İstanbul'da metro çalışmaları

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte maliyeti 3 milyar doları bulan 60 kilometrelik metro çalışmasının devam ettiğini söyledi. Şantiyede düzenlenen törende konuşan Topbaş, bir kentin medeniyet ölçüsünün o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanım oranına bağlı olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 12:53
Abone Ol google-news

Hızla gelişen ve yoğunlaşan İstanbul'da şehrin gelişmesine paralel ulaşım altyapısının oluşturulamadığını belirten Kadir Topbaş, bu açığın hızla kapanmakta olduğunu ifade etti.
İkitelli bölgesinde 35 bin iş yerinin ve 100 bin konutun bulunduğunu kaydeden Topbaş, buradaki ulaşım sorununun sadece kara yolu ile çözülmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Topbaş, Otogar-İkitelli-Başakkonutları-Olimpiyat Köyü hattının 2009 yılı sonu itibariyle hizmete girmesinin planlandığını bildirdi.
Göreve geldiklerinde 44 kilometrelik raylı sistem devraldıklarını ve 22 kilometrelik raylı sistemi bitirdiklerini anlatan Topbaş, şu anda 60 kilometrelik metro çalışmasının da devam ettiğini söyledi. Gelecek dönemde Silivri, Beykoz, Sarıyer ilçelerini de kapsayacak 154 kilometrelik bir raylı sistemin inşaatını başlatacaklarını kaydeden Topbaş, metronun bir şehrin metropol niteliği kazanmasındaki en önemli gösterge olduğunu ifade etti.

Şantiye bölgesinde ''köstebek'' adı verilen 4 TBM tünel kazma aracı bulunduğunu anlatan Topbaş, Kirazlı ve Güney Sanayi Sitesi'nden delme işleminine devam edecek araçlarının Mahmutbey İstasyonu'nda buluşacaklarını söyledi.
Topbaş, bu bölgedeki çalışmaların 25 ayrı noktada sürdürüldüğünü ve yaklaşık 2 bin kişinin geceli gündüzlü çalıştığını belirterek, buradaki sistemin devreye girmesiyle tek yönlü olarak saatte 35 bin kişinin taşınacağını, bölgedeki trafik sıkıntısının büyük ölçüde ortadan kalkacağını ifade etti.

Şehrin günlük hareketliliği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul ulaşım master planlarını bitirdiklerini dile getiren Topbaş, planın adım adım devreye alındığını vurguladı.
Göreve geldiklerinden bu yana toplu taşıma araçlarını kullanım sayısında artış olduğunu ifade eden Topbaş, ''Bir kent medeni bir kent ise kent nüfusunun 3 katı günlük hareketlilik vardır. Biz göreve geldiğimizde 11 milyon günlük hareketlilik vardı. Şu anda İstanbul'da 23 milyon hareketlilik var. 37-40 milyon günlük hareketliliğe doğru gidiyoruz. Bu ciddi bir ölçek'' diye konuştu.
Topbaş, metro sistemleri kazısında ''dünyanın en iyileri'' arasında olduklarını belirterek, şu anda kentte maliyeti 3 milyar doları bulan 60 kilometrelik metro çalışmasının devam ettiğini söyledi.
Topbaş, raylı sistemlerdeki günlük taşıma sayısının yaklaşık 400 binden 800 bin dolayına çıktığını, devam eden sistemlerin devreye girmesiyle bu rakamın 4 milyonu aşacağını ifade etti.
Toplamda 532 kilometrelik raylı sistem hedeflerinin olduğunu bildiren Topbaş, şöyle konuştu:
''Bunu biz adım adım tamamlayacağız. Yüzeyde 161 kavşak ve yol düzenlemesi yaptık. Metrobüs çalışmaları devam ediyor. Avcılar-Zincirlikuyu hattını 8 Eylülde kullanmaya başlayacağız. Günde 1 milyon insan taşınacak. Bu hattın 3. aşaması olarak Anadolu yakasına ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece sistem Avcılar'dan Anadolu yakasına kadar hiç kesintisiz erişim sağlamış olacak.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler