Türkiye yeri doldurulamaz bir ortak

Türk-Irak İş Konseyi, Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Ali Baban ile Türk firmalarını bir araya getirdi. Baban toplantının ardından "Biz Türkiye'ye yeri doldurulamayacak bir ticaret ortağı gözüyle bakıyoruz" dedi. Türk Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy da iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ardından "Irak bizim için stratejik ortaktır" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 29.08.2008 - 10:07
Abone Ol google-news

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Irak İş Konseyi, Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Ali Baban ile Türk firmalarını bir araya getirdi.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Ali Baban ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Tüzmen, kabulde yaptığı konuşmada, Irak ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin son dönemde ciddi bir hızla arttığını belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2007 yılında, 3,5 milyar dolar seviyesini aştığını, bu yılın ilk 6 ayında da ticaret hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış gösterdiğini söyledi.

TOBB Plaza’da düzenlenen iki ülke arasındaki yeni ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik toplantıda, Irak ve Türk Hükümetinin ilişkilerinin köklü bir geçmişi olduğunu belirten Baban ise şunları söyledi:

“Gerek coğrafi gerek inanç bakımından iki ülkenin ilişkileri her zaman derin olmuştur. En zor zamanlarda bile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda hem Irak hem de Türk hükümetlerinin büyük çabaları olmuştur. Biz Türkiye’ye yeri doldurulamayacak bir ticaret ortağı gözüyle bakıyoruz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde zorluklar olduğunu biliyoruz. Bu zorlukların en önemlisi de herkesin bildiği gibi güvenlik sorunudur. Bu sorun önemli ölçüde azaldığı ve , ortadan kalktığı takdirde iki ülke arasındaki ticari ilişkiler büyük bir ivme kazanacak. Bildiğiniz gibi ekonomik ve güvenlik durumu iç içedir. Ekonomik durum düzelirse, güvenlik durumu da düzelir.”

İstanbul’da olduğu süre içinde çok sayıda işadamıyla görüştüklerini belirten Baban, özellikle enerji sektöründe yatırımlar yapılabileceğini, bu yatırımların petrol ve elektrik alanında mümkün olabileceğini söyledi.

Rusya-Gürcistan krizinin Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği sorulması üzerine ise Baban “ Direkt bir etkisi olacağını düşünmüyorum, ama dünyanın herhangi bir yerinde çıkan bir krizin ekonomik ilişkileri etkileme riski her zaman vardır. Bilindiği üzere Irak’taki sıradan vatandaş bile krizlerle yaşamaya artık alıştı” dedi. DEİK Türk Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy da iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ardından “Irak bizim için stratejik ortaktır” yorumunu yaptı. Irak’ta savaş sonrasında ticari rakamların 4 kat artığını belirten Aksoy, “ 2008’de 5 milyon dolar olan Irak’la ticaretimizin 2009’da 10 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler