Efsane beyazperdede

Efsanevi Beatles grubunun solisti John Lennon'ın hayatı film yapılıyor. Yönetmenliğini Sam Taylor- Wood'un üstlendiği film, Lennon'ın annesi tarafından terk edilmesi ve otoriter teyzesi tarafından yetiştirilmesinin üzerinde odaklanıyor. Filmin başrolünü kimin oynayacağı ise merak edilen diğer bir konu.

Yayınlanma: 29.08.2008 - 08:00
Abone Ol google-news

Beatles'in solisti ünlü şarkıcı John Lennon'ın hayatının filmi yapılacak.
Sam Taylor-Wood'un yöneteceği ve ünlü şarkıcının ergenlik dönemine odaklanacak olan "Kayıp Çocuk" (Nowhere Boy) adlı film, Lennon'ın doğum yeri Liverpool'da çekilecek.
Matt Greenhalgh senaryosunda, Lennon'ın annesi tarafından terk edilmesi ve otoriter teyzesi tarafından yetiştirilmesinin üzerinde odaklanıyor. Lennon'ın bu döneminde tek kaçış yolu müzik, sanat ve daha sonra Beatles'daki grup arkadaşı şarkıcı Paul McCartney ile kaderini belirleyen arkadaşlığıydı.
Yönetmen Taylor-Wood, "Lennon'ın hayatının ilk yıllarındaki kadınların gerçekten onun sonradan nasıl bir insan olacağını belirlediğini" söyledi.
İngiltere Film Konseyi ile birlikte filmin yapımcılığını üstlenen Ecosse Films, filmin başrolleri için oyuncu seçiminin hala devam ettiğini bildirdi.

John Lennon 'ın hayatı 2005 yılında da bir müzikal yapılmıştı. Müzikal içeriği ve formatı yüzünden pek çok olumsuz eleştiri alan ‘Lennon’ adlı müzikalin oyuncuları ve yönetmeni, müzikalde yapılan büyük değişikliklerle izleyicilere “unutulmayacak” bir gösteri sunmuştu.

John Winston Ono Lennon Portre:

Lennon, 9 Ekim 1940'da İngiltere'nin Liverpool kentinde dünyaya geldi. Birer işçi olan anne ve babası Lennon iki yaşındayken boşandı.

Diğer tüm rock yıldızları gibi okulda sorunlu bir çocuk olan John liseden mezun olunca ilk eşi olan Cynthia ile tanışacağı sanat okuluna gitti.
Beraber yaşadığı teyzesi Mimi ona yakın zaman içerisinde sıkılacağı beklentisi ile bir gitar almış ve yanıldığını görünce ona sık sık gitar çalmanın güzel olduğunu ancak bununla hayatını devam ettiremeyeceğini hatırlatmıştı. Ancak John gitarı sevdi ve hiç bırakmadı.
1956'da lisedeyken, Paul McCartney'le tanıştı. Şubat 1958'de McCartney, George Harrison'ı Lennon'la tanıştırdı.

Temmuz 1960'da grubun 'The Silver Beatles' olan adı 'The Beatles' adına çevrildi. Bir yıl sonra da Ringo Star gruba katıldı. Grubun ilk 45'liği olan 'Love Me Do' Ekim 1962'de piyasaya çıktı.

Grup ilk kurulduğunda beş kişiydi. Stuart Sutcliffe grubu bırakınca Mc Cartney onun yerine bass çalmaya başlamıştı. Davulda Ringo Star, solo gitarda George Harisson, bas gitar ve vokalde Paul Mc Cartney, ritm gitar ve vokalde John Lennon. Şarkıları Paul ve John yapmaktaydı ve grubun tutulmasındaki en önemli etkenlerden birisi Paul'un iyimser, John'un acı ve umut dolu sözlerinin birleşimindeki mükemmeliyetti. Ama tüm  bunlar grubun ileriki yıllarda dağılmasına engel olamadı.

Önce radyolarda az çok çalan şarkılar gittikçe arttı, listelerde yükselişler gerçekleşti, gazeteciler grubun etraflarını sarmaya başladı ve çığlık atıp bayılan "groupieler" artık Beatles üyelerinin yanlarında hep var olacaktı.

The Beatles ile dünya çapında başarı kazandılar, bazı eleştirmenler tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en iyi grubu olarak nitelendirildiler. Kazandıkları ödülleri kendileri bile sayamıyordu.

John "Tur günlerinin sonunda Isa'ya şükretmeyi unutmam" diyerek konserlerden canlı çıkamamaktan gerçekten korktuğunu belirtmişti. Ve bir gün geldi ve grup, konser vermeyi bıraktığını açıkladı.

Ono ile evlilik

Yoko Ono'yla tanışmış olan John'un hayatı tamamen Yoko'yla dolup taşmaya başlamıştı ve grup üyeleri pek memnun olmasa da John'un tüm hayatını kaplayan Yoko'nun Beatles'dan uzakta kalması pek mümkün değildi. 20 Mart 1969 John ve Yoko yemin ettiler. Hastalıkta ve sağlıkta bundan sonra beraber olacaklarına. Çoğu insanın gözünde "Beatles'ı dağıtan kadın" olan Yoko resmi olarak da John'un hayatındaydı artık.

Son albümleri olan "Let It Be" arası bozuk olan grup üyelerinin ilişkilerini güçlendirmemişti ve 31 Aralık 1970 John ve üç yoldaşı kararlarını açıkladılar. John, artık bir Beatle olmaktan acı çektiğini belirtti. "Beatlemania" olmasa da Beatles sona ermişti oysa John'un hayatında bazı şeyler yeni başlıyordu. Beatles dağılmadan kısa bir süre önce "Give A Chance To Peace" albümünü yayınlayarak solo işlere başlayan John'un Beatles'dan sonra kariyerine devam edeceği ve barışın daha güçlü sesi olacağı açıkça belliydi. Altısı Yoko Ono'yla olmak üzere on bir albüm yaptı John ve bir tanesi John'a sahip olduğu onlarca lakabın yanında "hayalperest" lakabını katmış olan "Imagine" albümüydü.

Hayranı tarafından öldürüldü

Yoko ve John'un bol yankılı ve politik yaşamları birilerini rahatsız etmeye başlamıştı ve uyuşturucu kullandığı bahanesi ile Amerika'ya girişi yasaklanan John uzun uğraşları sonunda Amerika'ya girişini sağlayan yeşil kartı almayı başardı. Ancak bu ülke onun öldürüleceği yer oldu. Lennon, akli dengesi yerinde olmayan bir hayranı Mark David Chapman tarafından 1980 yılında New York'taki dairesinin önünde öldürüldü.

Ölümünden bir ay önce son albümü olan 'Double Fantasy' yayınlanmış ve Lennon, eski politik çizgisinden uzaklaşmış hayatı ve yaşamayı kucaklayan bir çalışma hazırlamıştı.

Albümleri

1968 Unfinished Music, No. 1: Two Virgins. Rykodisc
1969 Life with the Lions: Unfinished Music #2. Rykodisc
1969 Wedding Album. Rykodisc
1969 Live Peace in Toronto, 1969. Capitol
1970 John Lennon/Plastic Ono Band. Capitol
1971 Imagine. Capitol
1972 Sometime in New York City/Live Jam. Capitol
1973 Mind Games. Capitol
1973 Feeling the Space. Apple
1974 Walls and Bridges. Capitol
1975 Rock 'n' Roll Capitol.
1980 Double Fantasy Capitol.

Ölümünden sonra çıkan albümler


1984 Milk and Honey. Polydor
1986 Live in New York City. Capitol
1986 Menlove Ave. Capitol
2002 Messenger. Waterfall

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler