Bulgaristan'da seçimler

Bulgaristan'da 7 Temmuz'da yapılan parlamento seçiminde, 240 sandalyeli parlamentoda 116 milletvekili kazanan GERB partisinin fahri başkanı ve başbakan adayı Boyko Borisov, en çok bir siyasi ortakla hükümet kurmak istediğini söyledi.

Yayınlanma: 12.07.2009 - 18:44
Abone Ol google-news

Bulgaristan'ın NTV adlı televizyon kanalında, “Göz Göze" adlı programa katılan Borisov, yeni hükümetin 27 Temmuz'da belli olacağını belirtti.

Programda, “Nabucco" doğalgaz boru hattı anlaşmasına tam destek verdiğini önemle vurgulayan Borisov, “Ben Nabbuco;ya karşı değilim. Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov;un bundan sonra ekonomi ve enerji sektöründe söz sahibi olmasına karşıyım" diye konuştu. Nabucco projesinin “mükemmel olduğunu" ifade eden Borisov, “Biz bu projeyi imzalayacağız" dedi.

"Avrupa Birliği;nin atom santrali kurdurulmasına izin verdiği istisnai ülkelerden biri Bulgaristan'dır" diye konuşan Borisov, Rus teknolojisi ile kurulması planlanan "Belene" santralinin yapımına devam edileceğini kaydetti.

Başbakan adayı Borisov, dış siyasette "Rus aleyhtarı" bir politika sürdürmeyeceğini, Moskova Belediye Başkanı Genadiyi Lujkov'un yakın dostu olduğunu, ancak ülkenin milli menfaatlerini gözönünde bulundurarak Avrupa Birliği taraftarı politika sürdüreceğini açıkladı.

Boyko Borisov, tüm vatandaşlarına Bulgaristan vatandaşı olarak baktıklarını da söyledi ve "Partimizde çok sayıda Müslüman ve Türke yer verdik" dedi. Parlamento seçiminde 38 sandalye kazanan HÖH;nin bundan sonra muhalefet konumunda olacağını vurgulayan Borisov, "HÖH'ün iktidarda olmasını reddeden biz değiliz. Bulgaristan halkıdır" diye konuştu.

Hükümet formülü

Bulgaristan;da yeni parlamentonun 14 Temmuz'da toplanacağını ve yeni hükümetin 27 Temmuzda belli olacağını kaydeden Borisov, fahri başkanı olduğu GERB partisinin Genel Başkanı Tzvetan Tzvetanov;un içişleri bakanı olacağını söyledi.

Borisov, Sofya Belediyesi'nde eğitimden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Yordanka Fandıkova'nın eğitim bakanı, GERB'in genç ekonomi uzmanlarından Simeon Dyankov'un da ekonomi bakanı olacağını duyurdu.

“Savunma ve dışişleri bakanlarım da hazır" diyen Borisov, seçim kampanyasında fikir ortağı ve müstakbel koalisyon ortağı olarak gösterilen Mavi Koalisyon'un eş başkanlarından Nikolay Mladenov'un da bakan olacağını açıkladı. Borisov, Mladenov;un dışişleri bakanı olmayacağını kaydetti.

Boyko Borisov, yeni parlamento başkanı adayını da, GERB partisinin Rusçuk milletvekili Tzetzka Tzaçeva olarak açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler