Dünya Sagalassos'u izliyor

Burdur'un Ağlasun ilçesi sınırları içindeki, tarihi MÖ 6000'lere dayanan Sagalassos Antik Kenti, gün ışığına çıkan tarihi eserleriyle tüm dünyanın dikkatlerini üzerine topluyor. Kazılarda bu yıl bulunan Roma İmparatoru Marcus Aurelıus'a ait baş ve ayak heykelleri ile 16. Roma İmparatoru Antonınus Pıus'un eşi Faustına Maıor'a ait baş heykeli büyük ilgi gördü.

Yayınlanma: 29.08.2008 - 07:56
Abone Ol google-news

Belçika'daki Leuven Katolik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında yürütülen kazıların bu yılki bölümü tamamlandı. Bu yılki kazılarda gün ışığına çıkarılan eserler arasında en büyük ilgiyi Roma İmparatoru Marcus Aurelius'a ait baş ve ayak heykelleri ile 16. Roma İmparatoru Antoninus Pius'un eşi Faustina Maior'a ait baş heykeli çekti.
Öte yandan, geçtiğimiz yılki kazılarda gün ışığına çıkarılan Roma İmparatoru Hadrian'a ait baş heykeli ise Londra'daki British Museum'da düzenlenen ''Hadrian'' sergisinin en önemli parçası oldu.
Burdur Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci yaptığı açıklamada, Fransız bir gezgin tarafından 1706 yılında bulunan antik kentte bu yıl 8 hafta süren kazıların tamamlandığını bildirdi. Sagalassos'un Toroslar'ın zirvesinde, bin 500 metre yükseklikte kurulduğunu anlatan Ekinci, antik kentin Psidia coğrafyasının önemli yerleşim birimlerinden birisi olduğuna dikkati çekti.
Kentin yaşanan iki büyük depremin ardından oturulamaz hale geldiğini belirten Hacı Ali Ekinci, ''Kazılarla kentin her gün yeni bir bilinmeyeni ortaya çıkıyor. Kentin 1500 metre yükseklikte kurulması sayesinde kentin malzemeleri herhangi bir nedenle alınıp götürülmemiş ve kent bakir kalmış'' dedi.

Serginin gerçekleştirildiği salonun Burdur Müzesi büyüklüğünde olduğunu dile getiren Ekinci, ''Sergi alanına girdikten sonra ilk gördüğünüz heykel, Sagalassos'tan giden İmparator Hadrian'a ait baş heykeli. İngilizler, İmparator Hadrian'a büyük önem gösteriyorlar. Bu sergiyle Burdur'u ve Türkiye'yi çok iyi şekilde tanıttık'' diye konuştu.
Hacı Ali Ekinci, bölgede 20 yıldır devam eden kazılarda çoğunluğu sikke, kemik, metal ve taş malzemeler olmak üzere küçük eserlerin gün ışığına çıkarıldığını, antik kentten çıkarılan eser sayısının ise 500'e ulaştığını bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler