Endonezya-Türkiye İş Forumu

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Endonezya ve Türkiye;nin birbirini yeterince tanımadığını belirterek ''iki ülke birbirini yeterince tanısa, dış ticaret hacmi 1,7 milyar dolar yerine 10 milyar dolar olurdu'' dedi.

Yayınlanma: 29.06.2009 - 10:10
Abone Ol google-news

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yapılan ''Endonezya - Türkiye İş Forumu''nun açılışında konuşan Bakan Zafer Çağlayan, iki ülkenin istemesi halinde 3 yılda 5 milyar dolar, 5 yılda da 10 milyar dolar ticaret hacminin yakalanabileceğini vurguladı.

Liberalleşme adımlarına devam ettiği sürece Endonezya'nın refahının artacağını kaydeden Bakan Çağlayan, bu konuda Türkiye'nin güzel bir hikayesi olduğunu, bu çerçevede ulaşılan 132 milyar dolarlık ihracatın bir iş adamı olarak ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini anlattı.
Küresel krizin birçok ekonomiyi olumsuz etkilediğine ve küçülmeye neden olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan, bu süreçte Endonezya'nın büyümeye devam etmesini de büyük başarı olarak değerlendirdi.

Krizi en fazla hisseden Avrupa ve Amerika'ya Türkiye'nin 22 milyar dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Çağlayan, ''ancak krizden en fazla darbe yiyen de otomotiv sektörü oldu. Alınan tedbirlerle bu etkileri en aza indirmeye çalışıyoruz. Bir çok ülkede bankalar krizden zarar gördü. Ancak Türk bankaları hiç etkilenmedi'' dedi.

 

'128 milyarlık enerji yatırımı yapılacak'

Türkiye'nin komşu, çevre ülkeler ile Asya Pasifik ülkelerine büyük önem verdiğini ifade eden Çağlayan, önemli coğrafi avantajıyla tüm dünya ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi. Türkiye'nin aynı anda bir enerji köprüsü konumunda bulunduğunu vurgulayan Çağlayan, bu çerçevede önümüzdeki yıllarda 128 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacağını, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu projeleri ile de çok sayıda ülkenin yakından ilgilendiğini bildirdi.

Uygulamaya konan son yatırım teşvik sistemi hakkında da bilgi veren Bakan Zafer Çağlayan teşviklerin yatırımcılara büyük avantajlar ve kolaylıklar sağlandığını, iki ülkenin coğrafi avantajlarının dikkate alınmasından başka üçüncü ülkelerde de ortak yatırımlara gidilmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Çağlayan Endonezya'dan en çok palm yağı ve kauçuk ithal edildiğini ve en fazla ihracatın da un ile demir-çelikten oluştuğunu kaydederek, ihracatçıların arkasında olduklarını anlattı.

Çağlayan, bundan sonra 2010 yılında Endonezya;da yapılacak KEK toplantısında iş adamlarının birebir görüşmeler yoluyla bağlantılar kurmaları ve işbirliğinin somutlaşmasını istedi.
Eskiden olduğu gibi ''büyük balık küçük balık'' söyleminin yerine ''hızlı balık yavaş balığı yutar'' söyleminin öne çıktığını kaydeden Bakan Çağlayan, bunu da şu fıkra ile örnekledi: ''Bir uçak düşmüş ve kurtulan biri Japon, biri Amerikalı iki kişi bir adaya çıkmışlar. Bir bakmışlar bir kaplan. Japon hemen ayakkabı bağlarını bağlamaya başlamış. Amerikalı demiş, 'kaplandan daha hızlı koşacağını mı sanıyorsun?'. Japon ise şu karşılığı vermiş, 'bu mümkün değil, ama en azından senden hızlı koşabilirim."

Konuşmaların ardından Promex Dış Ticaret şirketinin bu ülkeye 17,5 milyon dolarlık demir-çelik ihracatına ilişkin protokol imzalandı. Bu arada Bakan Çağlayan'ın toplantı salonuna girişinde bu ülkenin geleneksel fularının takılması üzerine, görevli kadının üzerindeki giyisinin sarı-kırmızı olduğunu görünce, ''sen de Galatasaraylı ol, en büyük cim bom bom" diyerek, görevliye de aynı tezahüratı yaptırdı.
 

'Endonezya büyük bir pazar'

Endonezya halkın refahından sorumlu Bakanı Aburizal Bahri de 220 milyon nüfusuyla ülkesinin büyük bir pazar olduğunu belirterek, Türk girişimcileri ülkelerine yatırıma davet etti.
İki ülke arasındaki dostluğun yanı sıra ticari ilişkilerin de son yıllarda hızla gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Bahri, karşılıklı yatırımların ve ticaretin çok daha ileri seviyelere yükselmesini arzuladıklarını söyledi.

Endonezya'nın petrol ve doğal gaz yatakları bulunduğuna dikkati çeken İş Konseyi Eş Başkanı Çetin Candan, Türkiye'de ise Avustralya;dan sonra dünyanın en çok kömür ithal eden ülkesi olan Endonezya için önemli düzeyde kömür yatakları bulunduğunu anlattı. Candan Türkiye'de madenciliğin yanı sıra, enerji ve tarım gibi pek çok sektörde yatırım imkanları olduğunu sözlerine ekledi.

Orta Anadolu İhracatçı Birliği Başkanı Turgay Ünlü, Türkiye;nin otomotiv ve tekstil gibi birçok üretim alanında ön sıralarda bulunduğuna dikkati çekerek, kar transferi garantisi nedeniyle büyük yatırımları çeken Türkiye'nin 200'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini anlattı.
Ünlü, Endonezya ile ticarette açık verildiğini, bunun bir denge içinde artırılması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından firmalar arası ikili görüşmelere geçilirken, Bakan Çağlayan ve beraberindeki AK Parti milletvekilleri Ali Osman Sali, Hüseyin Gülsün ile Mehmet Ekici, Endonezyalı Bakan'la birlikte yemeğe geçtiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler