Ece Ayhan'a vefa örneği

Türk şiirinin önemli şairlerinden Ece Ayhan'ın, Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyündeki mezarı, ölüm yıl dönümü öncesinde yenilendi.

Yayınlanma: 10.07.2009 - 08:24
Abone Ol google-news

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan ve asıl adı Ece Ayhan Çağlar olan şairin mezarındaki yenileme çalışmaları, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi'nin organizasyonu, Yalova köyü muhtarlığı ve oğlu Ege Çağlar'ın destekleriyle gerçekleştirildi.

İzmir'de, 12 Temmuz 2002'de 71 yaşında vefat eden ve annesi Ayşe Deniz'in yanına defnedilen şairin mezarının yeni tasarımını heykeltraş Fergül Yücel yaptı ve heykeltraş Mustafa Toygar tarafından bu tasarım hayata geçirildi.

Şair ve annesinin mezarları birlikte yenilenirken, mezarın yan bölümleri traverten taş, alın ve üst bölümü granit taştan yapılırken, bu taş üzerine şaire ait ''Meçhul Öğrenci Anıtı'' şiirinin ilk ve son kıtaları yazıldı. Şiirin son mısrasında yer alan ''Bütün sınıf sana çocuk bayramlarında zarfsız kuşlar gönderecek'' mısrasından yola çıkılarak mezarın üst bölümüne soyut bronz güvercin figürü konuldu.

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ece Ayhan'ın mezarının yenilenmesiyle ilgili projeyi yürüten Mustafa Polat,  yaptığı açıklamada, mülkiyelilerin toplumcu bir felsefe ile yetiştirildiklerini, sadece şairin mezarının yapımı ile değil, her konuda ihtiyaç duyulduğunda yardımcı olmaya kıt kaynaklar ile hazır olduklarını söyledi.

Heykeltraş Mustafa Toygar ise edebiyat tarihinin ikinci yeni akımının önde gelen şairlerinden Ece Ayhan Çağlar'la ilgili böyle bir çalışmada yer almaktan ötürü gurur duyduğunu ifade ederek, benzeri çalışmaların, diğer sanatçılar için de yapılmasının gerektiğini kaydetti.

Yalova köyü muhtarı Tuğrul Onan da şairin mezarının daha önce çok kötü bir durumda olduğunu belirterek, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesinin ziyareti sırasında, mezarı gösterdiğini ve yenilenmesi için destek istediğini dile getirdi.

Mülkiyelilerin istediği desteği verdiğini anlatan Onan, ''Elimizden geleni yaptık ve mezarı şairin hak ettiği duruma getirdik. Ece Ayhan'ın köye geldiği zaman kaldığı ev de çok kötü durumda, onun da şaire yakışır bir hale getirilmesini istiyoruz'' dedi.

Köylülerden Hüseyin Akgül de kendisi çocukken şairin köye geldiğini ve burada kaldığı evin ikinci katından sürekli daktilo seslerinin duyulduğunu ifade ederek, ''Köyde herkes 'yazar' derdi, biz de öyle bilirdik'' diye konuştu.

Şairin ölüm yıl dönümü olan 12 Temmuz Pazar günü, İzmir ve diğer illerden gelen sanatseverlerin de katılımı ile yenilenen mezarın açılışı ve anma etkinliği gerçekleştirilecek.

 

Ece Ayhan kimdir?

Asıl adı Ece Ayhan Çağlar olan şair, 1931 yılında Datça'da doğdu. Ailesinin asıl memleketi ise Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyüdür.

1940 yılında Çanakkale'den ailesiyle İstanbul'a göç eden Ayhan, sırasıyla Hırka-i Şerif İlkokulu, Zeyrek Ortaokulu ve Atatürk Erkek Lisesini bitirdikten sonra 1959 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu.

Şair, Sivas'ın Gürün, Çorum'un Alaca ve Denizli'nin Çardak ilçelerinde çeşitli dönemlerde kaymakamlık ve belediye başkanlığı yaptı.

1966'da memurluktan ayrılan Ece Ayhan, çeşitli yayınevlerinde redaktörlük ve editörlük yaptı.

1974'te hastalandıktan sonra Başbakan Bülent Ecevit'in yardımıyla hastalığının tedavisi için İsviçre'ye giden şair, burada beyin ameliyatı geçirdi ve üç yıl tedavi gördü. Ardından, 1977 yılında Türkiye'ye dönen şair, Bodrum, İstanbul ve Çanakkale'de yaşadı.

İlk şiirleriyle ilgi çeken Ece Ayhan, ikinci yeni akımının en çok tartışılan isimlerinden birisi olarak anılmaktadır.

12 Temmuz 2002'de İzmir'de vefat eden şairin, Kınar Hanım'ın Denizleri (1959), Bakışsız Bir Kedi Kara (1965), Ortodoksluklar (1968), Devlet ve Tabiat (1973), Yort Savul (Toplu Şiirler, 1977), Zambaklı Padişah (1981), Çok Eski Adıyladır (1982), Sivil Şiirler (1993), Son Şiirler (1993) adlı eserleri bulunmaktadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler