Corendon krizi fırsata çevirdi

Küresel krize rağmen yeni yıla iki uçak alarak başlayan Corendon Hava Yolları Avrupa'dan başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelere 1 milyon yolcu taşımayı hedefliyor.

Yayınlanma: 29.06.2009 - 07:35
Abone Ol google-news

Corendon Hava Yolları Şirketi Genel Müdürü ve ortağı Yıldıray Karaer, küresel krizi yeni destinasyonlar yaratarak fırsata çevirdiklerini, 2009 yılı sonu itibariyle 100 milyon dolar ciro hedeflediklerini bildirdi. Merkezi Antalya'da bulunan Corendon Hava Yolları Genel Müdürü Yıldıray Karaer, geçen yıl üç uçak ile Avrupa'dan Türkiye ve çeşitli ülkelere 592 bin yolcu taşıdıklarını söyledi.

Küresel kriz nedeniyle yeni pazarlara yöneldiklerini belirten Karaer, 2009 yılına iki adet Boing 737-400 tipi uçak alarak başladıklarını ve filoyu büyüttüklerini kaydetti. Sezona 5 uçak ile başladıklarını ve 5 aylık döneminde 170 binden fazla yolcu taşıdıklarını ifade eden Karaer, şöyle konuştu:

''Küresel kriz nedeniyle yeni destinasyonlar belirledik ve faaliyete başladık. Polonya, Danimarka, Estonya, Kosova, Bosna-Hersek, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Makedonya'yı uçuş alanımıza aldık. Yılın 5 aylık döneminde 170 bini aşkın yolcu taşıdık. Yıl sonuna kadar 1 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz. Krizi iyi tahlil ettik ve iki uçak alımı gerçekleştirdik. Yeni uçaklarımızla birlikte hem yolcu sayımızı hem de ciromuzu artıracağız. Geçen yıl 75 milyon dolar ciro elde etmiştik. 2009'da 100 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Ciromuzu yılın 5 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artırdık. Ciromuzun artmasının nedenlerinden biri, dolar-avro paritesinin lehimize dönmesi ve yakıt fiyatlarının geçen yılın altında kalmasıdır. Geçen yıl giderlerimizin yüzde 36'sını yakıt oluşturuyordu. Şimdi oran yüzde 26 olarak gerçekleşti.''
 

'İstihdam yarattık'

Uçak filosunun büyümesiyle şirket çalışanların sayısının arttığını ve yeni istihdam yarattıklarını anlatan Karaer, Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Okulu ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havacılık Okulu ile anlaşma yaparak bu okullardaki öğrencilere staj imkanı sağladıklarını kaydetti. Karaer, ''Şirketimizde 15 pilot adayı ile 35 kabin elemanı staj yapıyor. Bu öğrencilerimizi yaz döneminde uçuşlarımızda görevlendiriyoruz. Böylece bu gençleri mesleğe de hazırlıyoruz. Başarılı gördüğümüz gençleri de bünyemize katacağız. Hollanda'da da şirketimizde Türk vatandaşlarına istihdam sağladık'' dedi.

'Türk hava yolu şirketlerinin itibarı arttı'

Karaer, Avrupa'da kötü bir imajı olan Türk uçak şirketlerinin itibarının artık iyi noktaya geldiğini bildirdi. Karaer, şunları kaydetti: ''Geçmiş yıllarda Türk charter şirketlerinin Avrupa'daki imajı iyi değildi. Sürekli şüphe ile bakar ve uçakları da çok sıkı denetlerlerdi. Ancak Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün aldığı etkin önlemler hava yolu şirketlerimizi artık iyi noktaya getirdi. Avrupa'da Türk hava yolu şirketlerinin itibarı artıyor.''

Karaer, 2010 yılında da 2 adet 737-800 tipi Boeing uçak alacaklarını ve İskandinav ülkeleri ile Kazakistan'a da yolcu taşıyacaklarını anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler