Doku reddi ilacı 'gençlik iksiri olabilir mi?

Nakillerden sonra doku reddi ihtimalini azaltmada kullanılan rapamisin maddesinin yaşlı farelerin ömrünü uzattığı görülen araştırma sonuçlarına göre yaşla ilgili hastalıkların tedavisi için yan etkileri olmayan rapamisine benzer ilaçların üretebileceği umudunu yeşertti.

Yayınlanma: 08.07.2009 - 06:44
Abone Ol google-news

Nakillerden sonra doku reddi ihtimalini azaltmada kullanılan rapamisin (sirolimus) maddesi, yaşlı farelerin ömrünü uzattı.

Araştırmacılar David Harrison ve Randy Strong, yiyeceğin yanında rapamisin verilen 20 aylık (insanda 60 yaşına eşdeğer) farelerin yaşam süresiyle normal beslenen aynı yaştaki farelerinkini karşılaştırdı. Diğer farelere göre, ilaç verilen erkek farelerin yaşam süresi ortalama yüzde 9, dişilerinki yüzde 13 arttı. İlaç, farelerin, ulaşabileceği maksimum yaşı da geride bırakmasını sağladı. Ölümü geciktirse de yapılan otopsiler, ilacın, her iki gruptaki farelerin ölüm nedenini değiştirmediğini gösterdi, yani kansere yakalanan fare, uzun yaşasa da yine kanserden öldü. Bununla beraber araştırmacılara göre ilaç, kansere yakalanmayı geciktirebilir veya yaşlanmayı yavaşlatabilir, ya da her ikisini aynı anda yapabilir.

Nature dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, yaşla ilgili hastalıkların tedavisi için yan etkileri olmayan rapamisine benzer ilaçların üretebileceği umudunu yeşertti. Rapamisinin, omurgasızlarda, yaşlanma süreciyle ilgili TOR proteininin işlevini yavaşlattığı biliniyor. Bu proteinin durdurulması, maya mantarı, iplik kurdu ve sirke sineğinin ömrünü uzatmıştı. Bu araştırma ise ilk kez rapamisinle memelilerin ömrünün uzatabildiğini gösterdi.

Ancak bilim adamları, yan etkilere değinerek, sağlıklı kişilerin veya doktorun bu ilacı önermediği kişilerin, rapamisini genç kalmak için kullanmaması gerektiğini vurguladı.
Matt Kaeberlein ve Brian Kennedy'nin yaptığı, henüz tamamlanmayan başka bir araştırmada da 9 aylık olduktan sonra farelere ilaç verilmeye başlandı. Bu farelerin de yaşam süresinin uzadığına dair belirtiler görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler