Türk sivil havacılığı Avrupa Birliği'nde

Türkiye, Avrupa Birliği'nin sivil havacılık kurallarını uygulama zorunluluğu olmadan Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı'nın kural koyma faaliyetleri kapsamında oluşturacağı tüm çalışmalara eşit katılım hakkı elde etti.

Yayınlanma: 13.07.2009 - 09:04
Abone Ol google-news

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa Sivil Havacılık Konferansı'nın (ECAC) 7-8 Temmuz tarihleri arasında Fransa'nın Strasbourg kentinde gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısı'nda, AB üyesi olmayan ECAC üyesi ülkelerin Havacılık Otoriteleri Birliği'nin (JAA) kapatılarak, yetkilerinin EASA'ya devredilmesinin ardından herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için bir anlaşma imzalandı.

EASA ile ilişkilerin hukuki bir zemine oturtulması amacıyla imzalanan anlaşma ile Türkiye, Avrupa'da sivil havacılık alanında gerçekleştirilmesi planlanan tüm değişikliklerden önceden haberdar edilme, EASA'nın kural koyma faaliyetleri kapsamında oluşturacağı tüm çalışma gruplarına eşit haklarla katılım sağlama ve EASA'nın Yönetim Kurulu'ndan sonra en önemli organı olan Ulusal Otoriteler Danışma Kurulu'nda (AGNA) temsil edilme hakkını kazandı.

Askeri konuların tamamen kapsam dışında bırakıldığı söz konusu anlaşma uyarınca SHGM, AB sivil havacılık mevzuatını otomatikman ve aynen kabul etme yükümlülüğü olmadan, imzalamış olduğu diğer işbirliği anlaşmalarındaki haklara ve yükümlülüklere herhangi bir kısıtlama gelmeksizin EASA ile ilişkilerini sürdürebilecek. Ayrıca, bu anlaşma kapsamında SHGM denetçileri, EASA'nın Avrupa'da gerçekleştireceği denetimlere katılma hakkını elde etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler