ANAP, DP'de birleşecek

DP'nin dün gerçekleştirilen Merkez Karar Kurulu (MKK) toplantısında, Anavatan-DP birleşmesinden ortaya çıkacak resim netleştirilirken, DP cephesinde birleşmenin "DP" adı altında olması konusunda görüş birliğine varıldı.

Yayınlanma: 10.07.2009 - 11:30
Abone Ol google-news

DP, MKK toplantısı dün Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk başkanlığında yapıldı. ANKA'nın edindiği bilgilere göre, toplantının ana gündem maddesini DP-ANAP birleşmesi oluştururken, yeni oluşumun da hatları belirlendi. DP MKK üyesi Çağatay Kalkanoğlu, birleşmeye kesin gözüyle bakıldığını vurgularken, "yeni parti" fikrinin de gerçekliği
olmadığını söyledi.

Kalkanoğlu, "Birleşmeden yeni parti çıkmayacak. Anavatan Partisiyle de o mutabakata ilk başta varılmıştı zaten. DP olarak devam edeceği belli. ANAP ya da DYP'de değil. DP olarak devam edecek" dedi. Her iki partiyi de bundan sonra olağanüstü genel kurul
süreceğinin beklediğini söyleyen Kalkancı, ardından yeniden seçim sürecine girileceğini kaydetti. Toplantıda parti programının da ele alındığını belirten Kalkanoğlu, bu kapsamda Kadın Kolları, Gençlik Kolları yapılandırmaları ile ilgili konuların ağırlıklı olarak yer aldığını söyledi.
 

AB'ye uyumlu parti programı

Diğer bir DP MKK üyesi İbrahim Hakkı Akhan da, toplantıda birleşmeyle ilgili programda, isim ve amblemde bir sıkıntının gündeme gelmediğini söyleyerek, "Sadece Anavatan Partisi ile birleşme değil, kurum olmasa bile diğer partilerdeki insanların da 'merkez oluşumu'na dahil olması söz konusudur. Bu parti merkez partidir. Siyasetin merkezi olacak
oluşum oldu, bu konuda da anlaşıldı"
diye konuştu. Akhan, toplantıda ele alınan diğer bir konunun parti programı ve tüzüğü olduğunu söyleyerek, bu konuda da artık son noktaya gelindiğini ifade etti. Yeniliklerle dolu bir programın ortaya çıkacağını kaydeden Akhan şu bilgileri verdi:

"Parti tüzüğü ve programı üzerinde de anlaşıldı, çalışmalar bitmek üzere son rötuşlar yapılıyor. Merkez partinin, AB bakış açısında doğrultusunda bir AB'liğe tam üyelik hiçbir koşul aramaksızın gireceğimiz söylüyoruz. AB'nin getirdiği örneğin partinin gençlik kollarıyla, kadın kollarıyla ilgili düzeltmeleri yaptık. Bu çok önemli. 21. yüzyıldayız, partiler yasasına göre de bir sürü şey Anayasaya aykırı. Partiler Kanunu da değişmediği için, Anayasa, Partiler Kanununa ters. Bu tersliği biz kendi oluşumumuzda aşmış bulunmaktayız. Merkez parti olmanın koşulu oluşmuştur."
 

Tabanlar birleşti, merkez kaldı

DP Teşkilat Başkan Yardımcısı ve MKK üyesi Hasan Oral da, toplantıda ortaya çıkan sonuca ilişkin "Tabanlar birleşti, genel merkezler kaldı" yorumunu yaptı. DP isminin Mehmet Ağar döneminde Anavatan Partisi'nden geldiğini söyleyen Oral, "Biz onlarla bütünleşmek için bu ismi aldık" diye konuştu. Oral, Anavatan Partisi'nde de "DP" ismi konusunda mutabakata varıldığını ifade etti.
 

ANAP'ta il başkanları toplanıyor

Anavatan Partisi ise 15 Temmuz Çarşamba günü il başkanlarını toplayacak. Birleşmenin masaya yatırılacağı görüşmelerin ardından, 16'sında da partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplanacak. MKYK'da Birleşme Komisyonunun raporları değerlendirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler