Kritik oturum devam ediyor

Hükümet ile kamu çalışanları konfederasyonları arasındaki toplu görüşmelerin 4. turu başladı. Toplantıda hükümeti Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, KESK'in toplu görüşmeleri protesto ederek ilk günden masayı terk etmesi üzerine kamu çalışanlarını, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen temsil ediyor. Görüşmelerin bugünkü oturumunda mali ve sosyal haklar ele alınacak.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 08:49
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetin gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak zam konusunda getirdiği teklifin, öngörülen enflasyon değeri olarak ifade edilmesinin kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.
Akyıldız, toplu görüşmelerin 4. turuna ara verilmesinin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da yaptığı açıklamada, mali haklar ile ilgili resmi teklifin kendilerine bildirildiğini ifade ederek, teklifin gelecek yılın birinci altı ayı için yüzde 3,6, ikinci altı ayı için yüzde 4'lük maaş artışını içerdiğini bildirdi. Akyıldız, enflasyon farkı doğması halinde bunun da karşılanacağının, iyileştirilme anlamında değerlendirilen ek ödeme uygulamasının da 2012 yılına kadar açıklandığı şekilde uygulanacağının ifade edildiğini anlattı.
Akyıldız, ''Bu, kamu çalışanlarının ücretlerinin artırılması noktasında beklemediğimiz bir teklif değildir. Ancak bu teklifin orta vadeli plan çerçevesinde öngörülen enflasyon değeri olarak ifade edilmesi bizleri rahatsız etmiştir'' dedi.
Enflasyon hedefinin son üç yıldır tutturulamadığını dile getiren Akyıldız, hedefin yüzde 100 ile yüzde 250 arasında değişen oranlarda saptığını savundu.
Akyıldız, kamu çalışanlarına ilişkin beklentilerini ifade ederken, enflasyon hesaplarına dayalı bir ücret artışının olmaması yönündeki taleplerinin sürdüğünü söyledi. Bircan Akyıldız, konuyu değerlendirmek ve uzlaşmacı tavırlarının yine sürdüğünü göstermek üzere saat 16.00'da görüşmelere tekrar geleceklerini bildirdi.
Akyıldız, ''Dileğimiz bu değerlendirmelerin, tek taraflı kalmaması ve bu süre içerisinde Kamu İşveren Kurulunda Maliye Bakanlığı ilgili ve yetkililerince de yapılması, bir uzlaşma zemini konusunda esneme kabiliyetinin ortaya konulmasıdır. Kamu çalışanları adına bu konudaki uzlaşmacı tavrımızı sürdüreceğimizi ve uzlaşmak için gayret sarf edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.
Akyıldız, bir gazetecinin, ''Hükümet neyi değerlendirecek?'' sorusu üzerine şunları söyledi:
''Bu, pazarlık masası, bizim nasıl bir değerlendirme yapacağımızı, en azından tahminlerini değerlendirme ihtiyacında oldukları kanaatindeyim. Bunu daha önce yapmış olabilirler ama burada konulan tavrı çok net görmeleri gerekiyordu. Sanıyorum o tavrı masada görmüşlerdir. Kamu çalışanları adına saat 16.00'da masaya gelirken nasıl bir tavırla geleceğimizi de onlar değerlendirmek zorundadır. Eğer o değerlendirmeyi yapamazsak zaten masadan uzlaşarak kalkma şansımız olmaz.''
Toplu görüşmelerin 4. turuna saat 16.00'dan itibaren devam edilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler