"Sadece KKKA değil, bin çeşit hastalık var"

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Polat, "Türkiye'de en yaygın olan keneler, Olxodes ve Hyolamma türleridir. Hyolamma türü kene, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını taşıyabildiği için, en tehlikeli ve en medyatik olan kene türüdür. Kenelerde sadece (KKKA) hastalığı değil, bin çeşit hastalık vardır" dedi.

Yayınlanma: 02.07.2009 - 09:01
Abone Ol google-news

Marmara Belediyeler Birliği'nde, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Polat'ın anlatımıyla "Keneler ve Bulaştırdıkları Hastalıklar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Kenelerin İnsanlara Giriş Yolları, İnsanlara Tutunan Kenelerin Uygun Yolla Alınması, Korunma Yolları ve Tedavisi" konulu bir eğitim programı düzenlendi. Marmara Belediyeler Birliği'ne üye belediyelerin veteriner hekimleri ile sağlık ve çevre ekiplerinin katıldığı seminerde, keneler hakkında detaylı bilgi verildi.

Yrd. Doç. Dr. Erdal Polat, sert keneler, yumuşak keneler, dişi keneler ve erkek keneler hakkında bilgilendirme yaparken, yumuşak kenelerin, üzerine yapıştığı canlıdan diğer kenelere göre 4 kat daha fazla kan emdiğini belirtti. Polat, Türkiye'de en yaygın olan kene türlerinin Hyolamma ve Olxodes olduğunu ifade ederken, Hyolomma türü kenenin tehlikeli olduğunu söyledi.

 

"Bin çeşit hastalık var"

Polat, şunları kaydetti:


"Türkiye'de en yaygın olan keneler, Olxodes ve Hyolamma türleridir. Hyolamma türü kene, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını taşıyabildiği için, en tehlikeli ve en medyatik olan kene türüdür. Türkiye'de diğer yaygın olan kenelerse Dermacenter ve Argas keneleridir. Bunlar, öldürücü etkisi olmayan ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde sıklıkla rastlanan kenelerdendir. Kenelerde sadece KKKA değil, bin çeşit hastalık vardır. Hyolamma dediğimiz kene çeşidinden ne yazık ki İstanbul'da da bazı ilçelerde görüldü. Özellikle Silivri ve Şile'de elde ettiğimiz bulgular, bu bölgelerde mangal ve piknik yapan vatandaşlarımızın dikkatli olması gerektiğini ortaya koyuyor. Piknik ve mangalcıların yoğun olarak rağbet gösterdiği Sarıyer taraflarında ve Belgrad Ormanları'nda henüz Hyolamma'ya rastlamadık"

 

"Kenelerin ilk tutundukları hayvan faredir."

Kenelerin mevsimsel etkileri üzerinde de açıklamalar yapan Erdal Polat, en etkili mevsimlerin nisan ve ekim ayları arasındaki dönemin olduğunu ifade etti, "Kenelerin ilk tutundukları hayvan farelerdir. 7 gün kedi-köpek üzerinde beslenen bir kene ise daha sonra toprağa inerek 3000'e yakın larva bırakabiliyor. Ayrıca ömürleri 2 aydan 3 yıla kadar değişen keneler bulunuyor" diye konuştu.

 

"2008'de 65 kişi öldü"

Türkiye'deki kene vakaları hakkında da açıklama yapan Polat, "2003 yılında 150 vaka ile karşılaşırken 6 ölüm, 2004'te 249 vakada 13 ölüm, 2005'te 266 vakada 13 ölüm ve 2006'da ise 4038 vakada 27 ölümle karşılaşıldı. 2006'da yaşanan patlamanın ardından, 2007'den itibaren ciddi önlemler alındı ve halka yönelik bilinçlendirme çabaları artırılınca vaka sayısında düşme oldu. Ancak ölüm sayısında artma yaşandı. 2007'de, 1700 vakada 33 ölüm, 2008'de ise 1300 vakada 65 ölüm yaşandı" dedi.

Türkiye'de ölüme sebebiyet veren Hyolamma tipi kenenin yaklaşık yüzde 5 oranında olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Erdal Polat, örnek vakalarla bu tespitin yapıldığını, ancak kesin oran verilmesinin imkânsız olduğunu belirtti.

 

"Kısa şort ve terlikle pikniğe gitmeyin"

Çalı, çırpı ve gür otların olduğu mekânlardan uzak durulmasının en etkili önlem olduğunu belirten Polat, mangalcıları ve piknikçileri ise, çıplak ayak ve terlikle dolaşmamaları, kısa şort ve giysilerle gezmemeleri ve özellikle en etkili yöntem olan, 'pantolonu çorapların içine sokma' yöntemini uygulamalarını önerdi. Vücuda kene girmesi durumunda ise mutlaka cımbızla çıkarılması gerektiğini ifade ederek, piyasada satılan kene çıkarma aletlerine itibar gösterilmemesini istedi.

 

"Kene uzmanları türedi"

Polat, kene konusunda her söylenene inanılmaması gerektiğini de ifade ederek, "Kene medyatik olduktan sonra, bir sürü uzman türedi. Rahmetli olan Prof. Dr. Ahmet Merdivenci, kene konusunda en önemli araştırmaları yapan ve tüm dünyaya örnek oluşturan çalışmaların sahibidir. Sayın Merdivenci'nin kitabını okuyan herkes, kene uzmanı olarak medyada boy gösteriyor. Bunu doğru bulmuyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler