İsrail'in reklam sıkıntısı

İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, İsrail televizyonlarında yayımlanmaya başlanan, bir GSM firmasının reklamında ayırma duvarının kullanılmasını eleştirerek, reklamın kaldırılmasını istedi.

Yayınlanma: 13.07.2009 - 16:51
Abone Ol google-news

İsrail'de  bir GSM firmasının reklamında ayırma duvarının dibinde, İsrailli askerleri karşı taraftaki gözükmeyen Filistinlilerle top oynarken gösteren reklam eleştiri toplarken, Facebook'ta bir grup da reklamın kaldırılmasına uğraşıyor. Ahmed Tibi, reklamında duvarı kullanan İsrail'in en büyük GSM firmalarından Cellcom'a bir yazı göndererek, "ırkçı" diye nitelediği reklamı protesto etti. Tibi, "Bariyer, aileleri birbirinden ayırıyor, çocukları okullara, hastanelere gitmekten alıkoyuyor" dedi. Tibi, reklamda duvarın Tel Aviv'de sanki bir bahçenin çitiymiş gibi sunulduğunu da belirtti.
 

Cellcom ise "Biz, insanlararası etkileşimi kolaylaştıran bir iletişim firmasıyız" ifadesini kullanarak, siyasetle ilgilenmediklerini belirtti ve reklamla ilgili çok olumlu tepkiler aldıklarını öne sürdü. Cellcom, reklamın ardında kesinlikle kötü bir niyet olmadığını savundu. Facebook'ta ise bir grup, reklamı "ırkçı" diye nitelendirerek, kaldırılması için uğraş veriyor.
 

Söz konusu grup, duvarın reklam aracı olarak kullanılmasını eleştirirken, reklamın saldırgan ve aynı zamanda çirkin olduğunu ifade ediyor. Reklamda "sözümona" iyi askerlerin, "duvarın öte yakasındaki canavarın topu çalabileceği ihtimalinden korktukları"nın belirtilip, "ancak top İsrailli askerlerin eline geri geldiğinde, 'canavarın vahşi olmadığını' tersine askerlerle oynamak istediğini fark ediyoruz" denildi. Grup, önemli bir İsrail firmasının böyle "çirkin" bir reklamın yayımlanmasına izin vermesini de "utanç verici" olarak niteleyip, reklamın derhal kaldırılmasını istedi.
 

Uluslararası reklam firması McCann Erickson'un İsrail şubesi tarafından çekilen reklam filminde, bir grup İsrailli asker ayırma duvarının yanıbaşında jiple geçerken, jipin tam üzerine, duvarın öte yanından bir futbol topu düşüyor. Top, askerlerden biri tarafından karşı tarafa şutlanınca, öbür taraftan yeniden gönderiliyor. Asker, telsizle arkadaşlarını çağırıyor ve birkaç jip daha, kızlı-erkekli askerler aynı mekana geliyor. Top bir kez daha öbür tarafa atıldığında gelişi gecikiyor. Topu bekleyen askerler, bir süre sonra topun geri geldiğini gördüklerinde sevinç çığlıkları atıyor.
 

Sadece duvarın gözüküp, diğer taraftaki Filistinlilerin ekrana yansımadığı reklam filminin sonunda, "Alt tarafı istediğimiz biraz eğlence" sözleri duyuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler