Servis kurallarına dikkat

Emniyet yetkilileri okulların açılmasına kısa süre kala, öğrencileri, servis ve yollarda uyulması gereken kurallar konusunda uyardılar. Yetkililer, öğrencilerin her bakımdan güvenli bir okul taşıtına da binse, yine de bazı konulara özen göstermediğinde bazı tehlikeli durumlara açık olacağını da ifade etti.

Yayınlanma: 29.08.2008 - 09:00
Abone Ol google-news

Emniyet yetkilileri, evi okuldan uzak olanların gidiş-gelişinde servisi tercih ettiğini belirterek, güvenli yolculuk için uyulması gereken temel kurallar konusunda öğrencilerin dikkatli olmasını istediler.
Öğrencilerden trafik ortamındaki sorumluluklarının farkına vararak bu doğrultuda davranmalarını isteyen yetkililer, öncelikle öğrencilerin binecekleri servis araçlarının gerekli koşullara sahip olup olmadığına dikkat etmelerini önerdiler.
Her okul taşıtında ışıklı ''DUR'' işaretinin bulunması, bu işaretin öğrencilerin araca iniş ve binişi tamamlanıncaya kadar yakılması, ''DUR'' ışığı yandığında arkadan gelen bütün araçların durması gerekiyor.


Okul taşıtlarına fazla öğrenci bindirilmemesi ve yolculuk edecek herkes için mutlaka oturacak yer bulunması, okul taşıtında ayakta yolculuk edilmemesi gerektiği anlatan yetkililer, okul taşıtlarının, gidiş geliş saatlerine ve okul tarafından belirlenen taşıma programına uygun olarak çalışmasının önemine dikkat çektiler.
Servislerde araç içi düzeni sağlamak, iniş ve binişlerde yardımcı olmak üzere ya bir rehber öğretmen ya da bu işle görevli bir görevlinin bulunması gerektiğini hatırlatan yetkililer, okul taşıtında öğrencilerin yetişebileceği camların ve pencerelerin güvenli ve sabit olması gerektiğini ifade ettiler.
Yetkililer, öğrencilerin ilk olarak servisin sürücüsüyle tanışmasını, okul taşıtına binmeden önce yolculuk sırasında ve okul taşıtından indikten sonra onunla işbirliği içinde hareket etmeleri gerektiğini ifade ettiler.

Yolculukta uyulacak kurallar


Öğrencilerin yolcu olarak ilk sorumluluklarının ''servis taşıtına bindikten sonra bir an önce kendi yerine geçmek, çantasını yerleştirmek ve oturmak'' olduğunu belirten emniyet yetkilileri, öğrencinin yolculuğun sonuna kadar yerinden kalkmaması ve ''sürücünün inebileceğini söylediği'' zaman öğrencinin oturduğu koltuktan kalkması gerektiğini ifade ettiler.


Araçtan indikten sonra

Emniyet yetkilileri, öğrencilerin servisten indikten sonra da sorumluluklarının bitmediğini ifade ederek, öğrencilerin yeniden yaya oldukları bu zaman diliminde de güvenliklerini arttırmak için uymaları gereken kuralları şöyle sıraladılar:
''Araçtan inmeden önce çantanızı rahat hareket edebileceğiniz şekilde elinize alın ya da sırtınıza takın. Sırayla kapıya yaklaşın. Sıraya uymak zaman kaybettirmez. Aksine zaman kazandırır. Tutunarak inmek işleri kolaylaştırır ve güvenliği arttırır. Hiçbir aracın merdivenleri tam anlamıyla konforlu değildir. Bu yüzden inerken tutunmak gerekir. Giysilerinizin bir yere takılmaması için özen gösterin. Araçtan iner inmez ilk işiniz kaldırımda en güvenli yere doğru yürümek olmalı. Okul taşıtının önünden ve arkasından geçmemeniz gerektiğini unutmayın''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler