere yapılan bir çalışmadır. Bu piyasaya bir müdahale değildir. Serbestleşmeye çalışan, liberalleşmeye çalışan, ama aynı zamanda rekabet ortamının oluştuğu bir ortam oluşturulmaya çalışılan, bir piyasa oluşturulmaya çalışılan bir düzlemde konuşuyoruz. O açıdan kesinlikle bir müdahale değildir. Ama fiyatların sürdürülebilir olması açısından ve rekabetin sağlanabilmesi açısından dediğim gibi uygun bir fiyatın yakalanması. bu 2 aylığına oluşturulan bir fiyattır. Bu 2 ay içerisinde zaten stabil hale, normal hale fiyatlar mutlaka o düzleme çekilecektir. Biz dağıtım şirketlerimizin ve bayilerimizin tabi ki zarar etmeyeceği, ama aynı zamanda makul bir kar edeceği bir zemini hazırlamak durumundayız. Onlar da bizim işletmelerimiz. Dağıtım şirketleri ve bayiler de bizim aynı zamanda bu piyasanın önemli aktörleri. Ama vatandaşlarımızın da bu manada haklarının korunması lazım. Yapılan çalışma budur.''

''Akaryakıt dağıtım şirketlerinin bu düzenlemeyle net karlarının yüzde 1-2 civarında gerileceğini düşündüklerini, bu nedenle de işten çıkarmalar olacağını ve bayiliklerin kapanma ihtimallerinin olduğunu belirttiklerinin'' ifade edilmesi üzerine Bakan Yıldız, ''Her işletme malum kendi işletme şartlarını oluşturmak durumunda. Fakat bütün masraflar yani intifa haklarından tutun ki, promosyonlara varıncaya kadar vatandaşımız tarafından finanse edilen haklardır. O yüzden vatandaşımızın finanse ettiği bir işletmenin mutlaka yine vatandaşımızın lehine düzenlenmesi lazım'' dedi.

Dağıtım şirketleri ve bayilerin bu piyasanın vazgeçilmez ve önemli aktörleri olduğunun altını özellikle çizmek istediğini ifade eden Yıldız, şunları söyledi: ''Tabii onların hak ve hukukunu da koruyacağız. Bahsettiğim makul fiyat nedir? Buradaki ana problem odur. Makul fiyat her iki tarafında mağdur olmadığı hatta işletmecinin karlılıklarını sürdürdüğü fiyattır. Asıl tartışma konusu olan rakam da budur. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun aldığı karar, bu fiyatın makul olduğu üzeredir. Ne ile mukayese ediyor bunu Akdeniz Havzası'ndaki rafine fiyatlarıyla, Avrupa'daki aynı düzleme, aynı baza getirilmiş akaryakıt fiyatlarıyla, alım gücü kaliteleriyle birçok faktör var. Çok teknik detaya girmeyeceğim. Birçok faktör açısından bunu temin etmeye çalışıyor. Sonuçta biz Enerji Bakanlığı olarak yalnızca bu manadaki politikaları koyarız. Ama bunun piyasanın düzenlenmesi ve denetlenmesi ile alakalı bildiğiniz gibi EPDK görev yapıyor. Onun da bu şekliyle piyasaya müdahale etmeksizin bir nevi tavsiye kararıdır.''
 

Tasarruflu ampullerin sağlığa zararı

Bir gazetecinin tasarruflu ampullerin sağlık açısından zararlı olduğu söylentileri bulunduğunun sorulması üzerine bakan Yıldız, ''Sağlıksız olan ve bu konuda CE belgesini almamış olan hiç bir ampulün tavsiye edilmesi zaten söz konusu değil. Bir kısım fason ve tampon malların kullanıldığına şahit oluyoruz'' dedi.
 

Kangal'daki operasyon

Bakan Yıldız, Kangal'da bir süre önce düzenlenen enerji operasyonuyla ilgili olarak da şunları söyledi: ''Prensip açısından söyleyelim hangi arkadaşımız hangi kurum ve kuruluşta bir yanlış yapmışsa bunun tabii hesabını verecektir. Eğer doğru yapmış ve yanlış anlaşılmışsa bu da mutlaka açığa çıkacaktır. Bunun en önemli göstergesi tabi ki hukuka olan saygımızla beraber hukuka intikal etmiş, savcılığa intikal etmiş bu hususun sonlandırılmasıyla alakalı bizim beklentilerimizdir. Bunu her vatandaşımız gibi Enerji Bakanlığı olarak bunun sonuçlarını bekleyeceğiz, ama teknik açıdan sorarsanız bizim EÜAŞ'ın santraline alınan kömürün kalorifik değerleriyle alakalı, düşük değer tespitiyle alakalı bir oynama iddiası var. O değerlerle, laboratuvar değerleriyle oynama iddiası var. Bu iddialar dediğimiz hukuk ve savcılığa intikal etmiştir. Sonucunu hep beraber takip edeceğiz.''

Doğalgaz fiyatları

Doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki dönemde ne gibi düzenlemeler olacak şeklindeki soruya ise Bakan Yıldız, 11 Ocak 2008'den bu yana doğal gaz fiyatları da otomatik fiyatlandırmaya tabi tutulduğunu anımsattı.
Yıldız, şöyle devam etti: ''Bildiğiniz gibi primier enerji kaynakları dediğimiz petrol ve doğal gazın orijinindeki yani aldığımız ülkelerdeki ve dünyadaki gelişim fiyatları esastır. Biz hepinizinde yakinen bildiği gibi Rusya'dan, İran'dan Azerbaycan'dan, Cezayir'den, Nijerya gibi ülkelerden biz bu doğal gazı alıyoruz. Şu anki dünya piyasalarında hem petrole bağlı olarak bu fiyatların bir dalgalanma gösterdiğini, ama geçtiğimiz yıllarda çok fahiş fiyatlara petrolün varilinin 141-145 dolarlara kadar çıktığı bir dönemden geçtik. Faz farkıyla bunlar Rusya'dan aldığımız 6 ay, İran'dan aldığımız 9 ay faz farkıyla bunlar fiyatlara yansıtılıyor. Tabii ki bu fiyatların tüketici lehine olabildiğince ucuz olmasını temenni ederiz bir ithalat ülkesi olarak. Şu anki fiyatlar düşmüş değil, fiyatlardan biraz daha yükseldi. Yine 75 dolarlar seviyesine çıktı. Umuyoruz ki bunlar çok fazla yükselmez ki bizler de doğalgaza zam yapmayalım ve enerjideki hedefimiz olan ucuz elektrik, kaliteli elektrik ve sürdürülebilir elektriği temin etmiş olalım.''
Bakan Yıldız'a kentteki çalışmalar hakkında brifing veren Vali Vekili Şahin, ziyaretin anısına çift başlı kartal armalı plaket ile hayat ağacı motifli bir flama hediye etti. Valilik Şeref defterini imzalayan Yıldız, daha sonra Sıvas Belediyesi'ne geçerek, belediye başkanı Doğan Ürgüp ile makamında bir süre görüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler