"Referandum, tartışma konusu değil"

Haftalık olağan basın brifingi düzeleyen KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, müzakereler sonunda varılacak anlaşmanın iki halkın ayrı ayrı referandumuna sunulacağını ifade ederek, "Bu tartışma konusu değil" dedi. Erçakıca, Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Ermeni iddialarına taraf olmaya kalkışmasını da eleştirdi.

Yayınlanma: 08.07.2009 - 11:35
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, haftalık basın brifinginde bir soru üzerine, müzakerelere hazırlık amacıyla saptanan kriterlerden birinin de, varılacak anlaşmanın ayrı ayrı iki halkın referandumuna sunulacak olması olduğunu belirterek, "Referandum olmama olasılığı yok" diye konuştu.

Erçakıca, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri kapsamındaki son görüşmelerinde "Toprak" başlığını kapattığını ve yarın "Güvenlik ve Garantiler" konusuna geçeceğini hatırlatarak, Kıbrıs Türk tarafının Garanti ve İttifak Anlaşmalarının devamına büyük önem verdiğini söyledi.

Erçakıca, bu görüşün, daha önceden de olduğu gibi, yarın ele alınmaya başlayacak "Güvenlik ve Garantiler" başlığı altında bir kez daha ortaya konulacağını söyledi.

 

Limanlar

Erçakıca, Kıbrıs sorununa çözüm çabaları sürerken, Türkiye'nin AB üyeliği süreciyle ilgili olarak aralık ayında yapılması beklenen değerlendirmeye ilişkin tartışmaların da devam ettiğine işaret etti.

Diplomatik kanallardan ulaşan ve basına da yansıyan bilgilerden anladıklarına göre, Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan'ın bu süreci değerlendirerek Türkiye limanlarının Kıbrıs Rum bandıralı gemi ve uçaklara açılmasını ısrarla talep ettiğini belirten Erçakıca şöyle konuştu:
"Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulma çabaları devam ederken, Kıbrıs Rum tarafının Türkiye'yle ilişkilerini Kıbrıs sorunu yokmuşçasına düzenlemeye çalışması elbette gerçekçi bir beklenti değildir. Gerçekçi olmadığı kadar, Kıbrıs Rum tarafının sorunun çözümünü görüşme masası yerine başka platformlarda aradığına ilişkin endişeleri yoğunlaştırarak görüşme sürecine olan güveni sarsmaktadır."

Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin, zamanın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 24 Ocak 2006'da açıkladığı eylem planına sadık kalarak, bölgede daha geniş bir işbirliği ve ticaret alanı yaratılması üzerinde durduğunu kaydeden Erçakıca, "Türkiye yetkililerinin, hava ve deniz limanlarının Kıbrıs Rum bandıralı uçak ve gemilere açılması isteniyorsa Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonların da kaldırılması gerektiğine ilişkin demeçleri tarafımızdan memnuniyetle karşılanmaktadır" dedi.

Erçakıca, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon'un "limanların açılması sorununun Kıbrıs sorununa kesin çözüm bulunmasıyla çözümleneceğine" ilişkin söylemine de dikkati çekti.

 

Hristofyas'a çağrı

Rum lideri Hristofyas'ı dikkatini görüşme sürecine yoğunlaştırmaya çağıran Erçakıca, Hristofyas'ın Ermeni iddialarına taraf olmaya kalkışmasını eleştirdi.

Hristofyas'ın Ermenistan ziyaretinde Ermeni iddialarına ilişkin görüşler ortaya koymasını üzüntüyle öğrendiklerini belirten Erçakıca, adada yıl sonuna kadar çözüme vurgu yapılırken, Hristofyas'ın Kıbrıs Türk ve Türkiye kamuoyunda tepkiyle karşılanacak şekilde Ermeni iddialarında taraf olmaya kalkışması veya Maraş'ın kapsamlı çözüm dışında Kıbrıs Rum tarafına verilmesini talep etmesinin, görüşme sürecinde güveni sarsarak, liderlerin işini zorlaştırdığını vurguladı.

Erçakıca, "Bu bağlamda Kıbrıslı Rum lideri Dimitris Hristofyas'ı bir kez daha dikkatini görüşme süreci üzerine yoğunlaştırmaya çağırıyoruz. Kıbrıs Rum tarafı dikkatini başka şeylere vereceğine, Türkiye'yi boşuna sıkıştırma gayretine gireceğine, görüşme masasına ve kapsamlı çözüme vermelidir. Yan yollara sapmak yerine, çözüm müzakerelerine yoğunlaşarak sonuç almaya bakmalıyız" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler