Emeklilerin sorunlarını gündeme getirdiler

Emeklileri temsil eden örgütlerin yöneticileri, Emekliler Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda temsil ettikleri kesimin sorunlarını dile getirdi.

Yayınlanma: 30.06.2009 - 12:36
Abone Ol google-news

Emeklileri temsil eden yöneticiler emeklilerin sorunlarını dile getirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, kurumda düzenlenen toplantıya emekli derneklerinin temsilcileri, kurum bürokratları ve emekliler katıldı.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, burada yaptığı konuşmada, emeklilerin içinde bulunduğu sıkıntılara işaret ederek, ''Emeklilerin yüzde 95'i bırakın hayatından memnun olmayı doğduğuna pişman'' dedi.

Bu durumun sürdürülemeyeceğini vurgulayan Ergün, bu konudaki görevin ülkeyi yönetenlere düştüğünü söyledi. Ergün, ''Son günlerde kamuoyu farklı konularla meşgul ediliyor. Konuşulması gereken en önemli şey ekonominin durumu, emekliler, işçiler ve memurlardır. Başka konularla gündemi saptırmayın'' diye konuştu.

İşçi emeklilerinin 6 aylık enflasyon rakamlarına göre yapılan zamlara ''mahkum edildiğini'' savunan Ergün, enflasyon hesabının nasıl yapıldığını da anlayamadıklarını ifade etti.

''Biz sokaktaki dilenci değiliz. Kimseden sadaka istemiyoruz'' diyen Ergün, yüzdelik zamların fakiri daha fakirleştirdiğini, zengini daha zengin hale getirdiğini ve bunun haklı bir tarafı bulunmadığını savundu. Ergün, ''İntibak sorunumuzu çözün, sonra da ne zam veriyorsanız verin'' dedi.

Ülkeye yıllarca emek veren insanların haklarını istediklerini belirten Ergün, emekli sorunlarla boğuşurken kalkınmanın, refahın söz konusu olamayacağını söyledi.

Son dönemde ekonomide alınan önlemlere de değinen Ergün, ''Hükümetin başarılı olması için dua ediyoruz. Çünkü başarısızlığın faturasını biz ödüyoruz. Ama ey hükümet, otomotivciyi, beyaz eşyacıyı, mobilyacıyı kurtarıyorsun da bizi niye kurtarmıyorsun'' diye konuştu.


"Sosyal devlete yakışmıyor"

Tüm İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan da emeklilerin çalışırken huzurlu bir emeklilik hayal ettiğini, ancak bu huzuru hiçbir zaman bulamadıklarını belirtti.

Bu tür toplantılarda siyasileri görmek istediklerini vurgulayan Çalışkan, şöyle konuştu:
''Bizim sorularımıza siyasiler cevap vermeli. TÜSİAD, MÜSİAD toplantısı olsa burası siyasilerden geçilmezdi.

Biz hizmete ve ödenen prime göre eşit hizmete eşit aylık istiyoruz. Her kesime kaynak bulunuyor. Emeklilere gelince 'ödenek yok' deniliyor. Biz yaşamımızı sürdürebileceğimiz, kimseye muhtaç olmayacağımız emekli aylığı istiyoruz. Bir Emekliler Günü'nü daha hüzün ve kederle geçirmekteyiz. Söyleyecek daha çok şey var ama dinleyecekler burada yok.''


"En iyi emekli, ölü emekli" anlayışı

Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı Rıza Küçükoğlu konuşmasında, asker emeklilerinin diğer emeklilere kıyasla sorunsuz gibi algılandığına dikkati çekti. Küçükoğlu, ''Bizi 'tuzu kuru' gibi görüyorlar ama çocuklarımız, gelinlerimiz, damatlarımız işsiz. Torunlarımız var sigortası yok. Bakmak zorunda kaldıklarımızla 8-10 kişilik ailelere döndük'' diye konuştu.

Askerlerin verimli oldukları bir dönemde erken emekli edilmelerinin beraberinde bir çok sorun yarattığını ifade eden Küçükoğlu, emeklilerin tekrar aktif olmaları için projeler geliştirdiklerini dile getirdi.

''En iyi emekli, ölü emekli'' anlayışının değişmesi gerektiğini belirten Küçükoğlu, çalışan çalıştıran, öğrenen öğreten, aktif, iş gücü değerlendirilen bir emekli kesimi yaratılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Mustafa Erol, emeklilerin çocuklarını okutamaz duruma geldiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Emekli arkadaşımız masraflarını karşılayamayacağı için iki çocuğundan birinin ÖSS'yi kazanmaması için dua ediyor. Arkadaşlarımız geliyor 'ihtiyaçlarımı karşılayabilmek için evimi ya da böbreğimi satacağım' diyor. AB'den gelen emekli ise Türkiye'den böbrek alıyor. Bu şekilde AB'ye nasıl gireceğiz.''

Tüm Sivil Emekliler Derneği Genel Başkanı Gültekin Kurdoğlu konuşmasında, sosyal güvenlikteki tek çatıya rağmen farklı uygulamaların devam ettiği eleştirisinde bulunarak, ''İşçi emeklisine 289 TL, memur emeklisine 980 TL ölüm yardımı ödeniyor. Allah'ın huzuruna giderken bu ayrımı yapmayın. Böyle bir ayrım yapılamaz'' dedi.


"Şartlarımız ortada"

SGK Başkan Vekili Fatih Acar da emeklilerin ve bakmakla yükümlü oldukları ailelerinin rahat bir yaşam sürmelerine imkan sağlamanın sadece vazifeleri değil, en öncelikli görevleri olduğunu söyledi.

Acar, bu anlayışla adil, kolay erişilebilir, yoksulluğa karşı daha etkin koruma sağlayan, mali açıdan sürdürülebilir, tüm nüfusu kapsayan tek bir emeklilik, sağlık sistemiyle, muhtaçlığa dayalı ve adil bir sosyal yardım sistemini hayata geçirmek için ''Sosyal Güvenlik Reformu''nu gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Emeklilerin sıkıntıları ortadan kaldırmak, kuyruk çilesine son vermek için emekli aylıklarının PTT şubelerinden ödenmesini sağladıklarını belirten Acar, artık sağlık karnesi yerine TC Kimlik Numarası ile işlem yapıldığını hatırlattı.

Emeklilerin sorunlarını kendi sorunları olarak gördüklerini ve imkanlar çerçevesinde yapılabilecekleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Acar, ''Tabii ki bu yapılanları yeterli görmüyoruz. Ancak şartlarımız ortada. Yine de sosyal politikalar alanında yapılacak her türlü düzenlemeden özellikle gelir dağılımını düzeltici ve yoksul kesimleri gözetici unsurların göz önünde bulundurulacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın'' diye konuştu.

Acar, emekli derneklerinin temsilcileriyle, emeklilerin sorunlarına çözüm bulabilmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in de katılımıyla Eylül ayında geniş kapsamlı ''Emekliler Gelecek Stratejileri Konferansı'' düzenleyeceklerini bildirdi.

Bundan sonraki hedeflerinin bürokrasiyi ortadan kaldırmak olacağını belirten Acar, ''Reformla önemli çalışmalar yapıldı. Geçiş sürecinde biraz daha sabır ve anlayış bekliyoruz'' diye konuştu.

Mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Acar, ''Bu sistem oturduğunda inşallah daha fazla emekli aylığı verecek konsepti birlikte oluşturacağız'' dedi.

 

"Sivil toplum kuruluşları koordineli çalışmalı"

Yaşlılık Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Nuran Akdemir, emekliye yönelik sağlık ve sosyoekonomik politikaların oluşturulmasında yasa yapıcı ve uygulayıcılarla sivil toplum kuruluşlarının koordineli çalışması gerektiğini bildirdi.

Akdemir, 30 Haziran Emekliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, emeklilerin sosyal devlet ilkesi gereğince hak edilen yaşam standartlarına ulaşmasını temenni ettiklerini ifade etti.

Platformun, Türkiye'nin yaşlılık konusunda ortak sesi olmak amacıyla, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, çeşitli meslek grupları, kurum ve kuruluşların bir araya geldiğini ve çalışmalar yaptıklarını belirten Akdemir, şunları kaydetti:
''Emeklilerimiz ile ilgili sorunların çözümü için emekliye yönelik sağlık ve sosyoekonomik politikaların oluşturulmasında yasa yapıcı ve uygulayıcılarla sivil toplum kuruluşları koordineli çalışmalı.

İlgili bakanlıklar, dernekler ve akademisyenlen birlikte çalışarak, siyasi partiler ve hükümet programlarında emeklilere yönelik köklü ev tutarlı çözümlerin yer almasını sağlamalıdır.

Emeklilerimizin sağlıktan barınmaya, sosyal koşullardan yasal hak ve güvencelere kadar tüm sorunlarına köklü ve organize çözümler üretilmelidir. Yaşlılık Platformu, üzerine düşen göreve yerine getirmeye daima hazırdır.''

Prof. Dr. Nuran Akdemir, emeklilerin yaşamın her alanında, özellikle de kendileriyle ilgili kararlara aktif olarak katılması için tüm kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin ve siyasi partilerin ''Yaşlılık ve Emeklilik Kolları'' oluşturmasını önerdiklerini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler