IMF, küresel büyüme tahminini artırdı

Uluslararası Para Fonu (IMF) "Küresel Finansal İstikrar Raporu" ve "Dünya Ekonomik Görünüm Raporu" Temmuz güncellemelerini yayımladı. Görünüm raporu güncellemesinde, "Küresel ekonomi İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemden bu yana görülmemiş bir daralmadan çıkmaya başlıyor, fakat iyileşmenin ağır bir şekilde gerçekleşmesi bekleniyor" denildi.

Yayınlanma: 08.07.2009 - 13:39
Abone Ol google-news

IMF Küresel Finansal İstikrar Raporu (GFSR) ve Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun (WEO) Temmuz güncellemelerini yayımladı. Nisan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 1.3 küçüleceği, 2010'da ise yüzde 1.9 büyüyeceği tahminde bulunan IMF, tahminini dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 1.4 küçüleceği, gelecek yıl ise yüzde 2.5 büyüyeceği şeklinde revize etti. Kurum bu yıl dünya ticaret hacminin yüzde 12.2 azalacağını, gelecek yıl ise yüzde 1 artacağını öngördü. ABD doları bazında hammadde fiyatlarının bu yıl yüzde 37.6 oranında düşeceği tahmininde bulunan IMF, fiyatların gelecek yıl ise yüzde 23.1 artacağı beklentisini ortaya koydu. Dünya ekonomisinde tüketici fiyatları bu yıl binde 1 artacak, artış gelecek yıl binde 9'u bulacak.

"Sistemik riskler azaldı, kırılganlık sürüyor"

"Politikalar sistemin bütününü ilgilendiren riskleri azalttı, ancak kırılganlıklar sürüyor" başlığı kullanılan güncellemede, "Daha önce benzeri görülmemiş müdahaleler, sistemin bütününü ilgilendiren çöküşün risklerini azaltırken finansal koşullarda iyileşme görüldü, ekonomide iyileşme umutları arttı" denildi.
 

Nisan ayından sonraki verilerle hazırlanan güncellemede, kırılganlıkların sürdüğü, ekonomilerin kendilerine aşırı güvenden sakınmaları gerektiği belirtilirken şöyle devam edildi:

"Finansal sektör önemli ölçüde kamu desteğine bağlı olmayı sürdürmekte. Bu, riskin özel sektörden kamu sektörüne paralel olmayan bir şekilde transfer olmasıyla sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte piyasa belirsizliğine hitap etmek üzere çeşitli finansal, parasal ve mali destek politikalarından çıkış stratejileri üzerinde çalışmaya başlamak gerekecektir. Orta vadeli politikaların, piyasaları ve politikaları normale döndürmek için atılmış adımların uzun sürecek bir güçlü finansal düzenleme çerçevesinin meydana getirilmesi, sürdürülebilir mali dengeler ve fiyat istikrarının korunmasıyla uyumunu sağlaması gerekmektedir."
 

Dünya ekonomik görünüm raporu da güncellendi

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu (WEO) ana tahminleri güncellemesinin başlığı ise "Daraltıcı Güçler Geri Çekiliyor, Zayıf İyileşme Ufukta" şeklinde atıldı. Güncellemede, "Küresel ekonomi İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemden bu yana görülmemiş bir daralmadan çıkmaya başlıyor fakat istikrar eşitsiz ve iyileşmenin ağır bir şekilde gerçekleşmesi bekleniyor" denildi ve şöyle devam edildi:

"2009-2010 döneminde ekonomik büyümenin şu anda, Nisan 2009'da yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm raporunda tahmin edildiğinden yaklaşık yüzde 0.5 puan daha yüksek olacağı, 2010'da yüzde 2.5'a ulaşacağı tahmin edilmektedir. Finansal koşullar, başta kamu müdahalelerinden dolayı umulandan daha fazla iyileşmiştir ve son veriler ekonomik aktivitedeki azalış oranının, dereceleri bölgeler arasında çeşitlilik gösterse de, ılımlı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu olumlu işaretlere karşın küresel daralma sona ermemiştir ve finansal sistemler zayıf durumunu korur, kamu destekleri derece derece azalır, ülkelerdeki hanehalkları varlık fiyatlarındaki bozulmaya katlanmaya devam ederken, iyileşmenin hala yavaş gerçekleşmesi beklenmektedir."

Ekonomi politikalardaki ana önceliğin hala sağlıklı bir finansal sektör yeniden inşa etmek olduğu belirtilen güncellemede, "Makroekonomik politikaların, kamu müdahalelerinin ulaştığı olağanüstü düzeyi düzenli bir şekilde geriye sarmak için bir zemin hazırlarken, destekleyici kalması gerekmektedir. Aynı zamanda, ABD dahil, bazı cari işlemler açığı bulunan ülkelerdeki zayıf iç talep olasılıkları karşısında politikaların, ödemeler dengesi fazla veren başlıca ülkelerde daha güçlü bir talep yaratması gerekir" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler