Gözaltılar elçiliğe kadar uzandı

İran'da seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ardından çıkan olaylarda rolü olduğu gerekçesiyle İngiltere'nin Tahran büyükelçiliğinde çalışan 8 İranlının, Ahmedinejad yönetimi tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Yayınlanma: 28.06.2009 - 08:32
Abone Ol google-news

İran'ın başkenti Tahran'daki Britanya Büyükelçiği'nde çalışan 8 İranlının gözaltına alındığı bildirildi. İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, söz konusu kişilerin İran'da 12 Haziran'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yaşanan huzursuzlukla ilgileri olduğu şüphesiyle polis tarafından gözaltına alındığını duyurdu.

Fars haber ajansı, "Son yaşanan huzursuzlukta önemli rol oynayan, Britanya Büyükelçiliğinde çalışan 8 İranlı gözaltına alındı. Bu kişiler İran'da yaşanan huzursuzluğu tahrik etmede faal bir rol oynadı" ifadelerini kullandı.


Britanya İranlılaın serbest bırakılmasını istedi

Britanya, İran'da gözaltına alınan Britanya'nın Tahran Büyükelçiliği'nde çalışan İranlıların serbest bırakılmasını talep etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gayri resmi dışişleri bakanları toplantısı dolayısıyla bulunduğu Yunanistan'ın Korfu adasında basına yaptığı açıklamada, İranlı yetkililerin büyükelçilikte çalışan İranlıları tutuklamalarını bir "taciz ve gözdağı" olarak niteledi.

Miliband, "Bu, kabul edilemez biçimde bir taciz ve gözdağı vermedir. Biz bu kişilerin, hiçbir zarar verilmeden serbest bırakıldığını görmek istiyoruz" diye konuştu. İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Britanya'nın Tahran Büyükelçiliği'nde çalışan 8 İranlı'nın, İran'da 12 Haziranda yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yaşanan huzursuzlukla ilgileri olduğu şüphesiyle polis tarafından gözaltına alındığını duyurmuştu.

 

Hamaney, uyarısını yineledi

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD ve Avrupa ülkelerinden, ''İran'ın içişlerine karışmak yerine kendi sorunlarıyla ilgilenmelerini'' istedi.

Hamaney, Yargı Erki Başkanı Ayetullah Mahmud Haşimi Şahrudi ve beraberindeki heyeti kabulde, seçim sonrası gelişmeler ile Batılı ülkelerin açıklamalarına değindi.

''İran'ın iç işlerine karışılmaması'' yönündeki uyarısını yineleyen Hamaney, siyasetçilerin ve halkın tek yürek olması halinde yabancıların müdahalesinin etkisiz kalacağını söyledi.

Hamaney, ABD ve Avrupa ülkeleri liderlerinin seçimlere ilişkin açıklamalarına atfen, ''Onlar, kısa görüşlülükleriyle İran hakkında öylesine konuşuyorlar ki, sanki tüm sorunlarını halletmişler de sadece İran'ınki kalmış'' dedi.

''ABD ve Batılı ülkelerinin Afganistan, Irak, Filistin ve Pakistan'da halka karşı katliam yaptığını'' savunan Hamaney, ''Bunlar, merhamet ve insan sevgisinden uzaklar. Şimdi kalkıp da İran halkının yanında yer aldıklarını ifade ediyorlar. Onların hedefi belli ve halk da bunun farkında'' ifadesini kullandı.

Halkın uyanık, bilinçli ve tecrübeli olduğunu, İran aleyhindeki girişimlerin ters tepeceğini belirten Hamaney, ''8 yıl boyunca bu halka karşı cinayet işlendi, bomba ve füzelerle evleri viran edildi ve kimyasal silah kullanıldı. Bu ülkeler, hiçbir şekilde merhamet duygusu ifade etmediler, tam tersine düşmana yardım ettiler'' diye konuştu.

Hamaney, ülkedeki son gelişmelerle ilgili uyarısını da tekrarlayarak, ''halkın birlik ve beraberliğinin zarar görmemesi için bütün sorumluları, özellikle de her iki taraftaki siyasileri duyguları tahrik edebilecek her türlü davranıştan kaçınmaya'' çağırdı.

''Sorunları yasalar çerçevesinde çözmek mümkün'' diyen Hamaney, görüş farkılıklarına rağmen halkın yekvücut olduğunu, bunu da seçimlere yüksek oranda katılarak gösterdiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler