Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı'na hazırlanıyor

Türkiye'nin onur konuğu olarak katılacağı Frankfurt Kitap Fuarı'na ilişkin hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Türk edebiyatı, dünyanın en büyük kitap fuarları arasında yer alan organizasyonun öncesi ve sonrasında ''Bütün Renkleriyle Türkiye'' sloganıyla 250 etkinlikle okura tanıtılacak. Sempozyumda, şiir, hikaye ve roman üzerine 3 oturum yapılacak.

Yayınlanma: 27.08.2008 - 09:49
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, ''Bütün Renkleriyle Türkiye'' sloganıyla 15-19 Ekim arasında 2008 Frankfurt Kitap Fuarı'na onur konuğu olarak katılacak Türkiye, kültür ve edebiyatını Almanya'dan tüm dünyaya tanıtmak üzere çalışmalara devam ediyor.
Fuar öncesi ve esnasında gerçekleştirilecek 250 etkinlikle Türk edebiyatı bütün renkleriyle okura sunulacak. Katılım programı çerçevesinde gerçekleştirilen üç sempozyumdan ikincisi olan Çağdaş Türk Edebiyatı Sempozyumu, 5-6 Eylülde Berlin Edebiyat Evi'nde (Literaturhaus Berlin) yapılacak.

2008 Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi ile Türkiye Yayıncılar Birliğinin ortaklaşa düzenlediği sempozyum, Türk Edebiyatı'nı uluslararası arenaya taşımayı, Alman akademik çevrelerine, yazar ve çevirmenlerine, yayıncılarına, basın ve kamuoyuna Çağdaş Türk Edebiyatı hakkında bilgi vermeyi ve tanıtmayı amaçlıyor.
Sempozyum kapsamında, şiir, hikaye ve roman üzerine 3 oturum yapılacak ve sempozyuma konuşmacı olarak katılan şairlerin Türkçe ve Almanca şiirlerinin sunulacağı bir şiir akşamı düzenlenecek.

Şiir oturumunda, yüzyıl başından bugüne değin Türk şiirinin tarihçesi ve çağdaş Türk şiirinin önemli isimleri tanıtılacak. ''Hece'', ''Garip'', ''İkinci Yeni'', ''Toplumculuk'' gibi anlayış ve akımlardan söz edilecek. Ayrıca, Çağdaş Türk Şiiri'nin oluşumunda etkili olan dünya şiiri ve özellikle Avrupa şiiriyle bağlantılara da değinilecek.
Etkinlikte, Çağdaş Türk Hikayeciliği'nin temellerini oluşturan masallar, destanlar gibi sözlü anlatım sanatlarına da değinilerek Türk hikayeciliğinin dönüm noktaları olan 1930'lu yıllar, toplumculuk, köy edebiyatı, bireycilik ve 1950'lerde yaşanan varoluşçuluk gibi Avrupa kaynaklı akımların etkisi de irdelenerek bugünkü Türk hikayeciliğinin durumu ele alınacak. Türk hikayeciliğinde çok önemli rolleri olan kadın yazarlar da ayrı bir bildiriyle tanıtılacak.

NOBEL'e uzanan yol

Roman oturumunda da Türkiye'nin en genç edebiyat türü olan romanın doğuşu, Türkçe'de romanın dünyadaki örneklerine göre neden geç yazılmaya başlandığı gibi sorunlara değinilecek. Türk romanının önemli dönüm noktaları olan, Cumhuriyet'in kuruluş yılları, köy edebiyatı, gerçekçilik, varoluşçuluk gibi akımların etkileri ele alınacak. Nobel'e uzanan yolda, çağdaş Türk romanının günümüzdeki önemli temsilcileri de tanıtılacak.
Şiir akşamı ile sona erecek sempozyuma konuk olan şairler, eserlerini Türkçe ve Almanca seslendirecek.

Sempozyumun tüm bölümleri ile şiir akşamına girişler serbest olacak, etkinlikler Türkçe ve Almanca gerçekleştirilecek.
Sempozyum, 5 Eylül Cuma günü Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri ve 2008 Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Yayıncılar Birliği Komitesi Üyesi Metin Celal'in konuşması ile başlayacak. Sempozyumun, şair Gültekin Emre'nin yöneteceği ''Çağdaş Türk Şiiri'' başlıklı birinci oturumunda, şair ve eleştirmen Baki Asiltürk, Nilay Özer, Gökçenur Ç. ile Mehmet Can Doğan konuşmacı olarak yer alacak.
Yazar Zafer Şenocak'ın yöneteceği 6 Eylüldeki ''Çağdaş Türk Romanı'' isimli oturumda, Eleştirmen Ömer Türkeş, Ahmet Sait Akçay, yazar ve eleştirmen Atilla Birkiye ile yazar Mahir Öztaş konuşmacı olacak.
Aynı gün düzenlenecek Yazar Menekşe Toprak'ın yöneteceği ''Çağdaş Türk Hikayesi'' adlı oturumda da yazar İbrahim Yıldırım, Yekta Kopan, yazar ve eleştirmen Behçet Çelik ile eleştirmen Ömer Lekesiz konuşacak.
Sempozyum, Baki Ayhan T., Nilay Özer, Gökçenur Ç., Mehmet Can Doğan ile Gültekin Emre'nin katılacağı Şiir Gecesi ile sona erecek.
2008 Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme Komitesinin Türkiye Edebiyatçılar Derneği, Alman Yazarlar Sendikası ve Öz Yapım Havuz Yayınlarının iş birliğiyle 12 Eylülde ''Şiir Büyük Cesarettir'' adlı bir program gerçekleştirilecek.

Alman Sendikalar Birliği binasında yapılacak etkinlikte, Türk ve Alman şiirinin önde gelen isimleri bir araya gelerek eserlerini okuyacak ve şiire dair konuşacak.
Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni ve edebiyatçı Orhan Alkaya, şair Turan Koç, şair ve eleştirmen Akif Kurtuluş ve Almanya'da yaşayan şair Nida Öztürk'ün yanı sıra, Alman Yazarlar Sendikası üyesi, Kölnlü edebiyatçılar Isolde Ahr ile Andreas Rumler'in de konuşmacı olacağı etkinlik, çağdaş Türk ve Alman şiirine genel bir bakış sunmayı hedefliyor. Halka açık ücretsiz gerçekleştirilecek etkinlik, Alman Yazarlar Sendikası Başkanı ve yazar Margit Haehner tarafından yönetilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler