Gama Enerji'nin Ürdün'deki su projesi

Ürdün'ün başkenti Amman ve çevresinde yaşanan ciddi su sorununu çözmeye yardımcı olacak, Gama Enerji tarafından yapılan stratejik projede finansman anlaşmalarının tamamlanarak önemli bir ilerleme sağlandığı bildirildi.

Yayınlanma: 08.07.2009 - 10:08
Abone Ol google-news

Gama Enerji tarafından Ürdün'de 1 milyar dolarlık yatırımla yapılacak, 325 kilometrelik boru hattı inşaatı projesinin ilk finansmanın tamamlandığı bildirildi. Gama Enerji'den yapılan açıklamada, Ürdün'ün başkenti Amman ve çevresinde yaşanan ciddi su sorununu çözmeye yardımcı olacak stratejik projede, finansman anlaşmalarının tamamlanarak önemli bir ilerleme daha sağlandığı belirtildi.

Açıklamada Gama Enerji tarafından Ürdün'de gerçekleştirilecek 325 kilometrelik boru hattı inşaatı projesinin ilk finansmanının tamamlandığı, Amerikan yatırım kuruluşu OPIC, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransız yatırım kuruluşu Proparco tarafından sağlanacak toplam 445 milyon dolar tutarında borç finansmanına ek olarak, Ürdün Su ve Sulama Bakanlığı'nın 300 milyon dolarlık hibe sağlayacağı, Gama Enerji'nin ise 190 milyon dolarlık öz kaynakla finansmanı tamamlayacağı kaydedildi.

Taraflar arasında daha önce imzalanan finansmanın ilk ödemesi bugün gerçekleştirilirken inşaatın bu ay başlamasının planlandığı ifade edildi. Açıklamada, 4 yıl sürmesi beklenen proje kapsamında yaklaşık 250 bin ton çelik kullanılacağı, bölgede 55 kuyu açılacağı, Ürdün'ün Disi bölgesinde yer alan kumtaşı akiferindeki kuyu sahalarından çıkartılacak suyun 325 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla Abu Alanda ve Dabuk su havzalarına taşınacağı belirtildi. Özel amaçla kurulmuş bir şirket olan Disi Amman İşletme ve Bakım LLC şirketinin ise işletme ve bakım hizmetlerini sağlayacağı vurgulandı.
 

'Proje, ülkedeki su sıkıntısına yönelik bir kilometre taşı'

Ürdün Başbakanı Nader Dahabi yaptığı değerlendirmede, bu stratejik projenin su güvenliğinin sağlanması ve ülkedeki su sıkıntısına yönelik bir adım atılması anlamında bir kilometre taşı olduğunu belirtti. Gama Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Arif Özozan ise Gama Enerji'nin, Ürdün'ün su sorununu çözmesine, yaşam kalitesini artırmasına ve istihdam yaratarak altyapıyı iyileştirmesine, Ürdün ekonomisine ivme kazandıracak işlere imza attığını, dünyadaki ekonomik gerilemenin ortasında 1 milyar dolarlık bir projede finans topluluğundan güven oyu almış olmaktan da gurur duyduklarını kaydetti.

GE Enerji Finansal Hizmetleri'nin Avrupa Genel Müdürü Andrew Marsden da ''GE'nin Orta Doğu'daki faaliyetlerini genişletme taahhüdüne paralel olarak bu önemli proje Ürdün Krallığı'nın önemli su ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olacak'' dedi. Gama Holding Stratejik Planlama, Yatırımlar ve Finansman Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özman ise bu proje sayesinde Gama, bölgede sağlam bir altyapı kalkınma dayanağına sahip olurken, diğer yandan Gama Enerji'nin büyüme platformunun değerinin artacağını vurguladı.

OPIC Başkan Vekili Dr. Lawrence Spinelli ise ''Özellikle Ürdün gibi suyun az olduğu bir ülkede su temininin iyileştirilmesi, bir ülkenin karşı karşıya geleceği en önemli kalkınma mücadelesidir. OPIC, Ürdün'deki ciddi su sıkıntısının giderilmesine yardımcı olacak tarihi Disi projesinin bir parçası olmaktan ve bunu GE Enerji Finansal Hizmetler ve projenin diğer ortaklarıyla gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duymaktadır'' dedi.
 

'325 kilometre uzunluğunda boru hattı'

Verilen bilgiye göre, GAMA Holding ve GE Enerji Finansal Hizmetleri ortaklığı olan GAMA Enerji, 1 milyar dolarlık Disi Su Temini Projesi kapsamında, Mudavarra'daki su kaynaklarının yer aldığı Disi'den, Ürdün'ün nüfusu en kalabalık şehri olan başkent Amman'a su pompalayacak 325 kilometre uzunluğundaki boru hattının inşaatını gerçekleştirecek. Söz konusu yatırım ile yeni istihdam sağlanırken, bölgedeki kıt su kaynakları nedeniyle barışa yönelik önemli bir proje de hayata geçirilmiş olacak. Proje ile Amman ve çevresine yılda 100 milyon metreküpten daha fazla su getirilmiş olacak.

Projenin sahibi olan Ürdün Su ve Sulama Bakanlığı, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransa Kalkınma Ajansı (AFD) ile 17 Mayıs tarihinde kredi anlaşmalarını imzalamıştı. Ürdün Hükümeti, 2007 yılında su boru hattının yapım ve işletmesi için Gama ile imtiyaz anlaşması yaptı. Proje, 25 yıllık imtiyaz süresi boyunca Gama Enerji'nin olacak ve daha sonra Ürdün Hükümeti'ne devredilecek.

Ürdün'ün kişi başına düşen su miktarı dünyadaki en düşük ülkeler arasında yer alıyor. Şu anda sürdürülen uygulamaya göre, Amman kenti sakinleri haftada yalnızca bir defa su alabiliyorlar. Yıllık su tüketimi 900 milyon metre küp olan Ürdün'de 2015 yılı itibariyle gereksinimlerini karşılamak üzere yıllık 1,6 milyar metreküp suya ihtiyaç var. Disi Su Temini Projesi, Ürdün'ün 2015 yılı için öngörülen toplam tüketiminin yaklaşık yüzde 6'sına karşılık gelecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon