İran'da yeni eğitim yılı başlıyor

Zorunlu eğitimin 12 yıl olduğu İran'da, 17,5 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen ders başı yapmaya hazırlanıyor. 4-6 yaş grubunu kapsayan okul öncesi eğitimde yüzde 65'lik bir orana ulaşan İran'da, son 30 yıldaki çabalarla okuryazarlık oranı yüzde 86'ya kadar çıkarıldı.

Yayınlanma: 29.08.2008 - 12:30
Abone Ol google-news

İran'da 17,5 milyon öğrenci ders başı yapmaya hazırlanıyor. İran Eğitim ve Öğretim Bakanlığı verilerine göre, yeni eğitim ve öğretim yılında 1,2 milyon çocuk ilk kez okulla tanışacak.
4-6 yaş grubunu kapsayan okul öncesi eğitimde yüzde 65'lik bir orana ulaşan İran'da, son 30 yıldaki çabalarla okuryazarlık oranı yüzde 86'ya kadar çıkarıldı.

Okula başlama yaşının 6 olduğu İran'da, öğrenciler 5- 3 -4 sistemine göre 12 yıl ücretsiz mecburi eğitime tabi tutuluyor.
Yüksek öğrenim görmek isteyen öğrenciler ise 1 yıllık hazırlık döneminin ardından ülke genelinde yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin katıldığı sınavda gerekli başarıyı göstermek zorunda.
Eğitim ve öğretimle ilgili üç ayrı bakanlığın olduğu İran'da, ilk ve orta öğretimde özel okul oranı yüzde 7 iken, üniversitelerin üçte biri özel sektöre ait. Yüksek öğrenimde özel sektör payının fazlalığı ve açık öğretim sisteminin yaygınlığı üniversite adaylarının büyük bir bölümüne üniversite kapılarını açıyor.
Çeşitli sebeplerle İran'da ikamet eden yabancıların devam ettiği okulların yanı sıra az da olsa yabancılara ait okullar bulunuyor.
Eğitim ve Öğretim Bakanlığı'na bağlı yurt dışındaki İranlıların eğitim ve öğretiminden sorumlu birimin verilerine göre, 82 ülkedeki 120 okulda 18 bin İranlı öğrenci eğitim görüyor. Yurt dışındaki İran okullarında bin 700 öğretmen görev yapıyor.
Nüfus özellikleri Türkiye ile benzerlik gösteren İran'da okul ve diğer bazı altyapı eksiklikleri nedeniyle birçok okulda ikili eğitim sistemi uygulanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler