Ders kitapları yenileniyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Recep Işık, üretici insan yetiştiren programlar ve kitaplar hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, yenilenen ders kitaplarının ve programlarının sürekli olarak güncellenmesi gerektiğini kaydetti.

Yayınlanma: 27.08.2008 - 11:14
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Recep Işık, ''Tüketici insan yerine daha çok üretici insan yetiştiren programları ve kitapları hazırlamalıyız'' dedi.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca koordine edilen ''Ortaöğretim Programları ve Ders Kitaplarını Değerlendirme Çalıştayı'' Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde başladı.
Çalıştayın açılışında konuşan Işık, MEB'in 5-6 yıldır ders programlarıyla ilgili çalışmalar yaptığını hatırlattı. Bu programların 3 yıl önce uygulamaya konulduğunu belirten Işık, çalıştayda ortaöğretimde zorunlu olan Türk edebiyatı, dil ve anlatım, matematik, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarının masaya yatırılarak uygulamadaki geri bildirimlerinin alınacağını bildirdi.
Işık, şunları kaydetti:''Tüketici insan yetiştiriyoruz. Çocuk okulu bitiriyor hala anne-babasının eline bakıyor. Bu böyle olmamalı. Biz tüketici insan yerine daha çok üretici insan yetiştiren programları ve kitapları hazırlamalıyız''
''Kırk yıldır aynı programları uyguluyoruz'' diye sızlanmalar olduğunu anlatan Işık, ''2004'te bu sızlanmaları gidermek için çalışmalar başlattık. Bunda siyasi iradenin de kararlılığı çok önemli. Çok ciddi ve önemli değişiklikler yapıldı. Tabiri caizse kara trenden metroya geçildi'' dedi.
Ders kitaplarında ''forma'' olarak adlandırılan bölümlerin 16 sayfadan oluştuğunu ve bir ders kitabında yaklaşık 20 forma bulunduğunu belirten Işık, ''Ücretsiz ders kitabı dağıtma kararı alındığı yıl dönemin Talim Terbiye Kurulu Başkanı'na formaların sayısı azaltalım hem maliyet düşer hem de öğrenciler kitaplardan tiksinmezler' demiştim. Onlar da sağolsunlar, dikkate aldılar'' diye konuştu.
Çalıştaya katılan program hazırlayan öğretmenlere forma sayılarını biraz daha azaltmasını öneren Işık, ''Biliyorsunuz çocuklar okul bittikten sonra bahçede hemen kitaplarını yırtarlar, atarlar, yakarlar. Çünkü bıkıyorlar kitaptan'' ifadesini kullandı.
Işık, programlarda lüzumsuz tekrarların insana günlük hayatta lazım olmayan bilgilerin programlardan ayıklanması gerektiğini de dile getirdi.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan da ülkenin kalkınmasının kaliteli bir eğitimle sağlanacağını vurgulayarak, ülkemizin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu ve eğitimde de önemli mesafeler katedilmesi gerektiğini söyledi.
Tufan, çalıştayda 2005 yılından itibaren uygulanan yeni programların değerlendirileceğini ve bunun neticesinde de bir rapor hazırlanacağını kaydetti.
Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan ise ''Ülkemizin eğitim programının yeniden değerlendirilmesi, ortaya çıkan sonuçların yeni öğretim programlarına yansıtılarak bütünsel bir anlayış ile hazırlanması sağlanmıştır'' diye konuştu.
Ortaöğretimdeki zorunlu derslerin ve bunlara ait ders kitaplarının 2005 yılından itibaren basamak basamak uygulandığını belirten Gürkan, yenilenen ders kitaplarının ve programlarının sürekli olarak güncellenmesi gerektiğini kaydetti.
Gürkan, çalıştayda ortaya konulan görüşlerin, değerlendirme ve eleştirilerin Türk eğitimini geliştirerek iyileşmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Çalıştay, yarın komisyonlar tarafından hazırlanan raporların Milli Eğitim Bakanlığına sunulmasıyla sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler