Medyada Haziran ayına damgasını vuranlar

Türk medyasında Haziran ayına damgasını, hala gündemde yerini koruyan Genelkurmay Başkanlığı'nda hazırlandığı iddia edilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesi, ateşli tartışmalara sahne olan "Mayın temizleme yasası" ile düşen Air France uçağı oldu.

Yayınlanma: 03.07.2009 - 08:46
Abone Ol google-news

Türk medyasında Haziran ayına damgasını, hala gündemde yerini koruyan Genelkurmay Başkanlığı'nda hazırlandığı iddia edilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesi, ateşli tartışmalara sahne olan "Mayın temizleme yasası" ile düşen "Air France" uçağı oldu.

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), her ay düzenli olarak bin 700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinden derleyerek hazırladığı Haziran ayı medya raporu açıklandı.

Buna göre, Türkiye'nin değişmeyen gündem konularından biri olan Avrupa Birliği ve Ergenekon Davası Haziran ayında da gündemdeki yerini korudu. korudu. Aylardır ülkede büyük sarsıntılara ve çarpıcı gelişmelere neden olan Ergenekon Davası kapsamında, gözaltına alınan sanıklardan dört kişinin tahliye edilmesi ve yeni sanıkların gözaltına alınması, ayın dikkat çeken başlıkları arasındaydı. Ergenekon'la ilgili toplam 11 bin 482 haber ve yazı, medya yoluyla kamuoyuna sunuldu.

 

Gülen medya markajına alındı

Taraf Gazetesi'nde yayımlanan, Genelkurmay'ın AKP ve Gülen'e yönelik eylem planladığı iddiası, bir anda gündeme bomba gibi düştü. Haberin ardından, Genelkurmay'ın konuyla ilgili basın açıklaması yapması ve haberi yapan gazeteci Alper Görmüş'ün soruşturmaya çağrılması, önemli gelişmeler arasında yerini aldı. Hem siyasi arenada hem askeri cenahta büyük bir tepkiyle karşılanan belge, ülkenin en çok tartışılan gündem maddelerinden biri oldu. İddianın ardından gözlerin çevrildiği Fethullah Gülen de medyanın yakın markajına girdi. Gülen, ay içerisinde toplam 8 bin 465 haber ve yazıda yer buldu.

 

Gündemde yine bir uçak kazası

Brezilya'dan Fransa'ya gitmek üzere yola çıkan Air France uçağının Atlantik üzerinde radardan kaybolması, aya damgasını vuran konular arasında yerini aldı. Uçağın düşmesi üzüntüyle karşılanırken, medya da gelişmeleri an be an kayda aldı. Air France ile ilgili olarak Haziran ayında medyada toplam 5 bin 211 haber yer aldı.

 

Akman'dan yüzde 267'lik artış

Deniz Feneri Davası ile ilgili tartışmaların odak noktası olan RTÜK Başkanı Zahit Akman, Haziran ayında da yine aynı konuyla gündemdeydi. Akman'ın istifa etmesi yönündeki baskılar ve "Almanya'ya giriş yasağı yok" belgesinin sahte olduğu iddiaları, medyanın yakın ilgi gösterdiği başlıca konulardı. Önceki aya göre haber sayısı yüzde 267 oranında artış gösteren Akman, dava sonrasında mal varlığına tedbir konulmasıyla da gündem yarattı. Akman, ay boyunca 4 bin 576 haber ve yazıda yer aldı.

 

Terör olayları üzmeye devam ediyor

Haziran ayında gündemdeki yerini koruyan bir diğer konu başlığı ise PKK terör örgütü oldu. Ay boyunca çeşitli haberlerle sıkça medyanın markajına giren PKK'nin, en çok yansıma sağladığı konular ise Hakkari saldırısı nedeniyle birçok askerin şehit olması ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ye yönelik saldırılarıydı. Rapora göre, PKK terör örgütü ay boyunca toplam 9 bin 527 haber ve yazıda yer aldı.

 

AKP siyaset gündemini doldurdu

MTM'nin ayın siyaset gündemi raporuna göre, Haziran ayı boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında en çok bahsi geçen siyasi parti, iktidar partisi AKP oldu. Hükümetin, Mayıs ayında başladığı mayınlı arazilerin temizlenmesi çalışmaları, geçtiğimiz ay da gündemin başlıca konularından biriydi. Bu konuda hükümete yönelik eleştiriler ve çeşitli çevrelerde yapılan tartışmalar uzun süre sıcaklığını korudu. Haziran gündemine damgasını vuran konu ise medyaya "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" olarak yansıyan belge oldu. Tüm bu yoğun siyasi gündem içinde AKP, 59 bin 121 haber ve yazıyla görünüm sağladı. Gündemin sıcaklığı partinin haber olma sayısında da önceki aya göre yüzde 151 oranında artış olarak yansıdı. Hükümetin, askere sivil yargı yolunun açılması ile ilgili yaptığı düzenleme de, gündemin çarpıcı konuları arasında yer aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, ayın en popüler ismi olma özelliğini korudu. Başbakan'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısaltması ile ilgili açıklamaları da medyanın ilgi odakları arasındaydı. Erdoğan'ın ekranlarda kalma süresi 419 saati aşkın oldu.

 

CHP haber sayısını arttırdı

Mayınlı arazilerin temizlenmesi çalışmalarında yaptığı muhalefetle dikkatini üstüne çeken CHP ise önceki aya göre haber sayısını yüzde 109 oranında arttırarak, 43 bin 725 haber ve yazıya konu oldu. Mayınlı Araziler Yasası'nın TBMM'de kabul edilmesinden sonra muhalefetini sürdüren CHP, diğer partilerden topladığı imzalarla konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımasıyla da gündemde sıkça yer aldı. CHP, belge tartışmalarıyla da basına konu edildi.

 

DTP ve MHP yakınlaşması

Türkiye'nin en çok konuşulan diğer siyasi partileri sırasıyla DTP ve MHP oldu. DTP, CHP'nin mayınlı araziler yasası ile ilgili düzenlediği imza kampanyasına destek vererek dikkatleri üzerine çekti ve çeşitli konu başlıklarıyla medyada toplam 15 bin 224 haberde yer buldu. Abdullah Gül'ün Çin ziyareti sırasında, DTP'li bir milletvekili ile MHP'li bir milletvekilinin karşılıklı oynaması, gündemin konuşulan konuları arasına girdi. Mayınlı arazilerin temizlenmesi ve askere sivil yargı yolunun açılması ile ilgili yasa konusuna gösterdiği tepkilerle MHP, sık sık medyada yer buldu. Ay içinde 13 bin 728 habere konu olan MHP'ye ilgi, önceki aya göre yüzde 106 oranında arttı.

Haziran ayının ilk günlerinden itibaren DP ile birleşme görüşmeleri yapan ve görüşmeler neticesinde birleşme kararını kesinleştiren ANAP'ın, bu gelişmeler nedeniyle medya yansımaları da artış gösterdi.

 

Cumhurbaşkanı Gül popülerliğini korudu

Mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili yasayı onaylaması, Çin'e yaptığı gezi, askere sivil yargı yolunu açan yasayı onaylayıp onaylamayacağı gibi yorumlara maruz kalması, Haziran boyunca dikkatleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üzerinde tuttu. Basına sızan belgelerle ilgili olarak yetkililerle yoğun bir görüşme trafiği yaşayan Gül, medyanın da ilgi odağı oldu. Cumhurbaşkanı, Haziran ayında toplam 30 bin 948 habere konu olarak, Mayıs ayındaki popülaritesini korudu.

 

Bülent Arınç'ın Deniz Feneri ile ilgili açıklamaları yankı buldu

Mayıs ayında yapılan kabine değişikliği sonrası ilgiyi üzerine toplayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, medyanın yakın markajındaydı. Sert eleştirileri ve keskin çıkışlarıyla tanınan ünlü siyasetçi, Haziran gündeminde de irtica eylem planı ile ilgili basın açıklamaları, Deniz Feneri davası ve Zahit Akman ile ilgili görüşleriyle medyada geniş yer buldu. Toplam 9 bin 331 haber ve yazıya konu olan Bülent Arınç, Bakan sıfatıyla ilk kez katıldığı Milli Güvenlik Kurulu ile de gündemde yer aldı.

 

Ekonomi gündeminin başlığı yine kriz

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), ekonomi dünyasındaki gelişmeleri mercek altına alan raporuna göre, geçtiğimiz ayın başlıca gündem konusu, yine küresel ekonomik kriz oldu. Ancak bu kez sadece kriz değil, krizin açtığı yaraların sarılması için alınan önlemler ve yapılan indirimler de konuşulanlar arasındaydı. Haziran ayında basında, Ekonomik krizle ilgili toplam 19 bin 681 haber ve yazı yayınlandı. Hükümetin, küresel ekonomik krizin etkilerini azaltmaya yönelik olarak üzerinde çalıştığı Yeni Teşvik Sistemi, Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından basına açıklandı. Büyük yatırım projelerini, belirlenen 12 sektöre yönlendirmeyi hedefleyen Teşvik Sistemi, büyük bir ilgiyle karşılandı. Az gelişmiş bölgelerdeki yatırımlara öncelik tanıyan Teşvik Sistemi'nin yanı sıra 500 bin kişiye iş sağlayacak istihdam paketi de heyecan yarattı. Haziran ayı başında açıklanan Teşvik Paketi, ayın en çok konuşulan gelişmelerinden biri olarak kayda geçti. Kredi kartı affı da ekonomi basınının yakın markajında olan üst başlıklardan bir diğeriydi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler