Elektrik üretiminde yeni proje

Türkiye'deki elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla OMV, Lehman Brothers ve MET şirketleri güçlerini ''Borasco Elektrik'' adı altında birleştiriyor. Samsun'da, Karadeniz kıyısında ve Mavi Akım doğal gaz boru hattı çıkış noktasının yakınında inşa edilecek proje, toplam 500 milyon avronun üzerinde bir yatırımla gerçekleştirilecek.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 10:01
Abone Ol google-news

Borasco Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş (Borasco Elektrik), Türkiye piyasasında elektrik üretimi ve ticareti amacıyla 890 MW kurulu güce sahip Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali yatırımı gerçekleştiriyor.
Samsun'da, Karadeniz kıyısında ve Mavi Akım doğal gaz boru hattı çıkış noktasının yakınında inşa edilecek proje, toplam 500 milyon avronun üzerinde bir yatırımla gerçekleştirilecek.
Borasco Elektrikten yapılan açıklamada, 2007 yılında sanayici Celal Metin yönetimindeki Met Group tarafından Türkiye'de enerji sektöründe yatırımlar yapmak amacıyla kurulan ve EPDK tarafından Şubat 2008'de 49 yıllık üretim lisansı alan Borasco Elektrik'e, 2008 yılının Mart ayında global yatırım bankası Lehman Brothers, yüzde yüz iştiraki Turcap Investments ile yüzde 50 oranında ortak olduğu anımsatıldı.
Açıklamada, kurulacak enerji santralinde, Türkiye'de ilk defa son teknoloji ürünü olan General Electric 9FB ekipmanları kullanılacağı, proje inşaatının bu yıl başlaması ve santralin 2010 yılının sonunda faaliyete geçmesi planlandığı belirtilerek, "OMV'nin Borasco Elektrik'e ortak olması için gerekli tüm izinlerin alınmasını takiben yapılan devir işlemleri sonrasında Borasco Elektrik hissedarlık yapısı, Metcap Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş. (yüzde 15), Turcap Investments BV (yüzde 25) ve OMV Power International GmbH (yüzde 60) şeklindedir" denildi.
Borasco Elektrik ve MET Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Celal Metin, projeyle ilgili olarak, en son teknolojiye sahip olan Borasco Elektrik Doğal Gaz Enerji Santralinin, yüksek verimliliği ve düşük emisyon değerleri ile uzun yıllar boyunca Türkiye enerji sektörünün önemli bir yapı taşı olacağını kaydetti.
Metin, "Yatırımımızı şu an bulunduğu aşamaya getirmek bizler için oldukça güç, bir o kadar da heyecan verici bir süreçti. Hepimiz, gurur duyacağımız bu tesisin en kısa zamanda başarılı bir şekilde faaliyete geçmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
Lehman Brothers Türkiye CEO'su Uzay Kozak da açıklamada, ortaklığın, Lehman Brothers'in Türkiye'ye ve yerel enerji sektörüne olan inancını gösterdiğini, projenin başlangıç aşamasında Met ile bir araya gelmekten ve deneyimleriyle Borasco'nun başarısına katkıda bulunacak olan OMV ile ortaklık kurmaktan kıvanç duyduklarını bildirdi.
OMV Gaz ve Enerji İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Werner Auli ise şunları kaydetti:"Türkiye piyasasına yaptığımız bu yatırım, Romanya ve Almanya'da yürüttüğümüz doğal gaza dayalı elektrik üretimi projelerimizle birlikte önemli bir adımdır. Türkiye elektrik piyasası, yılda yüzde 10 ile güçlü bir büyüme oranına sahiptir. Talebi karşılamak için acilen yeni elektrik santrallerinin kurulması gerekmektedir. Bu proje, Türkiye'de arz güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacaktır"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler