Obama, resmen aday

Illinois Senatörü Barack Obama, Denver'da gerçekleştirilen Demokrat Parti kongresinin üçüncü gününde yapılan oylama sonucu, 4 Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçiminde partisinin ''resmen'' başkan adaylığını kazandı. Obama, ülkenin iki büyük siyasi partisinden birinin başkan adaylığını resmen üstlenen ilk siyah olarak tarihe geçti.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 07:47
Abone Ol google-news

Illinois Senatörü Barack Obama, Denver'da gerçekleştirilen Demokrat Parti kongresinin üçüncü gününde yapılan oylama sonucu, 4 Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçiminde partisinin ''resmen'' başkan adaylığını kazandı.
 

Obama, ABD başkanlık seçimine doğru, ülkenin iki büyük siyasi partisinden birinin başkan adaylığını resmen üstlenen ilk siyah olarak Amerikan tarihine adını yazdırdı. Demokrat Parti'nin başkan adayı, kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimini kazandığı takdirde, Beyaz Saray'da görev yapacak olan ilk siyah ABD başkanı da olacak.

Demokrat Parti'nin pazartesi günü başlayan ve dört gün sürecek kongresinin üçüncü gününde, partinin başkan adayını seçmek üzere normal prosedüre göre tek tek eyaletlerden hangi adaya oy verdiklerini açıklamaları istendi. Alfabetik sırayla adları okunan her bir eyaletin sözcüsü, oyların Senatör Hillary Clinton ve Barack Obama'ya hangi oranda gittiğini sözlü olarak duyurdu. Sıra New York'a geldiğinde, Obama 1549 delegenin oyunu, Clinton ise 341 delegenin oyunu almıştı. New York'un 282 oyunun ne kadarının Clinton'a gideceği beklenirken, New York Senatörü Clinton söz aldı ve ''Obama bizim adayımızdır ve ABD Başkanımız olacaktır'' diyerek, oy birliğiyle Obama'nın, Demokrat Parti başkan adayı seçilmesini istedi. ABD Temsilciler Meclisi'nin ilk kadın başkanı olan Demokrat Partili Nancy Pelosi, Hillary Clinton'ın bu talebinden sonra salondaki delegelere seslenerek, Obama'nın Demokrat Parti'nin ABD Başkan adaylığını onaylayıp onaylamadıklarını sordu ve salondan gelen güçlü ''evet'' yanıtının ardından Pelosi, Obama'nın resmen Demokrat Parti'nin başkan adayı olduğunu duyurdu.
Obama, Demokrat Parti kongresinin son gününde, partisinin adaylığını resmen aldıktan sonraki ilk konuşmasını yapacak. Cumhuriyetçi Parti'nin kongresi ise 1-4 Eylül tarihleri arasında Minneapolis'te yapılacak. Senatör John McCain'in de bu kongrede resmen partisinin başkan adaylığını alması öngörülüyor.

Senatör Joe Biden da partinin başkan yardımcısı adaylığını Demokrat Parti kongresindeki sözlü oylamanın ardından aldı. ABD başkanlık yarışında Biden, partisinin başkan adaylığını almak üzere Obama'nın rakibiyken Iowa eyaletindeki ilk ön seçimde yalnızca yüzde 1 oy almasının ardından çekilmişti. Obama'nın kendisine başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Delaware Senatörü Biden, Denver'daki Demokrat Parti kongresinin üçüncü gününde, resmen başkan yardımcısı adayı seçilmesinin ardından yaptığı konuşmasında, daha çok rakip Cumhuriyetçi Partili John McCain'e yüklenen Biden, saldırgan bir üslubu olmayan Obama'nın yanında, ABD'de ''saldırı köpeği'' tabir edilen bir tarza başvuracağı yönündeki yorumları da doğrulamış oldu.

ABD'nin Denver kentindeki Demokrat Parti kongresine AKP'yi temsilen davet edilen AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Demokrat Partililerin dış politika ekibinden Richard Holbrooke ve bazı parlamenterlerle bir araya gelerek çeşitli görüşmelerde bulundu.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler