Rıfat Ilgaz Cide'de anılacak

Cide Belediye Başkanı Necdet Demir, Rıfat Ilgaz'ı ölümünün 16. yılında Cide Rıfat Ilgaz ve Sarı Yazma Festivali ile anacaklarını belirterek Ilgaz'ı festival aracılığıyla genç kuşaklara anlatmak istediklerini söyledi.

Yayınlanma: 07.07.2009 - 09:07
Abone Ol google-news

Hababam Sınıfı'nın yazarı ünlü edebiyatçı Rıfat Ilgaz, ölümünün 16. yılında memleketi Kastamonu'nun Cide ilçesinde adına düzenlenen festivalle anılacak. Cide Belediye Başkanı Necdet Demir, Ilgaz'ın 7 Temmuz 1993'te hayatını kaybettiğini hatırlatarak, ünlü şair-yazarı ölümünün 16. yılında Cide Rıfat Ilgaz ve Sarı Yazma Festivali ile anacaklarını söyledi.

Ilgaz'ı, 10-12 Temmuz arasında düzenlenecek festivalle genç kuşaklara anlatmak istediklerini belirten Demir, şunları kaydetti: ''Ünlü yazarımızın anılarının yaşatılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu amaçla bir süre önce Rıfat Ilgaz'ın hayatının büyük bir bölümünün geçtiği ahşap evi aslına uygun restore ederek, Rıfat Ilgaz Müze ve Sanat Evi'ne dönüştürdük. Temennimiz, imkanları bizden daha fazla olanların da bir şeyler yapması. Bu festival bunun için iyi bir fırsat. Rıfat hocanın üzerinden sanat yapanları ve Hababam Sınıfı'nda oynayanları Cide'ye bekliyoruz.''

Ilgaz'ın yaşamı

Cide'de 1911'de doğdu. Yatılı okuduğu Kastamonu Muallim Mektebi'nden 1930'da mezun oldu. Altı yıl süreyle Gerede, Akçakoca, Hendek ile Düzce'de ilkokul öğretmenliği yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü 1938'de bitirdi ve Adapazarı Ortaokulu Türkçe Öğretmenliğine atandı. 1939'da İstanbul Karagümrük Ortaokulu'nda Türkçe Öğretmenliğine başlayan llgaz'ın, yazı ve şiirleri dönemin büyük dergilerinde yayınlanmaya başladı. ''Hababam Sınıfı'' romanıyla geniş kitlelerce tanınan Ilgaz, 7 Temmuz 1993'te hayatını kaybetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler