"En iyi oyun yazarı" bulunamıyor

Sanat Kurumu, 2008-2009 Tiyatro Sezonu ödülleri arasında, "En İyi Yazar" ödülünü yine veremedi. 2003 yılından bu yana söz konusu ödüle değer bir çalışma bulamayan kurum, Devlet Tiyatroları'na da atıfta bulunarak, yerli oyun yazarlarının çabalarının desteklenmesi çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 02.07.2009 - 08:23
Abone Ol google-news

Sanat Kurumu Seçici Kurulu üyeleri, 2008-2009 Tiyatro Sezonu ödüllerini belirledi. Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Atila Sav, Gülşen Karakadıoğlu, Dr. Türel Ezici, Filiz Elmas, Şenol Tiryaki, Ali Rıza Kars ve Sanat Kurumu Başkanı İlker Çetin'den oluşan Seçici Kurul, başkentte sahnelenen oyunların yanı sıra, başkent dışında yerleşik olduğu halde, turne yoluyla ve en az bir haftalık sürelerle başkentin sanat yaşamına katılan 2008-2009 dönemi yapımı oyunları da değerlendirmeye aldı.

Buna göre, "En iyi oyun yazarı"na değer bir çalışma bulanamadığından, bu ödül yine sahipsiz kaldı. Kurum gerekçe olarak, "En İyi Yazar ödülünün 2003 yılından bu yana verilmemiş olması, dramaturg kadrosu olan ödenekli tiyatro kurumlarımızın, yerli oyun yazarlarının çabalarını destekleme yönünde yetersiz kaldığını ve genel olarak tiyatroların yazılan ve hatta basılan oyunların sahneye aktarımında yeterli çabayı göstermediği düşünülmektedir" dedi.

En İyi Erkek Oyuncu ödülü, "Galile'nin Yaşamı"ndaki oyunculuğu ile Tamer Levent ve "Deliler Boşandı"daki performansıyla Bülent Yıldıran arasında paylaştırılırken, M. Nurkut İlhan da Öteki Tiyatro'nun sahnelediği "Korkuyu Beklerken" oyunundaki başarılı yorumu nedeniyle övgüye değer erkek oyuncu olarak değerlendirildi.

En İyi Kadın Oyuncu ödülü de "Sokrates'in Son Gecesi" ile Melek Baykal, "Fosforlu Cevriye" ile Nermin Uğur Bakır arasında paylaştırıldı. Deniz Gökçe Kayhan'ın "Eşik" oyunundaki yorumu da övgüye değer bulundu.

En İyi Çevre Tasarımı ödülü, "Fırtına"daki çalışması nedeniyle Elena Ivanova'ya; En İyi Giysi Tasarımı ödülü "Genç Osman"daki başarılı çalışmaları nedeniyle Gülümser Erigür'e; En İyi Işık Tasarımı ödülü "Fırtına" ve "Genç Osman" oyunlarındaki başarılı çalışması nedeniyle Şükrü Kırımoğlu'na verildi.

En İyi Sahne Müziği ödülü "Fosforlu Cevriye"nin müziği için besteci Attila Özdemiroğlu'na verilirken, En İyi Hareket Tasarımı ve Dans Düzeni ödülüne de "Fosforlu Cevriye"deki çalışması ile Özden Aktürk değer bulundu.

En İyi Çeviri ödülü "Testosteron"un çevirisi ile Neşe Yüce'ye verilirken, En İyi Yapım ödülü de "oyuncuların sahnede gösterdikleri başarı ve uyum ile performansları" göz önüne alınarak yine Oyun Atölyesi'nin sahnelediği "Testosteron" adlı oyunun oldu.


En iyi yönetmen de yok

Sanat Kurumu, bu sezon En İyi Yönetmen ve Övgüye Değer Yönetmen dallarında da "ödüllendirmeye değer başarılı çalışmaların görülmediğine" karar verdi.

Öte yandan, bu yıl ilk kez verilen, Yayın ve Tanıtım Tasarım ödülüne sahne sanatlarına yaptığı katkılar bakımından Gökhan Yolcu değer görüldü.

Jüri Özel Ödülü de, Assitej Türkiye Merkezi'nin çocuk tiyatroları için yıllardır hayata geçirdiği çabalar, düzenlenen uluslar arası festivaller ve benzeri çabaları ve 12 yıldır Uluslararası İstanbul Kukla Festivali'ni kesintisiz gerçekleştiren Cengiz Özek'e verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler