Yeraltı kaynakları envanteri hazır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin yeraltı kaynaklarının envanterinin çıkarıldığını söyledi. Kırklareli'nin yeraltı bakımından zengin olduğunu belirten Güler, buranın rüzgar ve güneş enerjisi bakımından da iyi bir kaynak olabileceğini belirtti. Güler, Karadeniz'den doğalgaz beklediklerini, Trakya'nın da kömür bakımından zengin olduğunu sözlerine ekledi.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 13:29
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yaptığı açıklamada, Kırklareli'nin değerli madenlere sahip olan bir kent olduğunu belirtti. Yeraltındaki zengin madenleri iyi şekilde değerlendirmek istediklerini anlatan Güler, şunları kaydetti: ''Kırklareli halkını doğalgaza kavuşturduk. Yerin altındaki zenginlikleri yer üstüne çıkarmak istiyoruz. Yeraltı kaynakları bakımından Kırklareli ilimiz zengin bir yer. Kırklareli'nde rüzgar bakımından önemli bir kaynak elde edilebilir. Burası iklim olarak sert kışlar geçirdiği için enerjiye burada çok önem veriyoruz. Amacımız yarınlarımıza iyi bir gelecek bırakmak. Güneş enerjisi ile ilgili çok önemli çalışmalarımız var.''

Kırklareli'nde altın, bakır, çinko, demir, mermer gibi madenlerin de bulunduğunu ve bunları haritada işaretlediklerini ifade eden Güler, ''Buraya gezmeye değil yatırımları yerinde inceleyip vatandaşlarımızın sorunlarını dinlemeye geldik. Yeraltında daha çok çalışmalar yapacağız. Kırklareli'nin üstü kadar yeraltıda zengin'' diye konuştu.

Bakan Güler, AKP ziyaretinin ardından enerji verimliliği konusunda iş adamları ve enerji yatırımcılarıyla toplantıya katılmak üzere Kültür Merkezi'nde gitti.

Bakan Güler, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bir enerji vizyonu olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin coğrafi bakımdan stratejik bir bölgede olduğunu ifade eden Güler, ''Coğrafi bakımdan önemli bir bölge ve biz Ceyhan'ı enerji kaynağı haline getirmek istiyoruz. Bu projelerle Türkiye güçlendi. Mısır gazını getirmek istiyoruz. Samsun Ceyhan hattını Samsun'a ulaştırmak istiyoruz. İstanbul'u kurtarmaya çalışıyoruz. Bunların hepsi Türkiye'nin ileri dönüş geleceğini oluşturuyor'' dedi.

Kömür rezervi

Karadeniz'den doğalgaz beklediklerini ve bunun önümüzdeki yıl Brezilya firmasıyla sondajını yapacaklarını hatırlatan Güler, şunları kaydetti: ''Kırklareli'nde kömür rezervleri var. Bursa'da dumansız kömür sobası geliştirdik. Kömürü çevre dostu şeklinde kullanarak, dışarı bağımlılığımızı azaltarak, petrol ve doğal gaz kaynaklarımızı aramaya devam ediyoruz. Türkiye petrolde olduğu gibi elektrikte de bir köprü olacak. Doğal gazı 9 vilayetten 59 vilayete yaydık. Nükleer enerji ile ilgili çalışmalarımız var. Dikkat ederseniz en çok nükleer enerji ABD, Japonya ve Avrupa'da var. Bu arada da diğer komşularımızın hepsinin nükleer santralleri var. Santrallerin turizme etkisi yok. Komşularımızın plajlarında ve tarım alanlarında santralleri var. Bizde gelişmiş teknolojiyi takip edeceğiz. Bu kaynaklar eskiden gizliydi. Biz bunları size getirdik.''

Kırklareli bölgesinin su kaynaklarının giderek yok olduğunu ve bu kaynakları iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Güler, su kaynaklarının petrol kadar önemli hatta petrolden bile önemli olduğunu kaydetti.

Trakya'da iyi kömür kaynakları bulduklarını hatırlatan Güler, ''Bu bölgede yerin altı kömür. Burada aynı kurtuluş savaşı gibi mücadele vererek, kaynaklarımızı çıkartmaya çalışıyoruz. Kömür genellikle kirli, pis yakıt olarak düşünülür. Ancak Amerika elektrik üretiminin yüzde 50'sini kömürle üretiyor. Dolayısıyla bizde çevreye zarar vermeden kömürü yeniden keşfediyoruz. Akarsular boşa akarken küçük tribünlerle projeler yaptık. Bin 600 projeye çıkardık. 16 boy boy tribün oluşturduk. Şimdi de bunları Türkiye'de üretmek için çalışıyoruz.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler