Evrenin sırları aydınlanacak

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 11 Haziranda uzaya gönderdiği, "Glast" yeni adıyla "Fermi" teleskobu, evrenin en güçlü enerji kaynağı gama ışınlarının gizemini aydınlatmak amacıyla faaliyete geçti.

Yayınlanma: 27.08.2008 - 11:14
Abone Ol google-news

NASA'dan yapılan açıklamada, yeni teleskoba, parçacık fiziğinin önderi Amerikalı fizikçi Enrico Fermi'nin (1901-1954) adının verilmesinin kararlaştırıldığı belirtilerek, Fermi'nin iki önemli gözlem aracı, büyük gama ışını uzay teleskobu (Large Area Telescope) ve gama ışını parçacık detektörü (Glast Burst Monitor) ile galaksimiz Samanyolu'ndaki yeni ölü yıldız kümecikleri, pulsarları keşfetmesinin ve bunların hızlanma mekanizmalarını açıklamasının beklendiği kaydedildi.

Dünya yörüngesinde 565 kilometre irtifada bulunan yeni teleskobun göndereceği verilerin, galaksilerin etkin çekirdekleri, pulsarlar ve süpernova kalıntıları üzerindeki gizem perdesini aralayabileceği tahmin ediliyor.

Bilim adamları, Fermi'nin evrenin yüzde 25'ini oluşturduğu düşünülen karanlık maddenin gizemini aydınlatacağını da düşünüyor.

Evrenin, çıplak gözle görülebilen ışık tayfı renklerinin dışından çok farklı göründüğünü belirten bilim adamları, Fermi'nin gama ışınlarıyla evrenin çok farklı ve muhteşem görüntüsünü sunacağını kaydediyorlar. Elektromanyetik tayf içinde en güçlü enerjiye sahip ışık türü olan gama ışınları, çıplak gözle görülemiyor.

Güçlü cihazlarla donatılmış Fermi teleskobu, faaliyete geçtikten 1 yıl sonra binlerce gama ışını kaynağı belirleyebilecek.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler