Emeklilerden Başbakan'a mektup

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED), işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yılın ikinci yarısı için yüzde 1,83 zam yapılacağının belli olmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderdi.

Yayınlanma: 08.07.2009 - 10:34
Abone Ol google-news

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) adına Genel Başkan Kazım Ergün imzası ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen mektupta, ülkeyi etkileyen ekonomik krizin faturasını en ağır şekilde ödeyen kesimlerin başında, geçinmekte zorlanırken işini kaybeden çocuklarına da bakmak durumunda kalan emekliler ile onların dul ve yetimlerinin geldiği ifade edildi.

Ekonomik kriz öncesinde de emeklilerin en mağdur kesimler arasında ön sıralarda geldiğine yer verilen mektupta, emekli aylıkları arasındaki eşitsizlikleri ortadan kaldıracak İntibak Kanunu'nun çıkarılamamış olması, çeşitli dönemlerde eksik hesaplamalar nedeniyle ortaya çıkan adaletsizlikler, sağlıkta katkı payı alınması ve benzeri uygulamaların emeklilerin mağdur olmasına yol açtığı kaydedildi.

Emekli aylıkları bu aydan itibaren yapılacak zamma dikkat çekilen mektupta, şu görüşlere yer verildi:
''5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, emekli aylıklarına yapılacak zamlar önceki 6 aylık dönemin gerçekleşen enflasyon oranı doğrultusunda tespit edilmektedir. Buna göre, 3 Temmuz 2009 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon yüzde 1,83'tür. Yani işçi ve Bağ-Kur emeklileriyle bunların dul ve yetimlerine Temmuz ayı itibariyle yüzde 1,83 zam uygulanacaktır.

En düşük işçi emeklisi aylığı Ocak 2009 itibarıyla ek ödeme dahil 621,24 TL iken, Temmuz ayından geçerli zamla 632,60 TL olmuştur. Yani emekli aylıklarına sadece 11,36 TL zam uygulanmıştır. Ve ne yazık ki, emeklilerimizin yüzde yüzde 83'ü taban aylık seviyesinde aylık almaktadırlar. Esnaf Bağ-Kur emeklilerinin de en düşük aylığı Ocak 2009 itibariyle ek ödeme dahil 459,83 TL iken, Temmuz ayından geçerli zamla 468,35 TL olmuştur. Yani, esnaf Bağ-Kur emeklisi taban aylıklarına sadece 8,52 TL zam uygulanmıştır.

Durum böyle iken, işsiz kalan çocuğu ve hatta çocuğunun da ailesine bakmak durumunda kalan emeklilerimiz ciddi bir mağduriyet yaşamaktadırlar. İntibakların yapılmaması nedeniyle zaten büyük bir sıkıntı içerisinde olan emeklilerimiz mevcut aylıklarının da alım gücünün giderek erimesiyle adeta hayatta kalma mücadelesi verir duruma gelmişlerdir.''


"Yıllardır sıkıntıya katlanıyoruz"

Mektupta, emeklilerin, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik dar boğazı ve krizin getirdiği sıkıntıları yakından takip ettiği ve bunu bizzat yaşadıkları vurgulanarak, ''Elbette ki ülkemizi seviyoruz ve gelecek nesillerimizin refahı için her türlü sıkıntıya zaten yıllardır katlanıyoruz. Ancak hak verilmelidir ki, arada bir bizim de biraz olsun nefes almamız gerekir. Sayıları 9 milyonu bulan bu büyük topluluk ve onların aileleri, ciddi bir buhran yaşamaktadır'' denildi.

Bir süre önce gündeme getirilen dar ve sabit gelirlilere ''harcama çeki'' verilmesi önerisinin son derece olumlu bir adım olacağı belirtilen mektupta, ancak bu konuda da somut bir gelişme yaşanmadığına işaret edildi.

Emeklilerin hak etmediği hiçbir şeyi istemediği vurgulanan mektupta, şu ifadelere yer verildi:
''Bu ülkenin imarında bizlerin alınteri, el emeği vardır. Sokaklarında gururla yürümek istediğimiz ülkemizde ne yazık ki boynumuz bükük kalmıştır. Hükümetinizin iktidara geldiğinde emeklilerimize yaşattığı önemli bir katkıyı, emeklilere yakışan olgunluğumuzla karşılamış ve sizleri alkışlamıştık. Ancak aradan geçen 7 sene zarfında emeklilerin alım gücünün yükseltilmesi, emeklilerin intibak hakkının verilmesi gibi konularda ne yazık ki yeterli ilerleme sağlanamadığını da üzülerek gördük.
Emeklilerimiz ve onların emanetleri olan dul ve yetimlerimiz adına sürdürdüğümüz hak arama mücadelesinde, hükümetimizle başlatılacak olan bir diyalog sürecine acilen ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek istiyoruz. KKTC'de bile bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle dolu dolu kutlanan, 30 Haziran Emekliler Günümüzün yazılı kutlama mesajlarıyla geçiştirilmesi, hiç olmazsa yaşları itibariyle saygı hak eden, bu saygıyı her platformda görmeyi, sorunlarını dinleyen bir muhatap bulmayı uman emeklilerimizi derinden üzmektedir.

Bütün bunlara rağmen, yaşımıza ve olgunluğumuza yaraşır hoşgörümüzle, ülkemizin içerisinde bulunduğu kriz ortamının atlatılması ve evlatlarımızın işsiz kalmaması için her türlü fedakarlığa hazır olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Ancak bu fedakarlığı da herkesin eşit oranda elini taşın altına koyması şartıyla uygulamaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

Yıllarca haklarını almak için İntibak Yasası'nın çıkmasını bekleyen ve bu bekleme sürecinde hayatlarını kaybeden yüz binlerce emeklimizi de saygıyla anıyoruz. Bizler de ölmeden bu hakkımızın teslim edildiğini görmek, en azından mutlu ölmek istiyoruz. Temmuz 2009 zamlarının yetersizliğini ve yaşadığımız mağduriyeti zatıalinizle paylaşma arzumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler