Çin CEO'larına davet

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki Çin gezisi sırasında Çinli CEO'larla İzmir'i ve yatırım avantajlarını anlatma olanağı bulduğunu, ardından da Çin Halk Cumhuriyeti'nin 23 büyük şirketinin CEO'larına mektup göndererek İzmir'e davet ettiklerini söyledi.

Yayınlanma: 03.07.2009 - 08:06
Abone Ol google-news

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 23 büyük şirketinin CEO'larına mektup göndererek İzmir'e davet ettiklerini açıkladı. Her CEO için ayrı içerikli mektup hazırlanarak sektörleriyle ilgili İzmir'deki imkânlar konusunda kısaca bilgi aktarıldığını belirten Demirtaş, "Davet mektuplarıyla birlikte İzmir'i tanıtıcı broşür ve dokümanları da ilettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında 24-29 Haziran tarihlerinde yapılan Çin Gezisi kapsamında, Çin'in büyük şirketlerinin CEO'ları ile öğle yemeğinde bir araya geldiklerini hatırlatan Demirtaş, "Yemekte yapılan görüşmelerde, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz Türkiye'nin yatırım potansiyeli ile ilgili bilgi verdi. Cumhurbaşkanımızın bu davetinde, ben de söz alarak, Asya'nın en batısındaki kent olan İzmir'in, Türkiye'nin 1. Konteyner limanına, serbest bölgesine sahip olduğunu, hemen yatırım yapılabilecek alt yapısı hazır organize bölgelerin bulunduğunu belirttim. İzmir'in fırsatlar kenti olduğunu belirterek, iş ve tatil cenneti İzmir'e davetimi yaptım. Çin gezisinde CEO'larla yaptığımız görüşmelerden aldığımız olumlu sonuçları işbirliği ve yatırıma çevirebilmek için hemen yazılı davetimizi de yaptık" dedi.
 

'Somut adımların tam zamanı'

Türkiye'de 283, İzmir'de ise 5 Çin sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Demirtaş, "CEO'larla yaptığımız görüşmelerde, İzmir'i ve yatırım avantajlarını anlatma imkânı bulduk. Aktardığımız bilgiler, CEO'lar tarafından da son derece ilgiyle karşılandı. Çin'de üst düzey işadamlarının kentimize gösterdiği yakın ilgiden bu sayıyı artırabileceğimiz ve işbirliği alanlarımızı genişletebileceğimiz sonucunu çıkarttık. Gezi sayesinde iki ülke siyasetçileri ve işadamları arasında gelişen diyalogun, bundan sonra somut adımlarla işbirliğine çevirmemiz gerekiyor. Bunun için hemen çalışmaya başlayarak, CEO'lara yazılı davetimizi gönderdik" diye konuştu.

CEO'lara gönderilen mektupta, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olan Çin Halk Cumhuriyeti ilişkilerin hızla geliştiğine dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz kentimiz İzmir'in de bu gelişen ilişkilerimizin bir parçası olmasını hedefliyoruz. Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir, 8500 yıllık tarihi boyunca bir Akdeniz liman kenti olarak dünya ticaret ağının en önemli noktalarından biri olmuştur. Her geçen gün zenginleşmekte olan ekonomisiyle, coğrafi konumuyla, aldığı yabancı yatırımlarla kentimiz gelişmeye devam etmektedir".
 

'Güzel İzmir'imizi keşfedin'

Dünya nüfusunun yüzde 20'sini barındıran Çin Halk Cumhuriyeti'nin, son derece dinamik bir ekonomiye sahip olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin, 17 milyar dolarlık ticaret hacmiyle en büyük 3. Ticaret ortağımız. Ancak, Türkiye arasındaki ticaret dengesi ülkemiz aleyhinde. 2008 yılında, ihracatımız 1 milyar 437 milyon dolar, ithalatımız 15 milyar 658 milyon dolar. Çin Halk Cumhuriyeti ile dış ticaretimiz genelde Türkiye'nin bu ülkeye başta demir-çelik olmak üzere sınırlı sayıda üründe ihracat yapması ve buna karşılık Çin'den daha çeşitli üründe çok daha yüksek hacimde ithalat yapması şeklinde gerçekleşiyor. Bu nedenle, iki ülke arasındaki ticaretin dengeli hale getirilmesi, yatırımların arttırılması ve işbirliği alanlarının genişletilmesi gerekiyor. Ancak, Çin işadamları ülkemizi ve kentimizi yeterince keşfedemediler. Ülkemizdeki Çin yatırımlarının sadece 60 milyon dolar olması bunun en belirgin kanıtı" dedi.

CEO'lara gönderdikleri mektupta da "Güzel İzmir'imizde keşfedeceğiniz yatırım fırsatlarının yanında, tanışacağınız daha pek çok yenilik ve güzellik olacağına inanıyorum" diyen Demirtaş, "CEO'ların programlarına göre özel programlar hazırlayarak kentimizde misafir edeceğiz. Kentimizdeki yatırım fırsatları ve İzmir ile ilgili her türlü bilgiyi sunarak, İzmir'in Çin'in yeni yatırımlarının adresi olması için çalışacağız" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler