Kadından efe olur mu?

Aydın'da Ege ve Akdeniz bölgesi Ali Efe ve Efele Şenliği kapsamında yapılacak "Baş Efe" yarışmasına Ayşe Tülü adlı kadının aday olması tartışma yarattı. Tepkilere rağmen adaylıktan çekilmeyeceğini belirten Tülü, "Bayrağımı, yurdumu özümden çok seviyorum. Kadından efe olur. Ben de baş efe adayıyım'' dedi.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 12:05
Abone Ol google-news

Aydın merkeze bağlı Dalama beldesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Ege ve Akdeniz Bölgesi Yörük Ali Efe ve Efeler Şenliği kapsamında yapılacak 'Baş Efe' yarışmasına 70 yaşındaki Ayşe Tülü'nün aday olması tartışma yarattı.

Aydın'da daha önceki yıllarda yaşanan 'Bıyıklı-bıyıksız efe' tartışmasının ardından, bu kez de 'Kadından baş efe olur mu?' konusu tartışılıyor.

Dalama beldesinde düzenlenen şenlikler kapsamındaki 'Baş Efe' yarışmasına aday olunca Aydın Kuvayi Milli'ye ve Mücahitler Derneği'nin tepkisini çeken 70 yaşındaki Ayşe Tülü, derneğin tavrını anlayamadığını söyledi.

Tepkilere aldırmadığını ve adaylıktan çekilmeyeceğini belirten Tülü, ''Ben bir şehit geliniyim. İki kardeşim Çanakkale'de şehit kaldı. Bayrağımı, yurdumu özümden çok seviyorum. Kadından efe olur. Ben de baş efe adayıyım'' dedi.

Şenliğin organizatörlüğünü yapan Kazım Göner, vatanı, milleti ve bayrağı için canını seve seve feda eden kahraman Mehmetçik ve efeler adına 'Gönül Seferberliği' adı altında şenlik düzenlediklerini söyledi. Şenlik kapsamında bu yıl ilk kez 'Baş Efe' yarışması düzenlendiğini bildiren Göner, herkesin yarışmaya katılabileceğini vurguladı.

Yarışmaya ilk adayın Aydınlıların, yanından Türk bayrağını ayırmaması nedeniyle 'Bayrak Nine' olarak tanıdığı 70 yaşındaki Ayşe Tülü olduğunu ifade eden Göner, Tülü'nün adaylığını açıklamasının kentte bazı kesimlerin tepkisine neden olduğunu belirtti.
Aydın Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği'nin, Tülü'nün adaylığından sonra şenliğe katılmama kararı aldığını bildiren Göner, derneğin rant peşinde olduğu için bu tür açıklamalarla gündemi saptırdığını öne sürdü.

Aydın Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Yormaz ise yönetim kurulu olarak bu şenliğe katılmama kararı aldıklarını ifade etti. Bir kadının 'Baş Efe' yarışmasına aday olamayacağını savunan Yormaz, şunları kaydetti:''Efeliğin kültür ve misyonunda, baş efelik yoktur. Çete Ayşe bile Yörük Ali Efe saflarına katılmasına rağmen, efelik sonradan kendisine verilmiştir. Kadından başbakan olabilir, ama baş efe olmaz. Herkes işini yapsın. Efenin yastığı yorganı yoktur. Efelik bir kültürdür. Bir kuvvettir''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler