"Domuzları virüsten korumak lazım"

Domuz gribi virüsü A/H1N1'in domuzlar arasında kolayca yayıldığı, bu nedenle gribe yakalanan insanların bu hayvanlara virüsü bulaştırmasının engellenmesi gerektiği bildirildi.

Yayınlanma: 10.07.2009 - 06:07
Abone Ol google-news

Almanya'daki Friedrich Loeffler Enstitüsü'nden virüs uzmanları 5 domuza A/H1N1 bulaştırdı ve bu hayvanları hasta olmayan 3 domuzun yanına koydu.

4 günde tüm domuzların virüsten etkilendiği ve grip belirtileri gösterdiği görüldü. 5 domuzun yanındaki 5 tavuksa hasta olmadı. Bu da, uzmanlara virüsün kanatlılara bulaşmadığını ya da kolayca bulaşmadığını düşündürdü.

"Journal of General Virology" dergisinde yayımlanan araştırmada, domuzların virüsü hızlı ve kolay kapmalarının A/H1N1'in domuz ahırında çalışan kişiler yoluyla burada salgın hale gelme riskini artırdığına dikkat çekildi.

Uzmanlar, domuz gribine yakalandığından şüphelenilen kişilerin domuzlara yaklaşmalarına izin verilmemesi önerisinde bulunarak, "bumerang" etkisinin engellenmesi gerektiğini vurguladılar.

Araştırmaya imza atanlardan Dr. Thomas Vahlenkamp, bugüne dek domuzların A/H1N1 virüsünün yayılmasına yol açtığına ilişkin hiçbir gösterge olmadığını belirtti, ancak insanlarda grip vakalarının artmasının bu kişilerin domuzlara virüsü bulaştırma ihtimalini yükseltebileceğine dikkati çekti.

Domuzlar, hem insan, hem kanatlı, hem de domuzlardaki grip virüslerini aynı anda barındırabiliyor. Bu da, sonunda insanlar için çok tehlikeli olabilecek genetik karışım riskini artırıyor.

 

İspanya'da bir kişi daha öldü

Öte yandan İspanya'da domuz gribinden bir kişinin daha öldüğü ve böylece ülkede virüs kaynaklı ikinci ölümün meydana geldiği bildirildi.

Kanarya Adaları sağlık kurumu yetkilileri, 41 yaşındaki erkek hastanın geçen hafta Doktor Negrin Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alındığını, ancak hayatını kaybettiğini açıkladı.

H1N1 nedenli ölüm vakasının, ülkenin en çok tanınan turistik bölgesi Kanarya Adaları'nın Las Palmas eyaleti kesiminde meydana geldiği belirtildi.

İspanya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, ülke genelindeki doğrulanmış vaka sayısının 969'a ulaştığını bildirdi.

 

Britanya'da ölen sayısı 14 oldu

Britanya Sağlık Bakanlığı, ülkede domuz gribinden ölenlerin sayısının 14'e ulaştığını açıkladı.
Bakanlık açıklamasında, bu ölümlerin tümünün sadece domuz gribinden kaynaklandığının söylenemeyeceği, ancak ölenlerin hepsinde virüsün tespit edildiği belirtildi.

Kamu Sağlığı Birimi Başkanı Sir Lam Donaldson da ölenlerin bir bölümünde başka ciddi sağlık problemleri de bulunduğunu bildirdi.

Bu arada İngiltere'de domuz gribi nedeniyle hastanelerde tedavi gören 335 kişinin bulunduğu, bunların 43'ünün ise yoğun bakım birimlerinde tutulduğu açıklandı.

Sir Liam Donaldson, Londra ve orta batı İngiltere'deki vaka sayısının ''salgın seviyesine'' ulaşmaya yaklaştığını da ifade etti.

Britanya'nın bütün dünyada vaka sayısı bakımından 9718'le ABD ve Meksika'nın ardından üçüncü sırada bulunduğunu da belirten Donaldson, virüsle temas eden kişilerin gerçek sayısının ise, çok sayıda kişinin virüsü sıradan bir grip virüsü sanıp hastaneye gitmemesi nedeniyle bilinmediğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler