Almanya'da cami yapımına onay

Almanya'nın Köln kentinde bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) yaptırmayı planladığı Köln Merkez Camii ile ilgili olarak, Köln Kent Meclisi'nden onay çıktı. Köln Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki görüşmede, aşırı sağcı Pro Köln ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) cami projesine karşı çıkarak, ''ret'' oyu verdi. Başkan Fritz Schramma ise, ''evet'' oyu kullandı.

Yayınlanma: 29.08.2008 - 07:18
Abone Ol google-news

Cami projesi, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP), Yeşiller (Bündnis 90/Grünen), Sol Parti (Die Linke) ve bağımsızların oylarıyla onay aldı.
Proje, 11 Ağustos'ta yapılan toplantıda CDU ve Pro Köln'ün ''ret'' oyuna karşı diğer partilerin desteğiyle Ehrenfeld Belediye Meclisi tarafından onaylanmıştı. Bu karar, Türk ve Müslümanlar arasında sevinçle karşılandı.

CDU'lu belediye başkanı Fritz Schramma, oylama öncesi yaptığı konuşmada, yıllardır uyuma büyük katkılar yapan DİTİB'in kendi arsasına inşa etmek istediği caminin yapılmasına destek verilmesi gerektiğini söyledi. Schramma, 20 yıl önce DİTİB'in, eskiden fabrika olarak kullanılan bir binada kurulduğuna dikkati çekerek, bugün gelinen noktada ihtiyaçların karşılanması için hem yeni bir cami hem de kültür merkezinin inşasının gerekli olduğunu bildirdi.

Schramma, DİTİB'ten, camide vaaz ve hutbelerin Almanca tercümesinin okunacağı, ezanın mikrofonla dışarıya verilmeyeceği konularında güvence aldıklarını söyledi ve projenin kabul edilmesini istedi. Öte yandan, oylamanın yapıldığı saatlerde cami karşıtı aşırı sağcı ''Pro Köln'' örgütü, meclis oturumunun yapıldığı binanın dışında kararı protesto etti.
2 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Merkez Camii'nde, 250 kişilik kafeterya ve kadınlar için ayrı bir bölüm daha yapılacak. İbadet kısmının bin 700 metrekareden 2 bin 450 metrekareye çıkarılan kompleks içinde yönetim binası, cami, eğitim ve sosyal amaçlı birimler, konferans salonu ve büyük bir otoparkın bulunacağı kaydedildi.
Projede ayrıca medya merkezi, kütüphane, kasap, kuaför, lokanta, gençlik kulübü ve eğitim amaçlı bir merkez yer alıyor.

Yapılacak caminin toplam masrafının bugünkü koşullarda 20 milyon Avro'yu (yaklaşık 34 milyar Türk Lirası) bulacağı kaydedildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon