Futbolun kraliçeleri

Türkiye’de bayan futbolunun lokomotifi Bucaspor, altyapıdan yetiştirdiği oyuncularla şampiyonluklara ambargo koyuyor. Gelişmiş ülkelerde sayıları onbinlerle ifade edilen lisanslı bayan sporcu sayısına karşın Türkiye’de bu rakam 550!..

Yayınlanma: 27.08.2008 - 10:35
Abone Ol google-news

4 yıl önce çalışmalarına başlayan Bucaspor, kurduğu altayapı ‘fabrikası’yla bayanların da futbol oynayacağını herkese gösteriyor. Takımın teknik direktörü Erdinç Güzelay, “Kızlarını üretimden, spordan, eğitimden çeken ülkelerin sonunun ne olduğu ortada. Biz de kızlarımızın sosyal ortamlarda yer almasını, spor yaparak güçlü, akıllı olmalarını istiyoruz. Bu nedenle kendimize bu misyonu belirledik. Kurduğumuz altyapıyla şu anda Türkiyede yenmediğimiz bayan takımı yok. En çok ulusal takıma sporcu veren maçlarda en çok gol atan takım biziz” diye konuşuyor. 2005-06 sezonunda 12 yaş ortalamasıyla büyük bayanlar ligini yenilgisiz tamamladıklarını, play - off’larda da Türkiye’nin en iyi futbol oynayan ekibi seçildiklerini anımsatan Güzelay, “İlk kez katıldığımız ligde yenilmeden ligi bitirmemiz çok önemli. Ayrıca yaş ortalamamız daha çok küçüktü. Bu yıl da Gazi Üniversitesine finalde şanssız şekilde yenilerek ikinci olduk. Amacımız gençlerde Türkiye şampiyonu olmak” dedi. 2006-07 sezonunda yıldız bayanlarda Türkiye şampiyonu olduklarını, takımda 4 U17, 5 de U19 ulusal oyuncusu olduğunu vurgulayan Güzelay, yarışmacı kimliğin dışında spor okuluna gelen genç kızların da başarı göstermesinin ardından takıma alındığını söylüyor. Amatör ruhla liglerde mücadele ettiklerini ve yardımcı antrenörlerle velilerin hiçbir karşılık beklemediğinin altını çizen Güzelay, “Şu anda bayanlarda futbolcu üreten bir fabrika gibiyiz. Gelirimiz çok fazla olmamasına karşın yönetim kurulumuzun bize verdiği destekle başarılarımıza her geçen gün yenilerini ekliyoruz” diye konuştu.

Güzelay, takımı ilk kez 2003-04 sezonunda Buca’da 17 okulun birbirleriyle mücadelelerini izlerken oluşturmuş. Erdinç Güzelay, burada izlediği oyuncuların çok yetenekli olduğunu görmesiyle takım kurma kararı aldığını dile getiriyor. O dönem takımla kimsenin ilgilenmediğini ancak kendisinin takımın başarılı olacağına inandığını da kaydederek şunları kaydediyor Güzelay... “Ben bu kızların yetenekli olduklarını fark ettikten sonra kendi imkânlarımla 2 yıl boyunca arkadaşlarıma rica ederek sahalar buldum. Sürekli onlara idman verdim. Hiç ara vermeden yaz - kış düzenli idman yaptık. Yaşları çok küçüktü. 1992 doğumlu oyuncunun 5 yıl önceki yaşını düşünün. Şu anda Türkiye’de Hanefi’nin üzerine kanat oyuncusu yok. Bu çocukları 2 yıl çalıştırdıktan sonra takım olduğunu düşünmeye başladım. UNIVERSIADE Ulusal Takımı’yla hazırlık maçı yaptık. Bu çocuklar ilk kez ulusal takıma karşı oynadılar. Bursa Gemlik Spor’la hazırlık maçı yaptık. Bursa Gemlik liglerde yer alıyordu. Sabah 8’de yola çıktık. İlk kez deplasmana gidiyorsun, 7 saat yolculuktan sonra maça çıktık. Liglerde oynayan takımı 5-0 yendik. İzmir’de Elit Çimen’le oynadığımız hazırlık maçını da yine farklı skorla kazandık. Bu olaylardan sonra ‘Bizim takım hazır’ dedim ve öncelikle İzmirspor’da 4 ay çalıştık. Sonra da Bucaspor Başkanı Ufuk Akgün’le görüşerek takımın bünyesine bayan futbolunu katmaya karar verdik. 2006 sezonunda liglere başladık” Norveç’te 86 bin, Almanya ve ABD’de 2 milyon lisanslı bayan futbolcu olmasına karşın Türkiye’de bu rakamın 550 olduğunu dile getiren Güzelay, kendilerini Kuvayı Milliye olarak gördüklerini ve çocuklarının spor yaparak güçlenmesi ve akıllı olması için kendilerine misyon edindiklerini söyledi. Erdinç Güzelay, “Biz kızlarımızın üretimde, eğitimde yer almasını istiyoruz. Ayrıca sponsorluk desteği bekliyoruz” diye konuştu. Bucaspor Bayan Futbol Şube Sorumlusu İsmet Çiftçi de kurulduğu dönemden beri başarılar yakalayan bayan takımıyla gurur duyduklarını belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler