Açlık ve yoksulluk sınırı araştırması

Türk-İş, Ağustos ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 730, yoksulluk sınırını ise 2 bin 377 YTL olarak açıkladı. Türk-İş'in ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, gıda harcamasında 12 aylık artış yüzde 16.28'e ulaştı. Türk-İş, "Bazı üretici ve satıcılar için Ramazan ayı fırsat ayı oldu" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 07:46
Abone Ol google-news

Türk-İş Araştırma Biriminin yirmi bir yıldan bu yana her ay düzenli olarak hesapladığı 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasının ağustos ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmek için bir ay boyunca yapması gereken asgari harcama tutarını gösteren açlık sınırı Ağustos ayında 11.84 YTL artarak 729,83 YTL’ye, ailenin diğer gereksinimleriyle birlikte yapması gereken aylık toplam harcamayı gösteren yoksulluk sınırı da 2 bin 377,30 YTL’ye ulaştı. Söz konusu tutarlar, bir yıl öncesine göre yüzde 16.28 oranında artış gösterdi.

'Ramazan ayı fırsat ayı'

Türk-İş açıklamasında, “Bazı üretici ve satıcılar için Ramazan ayı fırsat ayı oldu” denildi. Dar ve sabit gelirli kesimlerin yokluk ve yoksulluklarının, özellikle 'Ramazan ayında' daha da hissedilir olduğuna işaret edilen açıklamada, sosyal devlet anlayışının ortadan kaldırılmak, sosyal yardım uygulamalarının yaygınlaştırılmak istendiği bir ekonomik ve sosyal yapının egemen kılındığı ifade edildi. Açıklamada, “Çaresizlik, ülkemizdeki dar gelirli ve ihtiyaç sahibi milyonlarca kişinin yaşam koşullarını daha da ağırlaştırıyor. Mağdur olanlar, mağdur edenlerden durumlarını düzeltecek uygulamaları bekliyor. Ramazan ayı ile yaygınlaşacak gıda yardımları toplumsal dayanışmanın güzel bir örneği olarak önümüzdeki günlerin gündemini oluşturacak” denildi.

TÜİK'in 255 YTL'lik açlık sınırı

Türk-İş açıklamasında, devletin resmi istatistik kurumunun, Dünya Bankası tarafından benimsenen metodolojiye dayanarak, 2008 yılı tahmini değerlere göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 255 YTL ve yoksulluk sınırını 660 YTL olarak hesapladığına dikkat çekilerek, “Diğer bir ifadeyle, devletin resmi rakamlarına göre, günde 2,12 YTL ile bir kişi karnını doyurabilmektedir. Kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt, giyim, sağlık ve benzeri diğer harcamalar da dikkate alındığında, devletin resmi hesaplamalarına göre, bir kişiye günlük 5,50 YTL yetmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, şöyle denildi: “Açlık ve yoksulluk sınırının tespitinde uygulanan yöntemler, tüketim kalıpları, fiyat değimleri ve kalori değerleri farklılık göstermektedir. Nitekim devletin aynı resmi kurumu, 2007 sonu itibariyle bir işçi için ele geçen asgari ücretin 645,09 YTL olması gerektiğini hesaplamıştır. Aynı hesaplama yöntemiyle TÜRK-İŞ tarafından bulunan tutar ise 670,60 YTL ile neredeyse aynı düzeyde olmuştur. TÜRK-İŞ’in hesaplamalarına göre; dört kişilik ailenin sadece beslenmesi için geçen yılın aynı ayına göre 102,18 YTL daha fazla harcama yapması gerekmektedir. Diğer zorunlu harcamalar da eklendiğinde, bir yıl öncesine göre yapılması gereken ek harcama tutarı 332,83 YTL olmaktadır. Bugünlerde bazı işverenler tarafından uygulamadan kaldırılması talep edilen asgari ücrette son bir yılda yapılan artış ise -asgari geçim indirimi dahil-sadece 84,11 YTL’dir.”



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler