26 milyar liralık operasyon

1 Ocak 2009'dan itibaren Türk lirasının Y'si kalkacak, TL tamamen değişecek. Yıl sonuna kadar basılacak olan paraların toplam ağırlığı 550 tonu bulacak. 26 milyar TL değerinde 575 milyon adet banknot üretilecek. TL'ye geçiş tanıtım kampanyasının yurttaşlar tarafından henüz bilinmediği açıklandı.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 07:41
Abone Ol google-news

2005 yılının başında paradan altı sıfır atarak Yeni Türk Lirasıyla (YTL) tanışan Türkiye, 1 Ocak 2009dan itibaren yeniden Türk Lirasına (TL) dönecek. YTLden TLye geçiş tanıtım kampanyası hakkında düzenlenen toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni liraların tasarımının tamamen değişeceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

* Yıl sonuna kadar yaklaşık 26 milyar TL değerinde 575 milyon adet banknot üretilecek. Bunun toplam ağırlığı 550 ton civarında olacak.

* YTLnin tedavül süresi 31 Aralık 2009da sona erecek. Bu tarihten itibaren banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise 1 yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası tarafından değiştirilecek.

* Yeni TL’lerin tanıtımı 3 Ekimde Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Atatürk portresi yine paranın ön yüzünde yer alacak.

Görme engellilere özel kabartma

TL banknotlar, görme engelli vatandaşlar için temel ayırt edici özellikler taşıyacak ve kabartma baskı tekniğinden daha fazla yararlanılacak. Görme engellilerin parayı tanıyabilmesi için kullanılan para ölçer ile ilgili çalışmalarda da sona gelirken, para ölçer TLnin dolaşıma girmesi ile birlikte ücretsiz olarak dağıtılacak. Yeni dönemde 1 YTL sadece madeni para olarak yer alacak 1 Ocak 2009dan itibaren tüm hesaplar TLye dönüştürülecek.

200 TL’lik banknot geliyor

1 Ocak 2009 ile birlikte 200 TLlik banknot da tedavüle girecek. 1 Ocak 2009dan önce YTL ile yapılan hukuki ve finansal düzenlemeler, aynı değer ölçüsünde Türk Lirası olarak geçerli kabul edilecek. Bu kapsamda YTL olarak yazılmış tüm çek ve senetler TL olarak geçerli olacak. Yazarkasalar için de bir değişiklik gerekmiyor.

200 TLlik kupürlerin çıkarılmasıyla ilgili eleştirileri yanıtlayan Yılmaz, Her üst değerdeki küpür enflasyonun yükseldiği anlamına gelmez. 200 TLnin enflasyon nedeniyle çıkarıldığı gibi yanlış bir algılama vardedi.

Yurttaş habersiz

'Türk Lirası Geliyor, Paramız Yenileniyor' adı verilen TL’ye geçiş tanıtım kampanyasının maliyetinin 20 milyon doları bulması beklenirken; Merkez Bankası’nın yaptığı araştırma paradan ‘Yeni’ ibaresinin kalkacağının yurttaşlar tarafından bilinmediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, paranın isminin YTL olduğunu bilenlerin oranı yüzde 88.7 düzeyinde. Ancak yurttaşların sadece yüzde 18’i yeni para birimine geçileceğini ve bunun 1 Ocak’ta olacağını biliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler