'Aşk'a odaklanan roman

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un son romanı ''Masumiyet Müzesi'', aşka odaklanan, ancak diğer tüm romanları gibi insan hayatının her alanına ve günlük hayatın inceliklerine de yönelen bir eser. "Masumiyet müzesi'', aynı zamanda Pamuk'un Çukurcuma'da kurmaya başladığı, henüz açılmamış müzenin de adı. Romanın pek çok sahnesi 56 model bir Chevrolet'nin içinde geçiyor.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 11:30
Abone Ol google-news

Orhan Pamuk, ''Masumiyet Müzesi''ni yazmaya, 2001 yılında ''Kar'' adlı romanı yayımladıktan kısa süre sonra başladı.

Bir yıl yazdıktan sonra ara veren ve ''İstanbul''u yazmaya başlayan Pamuk, 2003 yılında ''İstanbul''u yayımladıktan sonra tekrar romana dönerek, aralıksız olarak 5 yıl daha ''Masumiyet Müzesi'' üzerinde çalıştı.

''Masumiyet Müzesi'' bir aşk romanı. Tıpkı ''Kar''ın siyasete, ''Benim Adım Kırmızı''nın resme odaklandığı gibi bu roman da aşka odaklanıyor. Ama Pamuk'un tüm romanları gibi insan hayatının her alanına, günlük hayatın inceliklerine ve resim, arkadaşlık, yalnızlık, mutluluk, gazeteler ve televizyon, aile gibi Pamuk'un sevdiği pek çok konuya da değiniyor.

 

Uçaklarda ve otel odalarında yazmaya devam etti

Pamuk, ''Masumiyet Müzesi''ni yazmaya başladığı 2001'den günümüze kadar geçen 7 yılda, aralarında Nobel'in de bulunduğu uluslararası 9 büyük edebi ödül aldı.
Amerikan Sanatlar ve Edebiyat Akademisi ve Çin Sosyal Bilimler Akademisi şeref üyeliğine de seçilen Pamuk, tüm bu ödülleri almak için çıktığı yolculuklarda uçaklarda, sabahları otel odalarında hiç durmamacasına ''Masumiyet Müzesi''ni yazdı.

''Masumiyet Müzesi" 592 sayfa, 3 bin 71 paragraf, 140 bin 366 kelimeden oluşuyor. ''Cevdet Bey ve Oğulları''ndan sonra Pamuk'un en uzun romanı. ''Cevdet Bey ve Oğulları'' ve ''Kara Kitap''ta olduğu gibi Pamuk'un doğup büyüdüğü Nişantaşı semti yine romanın merkezinde. Ama Çukurcuma, Taksim, Harbiye, Beyoğlu semtleri ile Boğaz yalıları ve lokantaları da romanda geniş yer tutuyor.
Romanın pek çok sahnesi, 56 model bir Chevrolet'nin içinde geçiyor.
Kitabın sonunda tüm karakterleri içeren bir karakter dizini yer alıyor. Pamuk'un ve roman kahramanı Kemal Bey'in isteğiyle ''okura kolaylık olsun'' diye hazırlanan bu dizindeki 150'ye yakın kişi, romanın 83 bölümünde, pek çok kereler okurun karşısına çıkıyor.

 

Henüz açılmamış müze

''Masumiyet Müzesi'' yalnızca bir roman değil, aynı zamanda Pamuk'un Çukurcuma'da kurmakta olduğu, henüz açılmamış müzenin de adı. Bu müzenin kurulması da romanın bir parçası. Pamuk, romanı yazarken dünyanın pek çok müzesinde günlük hayat eşyalarının nasıl sergilendiğini araştırdı.
Bu müzede, roman kahramanı Kemal'in sevgilisi Füsun'un dokunduğu eşyalarla hikayede sözü edilen pek çok nesne yer alacak.
Pamuk, bu eşyaları toplamaya, 10 yıl önce olayların bir kısmının geçtiği müze evi satın aldığı zaman başladı. Pamuk, koleksiyonunu ''Türkiye yılı'' vesilesiyle Frankfurt'taki ünlü Schirn Galerisinde sergilemek için yaptığı anlaşmadan, sergi henüz hazır olmadığı için vazgeçti.
''Masumiyet Müzesi''nde aşk, eşyalara ve kişilere bağlanma, koleksiyonculuk, müzeler gibi konular, cinsellik, bakirelik hakkındaki geleneksel tutumlar da tartışmaya açılıyor.

 

30'dan fazla dilde yayımlanacak

''Masumiyet Müzesi''nin çeviri hakları, daha kitabın yazılması bitmeden 30'un üzerinde dilde yayımlanmak üzere satıldı. İlk çeviri, kitabın Türkiye'de satışa çıktıktan 2 hafta sonra Almanya'da Hanser Yayınevi tarafından yayımlanacak. ''Museum der Unschuld'' adıyla çıkacak bu çevirinin ilk baskısı, kitabın Türkiye baskısı ''Masumiyet Müzesi'' gibi 100 bin adet olacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler