Kürtaj yasası onaylandı

Meksika Anayasa Mahkemesi, başkentte kürtaja izin veren yasayı onayladı. Yasa başkent yerel meclisinin solcu üyeleri tarafından desteklenirken, muhafazakar devlet başkanı Felipe Calderon'un hükümeti ve Katolik kilisesi yasaya karşı çıkıyordu.

Yayınlanma: 29.08.2008 - 06:48
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi yargıçları, 3'e karşı 9 oyla aldıkları kararda, başkent Meksiko City yerel meclisinin 2007'de onayladığı ve hamileliğin ilk üç aylık döneminde parasız halk sağlığı kliniklerinde yapılacak kürtaja izin veren yasayı iptal etmek için hiçbir gerekçe olmadığını belirtti.
Tarihi öneme sahip olan kararın, Meksika'nın diğer eyaletlerinde de kürtajın yasallaştırılmasına kapıyı açabileceği belirtiliyor.
Mahkemenin kararı, onlarca yıldır kürtajın yasallaşması için mücadele eden kadın hakları savunucularını sevindirdi.
Kürtaj hakkını savunan GIRE adlı grubun yöneticisi Maria Luisa Sanchez, "Bu karar kadınların temel haklarının tanınması açısından bir zaferdir. Karar kesinlikle Meksika'daki diğer eyaletler ve Latin Amerika bölgesi için bir örnek oluşturacaktır" dedi.
Kilise liderleri tartışmaların başlangıcında yasayı destekleyen başkent eyalet meclisindeki solcu Demokratik Devrim Partisi üyelerini aforoz etmekle tehdit etmişlerdi.
Mahkeme kararı ayrıca Başkent Mexico City'nin solcu belediye başkanı Marcelo Ebrard için de politik bir zafer oldu.
Ebrard 2012'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmayı planlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler