"Nabucco Anlaşması, bir dönüm noktası"

Wall Street Journal, Nabucco boruhattı konusunda 13 Temmuz'da Ankara'da imzalanacak olan Hükümetlerarası Anlaşma ile projeye "büyük bir ivme" kazandırılacağını belirterek, "Anlaşma, bir dönüm noktası olarak görülüyor ve projenin finansmanı için milyarlarca Avro'nun serbest bırakılmasını sağlayabilir" diye yazdı.

Yayınlanma: 07.07.2009 - 08:12
Abone Ol google-news

ABD'nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Nabucco anlaşmasının imzalanacağını duyurduğu haberinde "AB'nin desteğinde olan ve blokun, Rus gaz ithalatına bağımlığını azaltmayı amaçlayan, büyük bir doğalgaz boruhattı projesi, katılımcı ülkelerin liderlerinin, çok geciken, planın zemini tesis edecek anlaşmayı imzalamak üzere gelecek hafta Türkiye'de biraraya geldiklerinde büyük bir ivme kazandırılacak" yorumunu yaptı.

Nabucco boruhattına ilişkin teknik bilgilerin de verildiği haberde projenin 27 üyeli AB için bir öncelik haline geldiğini belirtildi. Nabucco projesinde yer alan ülkelerin anlaşmaya imza atacağına dikkat çekildiği haberde anlaşma için "Bir dönüm noktası olarak görülüyor ve projenin finansmanı için milyarlarca euronun serbest bırakılmasını sağlayabilir" diye yazdı.

 

Joschka Fischer, projenin "Baş lobicisi"

WSJ, Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in projenini "baş lobicisi" olarak görevlendirildiğini kaydettiğine de dikkat çektiği haberinde Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder'in ise, karşı tarafta yer aldığını belirterek, Schröder'in, Rus gaz şirketinin Gazprom'un Kuzey Akım projesinin başında bulunduğunu anımsattı.

Nabucco projesinin isminin, Verdi'nin Nabucco operasından aldığına işaret eden ABD'li gazete, projenin belirsizliklerden etkilendiğini, konsoryumdaki altı şirketin boruhattı için yeterli gaz sağlanacağından emin oluncaya de yatırım yapmaktan çekinirken, potansiyel tedarikçilerin ise, alt yapının mutlaka inşa edileceğinden emin olmadan uzun vadeli gaz kontratlarına imza atmaya isteksiz davrandıklarını da belirtti. Gazete şöyle devam etti:
"Diğer bir düğüm noktası da şu: kilit bir transit ülke olan Türkiye'nin, boruhattının kapasitesinin yüzde 15'ini kendi kullanımı ve re-eksport için almada ısrar etmiş olmasıdır."

ABD'li gazete, Nabucco'nun, Güney Akım olarak bilinen rakip Rus boru hattı projesinin rekabeti ile karşı karşıya bulunduğunu belirterek Nabucco'ya gaz sağlaması öngörülen Azerbaycan'ın da, geçen ayda Hazar'daki yeni büyük gaz alanından satışlarda Rusya'ya öncelik vereceğini açıkladığını anımsattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler