"Askeri müdahale riski var"

The Economist dergisi, tartışmalı askeri yargı yasasını "Ordunun dokunulmazlığına en büyük meydan okuma" nitelerken, "Türkiye'de küçük da olsa hala askeri müdahale riski var" iddiasında bulundu.

Yayınlanma: 03.07.2009 - 11:35
Abone Ol google-news

Türkiye'de küçük da olsa hala askeri müdahale riskinin bulunduğu öne sürüldü. The Economist dergisi, tartışmalı askeri yargı yasası için "Ordunun dokunulmazlığına en büyük meydan okuma" ifadesini kullanırken, "Generaller köşeye sıkışmış gibi hissediyorlar ve bu, onları tehlikeli kılıyor" iddiasına da yer verdi. Dergi, bazı hükümet üyelerinin Anayasa Mahkemesi'nin askeri yargıya ilişkin yasayı iptal etmesi halinde rahatlanmış hissedeceğini de savundu.

İngiliz haftalık dergisi The Economist, son sayısında yer verdiği "Ordu ile hükümet arasındaki gerilim, reformları teşvik edebilir" başlıklı analizinde, TBMM tarafından kabul edilen askeri yargı ile ilgili tartışmalı yasa ve Kurmay Albay Dursun Çiçek'in tutuklandıktan 18 saat sonra tahliye edilmesine dikkat çekti.
 

"Belge konusunda Erdoğan geri adım atmadı"

Spekülasyonların aksine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "İrtica ile Mücadele Belgesi" konusunda geri adım atmadığını belirten dergi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da tutumunu değiştirmeyerek hükümetin yasayı gözden geçirmesi için "bastırdığı"nın belirtildiğini de yazdı.

"Tüm gözler şimdi Abdullah Gül'e çevrilecek" diyen dergi, Gül'ün yasayı Parlamentoya geri göndermesi halinde "prestijinin büyük bir darbe yiyeceği" yolundaki görüşlerini de aktardı.

The Economist, yasayı "ordunun dokunulmazlığına en büyük meydan okuma" olarak nitelediği analizinde, AKP'nin generallerin gücünü azalttığını, MGK'yı reform ettiğini belirterek, "Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığına getirilmesi, ordunun imajına zedelerken AKP'nin imajını güçlendirdi" yorumunu da yaptı.
 

"Laik elitin gergin olmasu anlaşılır"

Son "darbe söylemleri"nin Erdoğan'ı yeni bir reform dalgasını başlatmasına yol açmış olabileceğinin de belirtildiği analizde, hükümetin Ruhban Okulu'nun açılmasından söz ettiğine, Erdoğan'ın IMF ile anlaşmaya yönelik müzakerelerin yakında yeniden başlayacağını kaydettiğine dikkat çekildi. Dergi şöyle devam etti:

"Sık sık orduyu, Atatürk'ten ilham alan özgür bir yaşam tarzının tek garantisi olarak gören Türkiye'nin laik elitinin gergin olması anlaşılır. Birçoğu, AK Parti'nin gerçek misyonunun, Türkiye'yi demokratikleşmek değil, onu İslam rejimine dönüştürmek olmasından korkuyor."

Buna karşın İngiliz dergisi, geçen 28 Haziran'da eşcinsellerin İstanbul'da düzenlendiği gösteri sırasında başörtülü kızların travestiler ile fotoğraf çektirmelerine dikkat çektiği analizde, "Türkiye'deki laik elitin en büyük kaygısı, tırmanan İslam değil, güç kaybı" olduğu görüşünü dile getirdikten sonra şu yorumu yaptı:

"Ve darbe günleri sona erdi mi? Böyle bir sorunun hala sorulabilmesi, küçük olsa da yeni bir askeri müdahale riskinin hala var olduğunu gösteriyor. Tecrübeli bir askeri gözlemci de 'Generaller, köşeye sıkışmış gibi hissediyor ve bu onları tehlikeli kılıyor' diyor. Bu da, hükümetteki bazılarının, kendilerinin çıkarttığı yasanın Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi halinde neden rahatlanmış hissedeceklerini açıklıyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler