CHP'li Okay, Gül'ün bir yılını 'değerlendirdi'

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin bir yılını doldurması nedeniyle yaptığı açıklamasına ilişkin ''Parti referansı ile hareket edenlerin hala yaşananlardan ders almamış olması, geleceğe dönük umutları söndürmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 13:35
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin bir yılını doldurması nedeniyle yaptığı açıklamasına ilişkin ''Parti referansı ile hareket edenlerin hala yaşananlardan ders almamış olması, geleceğe dönük umutları söndürmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, yasaları bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri göndermesi ve atama kararnamelerine ilişkin yaptığı işlemler nedeniyle 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ilk yılı ile karşılaştırılmasına yönelik sözlerinin 'her türlü dayanaktan yoksun' olduğunu ifade eden Okay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sözler hedef saptırmaktan, yaptıklarının üzerini örtmekten başka hiçbir anlama gelmemektedir. Eğer bir karşılaştırma yapılmak isteniyorsa, her iki cumhurbaşkanının da ilk yıllarında AKP iktidarına ilişkin yaklaşımına bakmak gerekir. Sayın Sezer, AKP iktidarının ilk yılında; hortumcuları affeden vergi barışı yasasını geri gönderdi. Emeğiyle geçinenlerin sebepsiz işten atılmalarını engelleyen yasanın yürürlüğünü erteleyen yasayı geri gönderdi. Albayraklar'ı vergi borçlarından kurtaran yasayı geri gönderdi. Ormanların yok edilmesine yol açacak Anayasa değişikliklerini geri gönderdi. Tarikat okullarına destek için çıkarılan yasayı geri gönderdi. Kadrolaşmak için 61 yaşta emeklilik getiren yasayı geri gönderdi. Şimdi Sayın Gül'e sormak istiyorum, kendisi o dönemde Cumhurbaşkanı olsa bu yasaları onaylar mıydı? Hiç kuşkunuz olmasın tereddütsüz onaylardı."

Okay, yaptığı yazılı açıklamasında, Gül'ün, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin yasa ile Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade ettiği 6 yasa ve Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği ancak yeniden düzenlenen 2 yasayı onayladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Parti referansı ile hareket edenlerin hala yaşananlardan ders almamış olması, geleceğe dönük umutları söndürmektedir. Sayın Ahmet Necdet Sezer, hukukun üstünlüğüne inanan, Cumhuriyet'in değerlerini sonuna kadar savunan, ettiği yemine sadık kalan bir Cumhurbaşkanıdır. O bakımdan, kaçamak sayısal değerlendirmelerle, iki Cumhurbaşkanı arasında bağ kurmak, yurttaşların gözünün içine baka baka, onları yanıltmak anlamına gelir. Niceliğin ötesinde, nitelik önemlidir.
Sayın Gül, vicdanının rahat olduğunu söylüyor. Türkiye'yi uçurumun kenarına getirecek kararların altına imza atan bir kişinin hala vicdanının rahat olduğunu söylemesini kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz.''

 ''Gül'ün hala eski ideolojik yaklaşımını koruduğunun, geçmişte yer aldığı siyasi hareketin kolu gibi rol üstlendiğinin bir kez daha görüldüğünü'' söyleyen Okay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Sayın Gül, Türkiye'de yaşanan ve kendisinin de bir aktör olarak katkısının bulunduğu çalkantılar noktasında bir sorumluluğu olduğunu kabul etmemektedir. Özeleştiri noktasına gelmeyen bu anlayış, gelecek dönemde Türkiye'de sosyal barışın kurulması ve kutuplaşma ve kırılmaların yaşanmaması noktalarında umut vermemiş, karamsar beklentileri artırmıştır.''


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler