İzleri asla yok olmayacak bir utanç!

Bundan 16 yıl önce bugün, Türkiye tarihinin en kara günlerinden biri yaşandı. Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sıvas'a giden 35 aydın, gericiler tarafından Madımak Oteli'nde diri diri yakılarak öldürüldü. Ve o gün Türkiye, izleri bir daha asla silinemeyecek bir utanca tanık oldu...

Yayınlanma: 02.07.2009 - 08:15
Abone Ol google-news

Sıvas Katliamı'nın yıldönümü bugün... O gün Sıvas'ta yaşananlar bugün bile içleri yakmaya devam ediyor. O acı günün izleri unutulmuyor, silinemiyor. 35 aydının yeri bugün bile hala doldurulamıyor. Peki 2 Temmuz'da ne olmuştu? Neler yaşanmıştı? 35 cana neden kıyılmıştı?

 

2 Temmuz Sıvas Katliamı'nda yaşananlar

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında etkinliklerin bir bölümünün Sıvas şehir merkezinde yapılması öngörülmüştü. Bu sebeple pek çok aydın Sıvas'a davet edildi. Aziz Nesin de bu etkinlik nedeniyle dönemin Sıvas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu kente gelmişti.

Aydınların şehre gelmesinden önce gericiler hazırlıklarına başlamışlardı. Öfkenin odak noktası olarak seçilen Aziz Nesin için yapılan şiddet içerikli haberler halkı galeyana getirmeye yetmişti.

2 Temmuz 1993 günü organize biçimde öğle saatlerinde Paşa ve Meydan camilerinde  çıkan gözü dönmüş gruplar önce etkinliklerin yapıldığı Kültür Merkezi’ne ulaşarak, bir gün önce dikilen anıtı kısmen tahrip etti. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.
 

Grubun sayısı 20 bine ulaştı

Hızını alamayan ve sayısı yaklaşık 10 bine ulaşan grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grubun sayısı akşam saatlerinde 20 bine yaklaştı.

Bu zamana kadar güvenlik güçleri tarafından herhangi bir somut engelleme yapılmadı ve gerici gruplar Madımak Oteli'ne sığınmış olan onlarca kişiyi diri diri yakmak için önce otelin önündeki araçları daha sonra da oteli ateşe verdiler. Madımak oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı.

Otele sığınmış olan aydınlardan, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen,Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi.


Aziz Nesin linç edilmek istendi

Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan ve olayların odak noktası haline gelen Aziz Nesin,merdiven trabzasındaki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan azgın kalabalığa doğru itildiği dönemin özel televizyonları tarafından belgelendi. Başından yaralanan Aziz Nesin, gözünü kan bürümüş gruplar tarfından linç edilmek istendi.

Aydınlığa ve Atatürk Cumhuriyeti'ne kastı olan gerici gruplar, olaylar sırasında Atatürk - Kongre ve Etnografya Müzesi önünde bulunan Atatürk büstünü de tahrip ettiler.

Olaylar ancak akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen "2 günlük sokağa çıkma yasağı" ile durdurulabildi.

Olayların ardından Türkiye izleri asla silinemeyecek bir olaya tanıklık ederken, onlarca aydın yürekleri de yakarak hayata gözlerini yumdu.

Olayların failleri bugün bile ellerini kolarını sallayarak gezinirken ve hatta siyaset arenelarında boy gösterirken, Madımak Oteli'nin müze yapılması 16 yıldır sadece konuşuluyor.

 

Madımak tüm Türkiye'de anılıyor

Madımak Katliamı'nı unutturmamak ve daha aydınlık günlere kavuşmak için bugün tüm Türkiye'de gösteriler düzenleniyor. Sıvas’ta Madımak Oteli’nin önünde, Ankara’da Sıhhıye Abdi İpekçi Parkı'nda, İstanbul Kadıköy'de, İzmir Gündoğdu'da, Burhaniye Cumhuriyet Meydanı’nda, Bursa Kent Müzesi'nin önünde Sıvas Katliamı anılıyor, unutturulmuyor!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler