Taylor savunmasına başladı

Liberya'nın, Sierra Leone'de köylülere tecavüz eden ve öldüren isyancıları yönetmekle suçlanan eski Devlet Başkanı Charles Taylor'ın Lahey'deki özel mahkemede savunması başladı.

Yayınlanma: 13.07.2009 - 12:19
Abone Ol google-news

Liberya'da eski Devlet Başkanı Charles Taylor köylülere tecavüz eden ve öldüren isyancıları yönetmek suçundan yargılanıyor.

Eski devlet başkanının avukatı Courtenay Griffiths, Sierra Leone için kurulan özel mahkemedeki yargıçlardan, isyancıların ülkedeki iç savaş sırasındaki şiddet eylemlerinin, Taylor hakkında verecekleri hükümleri gölgelemesine izin vermemelerini istedi.

Charles Taylor, aralarında cinayet, işkence, yağmalama, seks köleliği, çocukları asker olarak kullanmak ve sivil halka dehşet saçmak olmak üzere 11 suçtan yargılanıyor.

Uluslararası bir mahkeme tarafından yargılanan ilk Afrikalı lider olan Taylor, yarın kendi savunmasını yapacak.

Griffiths, Taylor'ın hukuki olarak zorunlu olduğu için değil, tarihi olayları doğrudan anlatmanın önemli olduğunu düşündüğü için savunma yapacağını ifade etti.

Sierra Leone için kurulan özel mahkemenin 2008 yılında başlamasından önce delil toplayan savcılar, 1991-2002 yılları arasında meydana gelen vahşet olaylarıyla ilgili olarak onlarca köylünün ifadesine başvurmuştu.

Şahitler, Taylor ile isyancılar arasındaki telsiz mesajlaşmaları, Liberya'dan Sierra Leone'ye pirinç çuvalları içinde gönderilen kaçak silahlar ve bunun karşılığında mayonez kavanozunda gönderilen elmaslar konusunda tanıklık etmişlerdi. Eski bir yardımcısı da Taylor'ı insan ciğeri yerken gördüğünü iddia etmişti.

Sierra Leone'de 1991-2002 yılları arasındaki iç savaş sırasında yaklaşık 500 bin kişinin öldürüldüğü, cesetlerinin parçalandığı veya diğer birtakım zulümlere maruz kaldığı tahmin ediliyor.

Savunma makamının elinde, hepsinin şahitlik yapmaya geleceği beklenmese de 200 kişiden oluşan ve Afrikalı eski devlet başkanlarıyla üst düzey BM görevlilerinin de yer aldığı bir liste bulunuyor.

Griffiths, mahkemede Taylor'ı, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun 15 üye ülkesiyle Birleşmiş Milletler tarafından Sierra Leone'deki vahşi olayları durdurması için yardımı talep edilen bir arabulucu olarak tasvir etmeyi amaçlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon