Kırıkkale'de patlama

Kırıkkale'ye ait barut fabrikasının deposunda patlama meydana geldi. Patlamada 3 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı. Yaşamını yitirenlerin boya yapan işçiler olduğu, fabrika çalışanlarının çoğunun o sırada çay molasında olduğu anlaşıldı. Patlamada, yaşamını yitirenlerin ve yaralıların kimlikleri belirlendi.

Yayınlanma: 29.08.2008 - 12:41
Abone Ol google-news

Kayseri Yolu 7. kilometresinde bulunan Makine Kimya Enstitüsü’ne (MKE) ait barut fabrikasının deposunda saat 14.50 sıralarında art arda iki patlama meydana geldi. Patlamaların etkisiyle, çevredeki ev ve işyerlerinin camları kırıldı, fabrikada yangın çıktı.

Patlamada fabrikada boya yapan taşeron firma için çalışan 3 işçi yaşamını yitirdi. 26 kişi de yaralandı. Yaralılardan 2’si Kırıkkale Devlet Hastanesi’e, diğer yaralılar ise; Yüksek İhtisas Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Patlamanın şiddeti nedeniyle kentteki vatandaşlar büyük panik yaşadı. Bina kullanılamaz hale geldi.

Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer olay yerinde incelemelerde bulunuyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay da Kırıkkale’ye gitti.

Olayda yaşamını yitirenlerin kimlikleri şöyle: Müteahhit firma sahibi Musa Pehlivanlı (58), müteahhit firma işçisi Nazmi Tombak (50) ve Sönmez Ateş.

Patlamada yaralanan 26 kişinin kimlikleri ise şöyle:

"Erdoğan Kılıç, Rıza Nihat Emay, Rasim Yılmazer, Hasan Elitok, Ömer Karahasan, Yusuf Aslan, Ferdi Sevci, Abdullah Akan, Muzaffer Kayıkçı, Servet Aktaş, Adnan Yılmaz, Adem Akbal, Halil Tonbul, Yılmaz Keleş, Muhammet Osman Akgül, Mehmet Kaçar, Erdoğan Bahadır, İsmail Bahadır, Vahit Başaran, Yılmaz Çekiç, Şevket Baysal, Emine Pak, Sahir İşkur, Zübeyde Cengiz, Nuran Duman."

Yaralılardan Şevket Baysal'ın asker olduğu, el bileğindeki kırık dolayısıyla Yüksek İhtisas Hastanesinde ameliyat edildiği öğrenildi.
Yaralılardan el bileği kırılan ve baş parmağı kopan Erdoğan Bahadır da aynı hastanede tedavi görüyor.
Ağır yaralı İsmail Çıtak'ın ise Ankara'ya sevk edildiği bildirildi.

Fabrika, Milli Savunma'ya barut üretiyordu

Patlamanın meydana geldiği Kırıkkale MKE Barut Fabrikasının ana görevinin, Milli Savunma Bakanlığının gereksinimi olan mühimmatların sevk barutlarını üretmek olduğu bildirildi.
Ayrıca kapasitenin elverdiği ölçüde MKE fabrika ile işletmeleri ve piyasa için av barutu, nitroselüloz, plastifiye lak ve Eter üretimi de yapılıyor.
750 ton/yıl kapasiteli Küresel Barut Üretim Tesisi Projesi de bu yıl tamamlanarak üretime geçilmişti.
Fabrikanın AQAP-2120 ve ISO 9001:2000 ve Tesis Güvenlik belgeleri bulunuyor.
Kırıkkale'de, Kayseri yolu 7. kilometrede bulunan fabrika, 1939 yılında kuruldu, 1950'de MKE'ye aktarılıncaya kadar Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğünce işletildi.

1959-1962 yılları arasında kapasitesi 1800 ton/yıl tek bazlı top barutu üretecek şekilde artırılan fabrikanın, 1988'de nitroselüloz tesisinde ileri üretim teknolojisine yönelik yatırım yapıldı ve uluslararası standartlara uygun nitroselüloz üretimine başlandı.

Ayrıca fabrikada, 750 ton/yıl kapasiteli plastifiye lak üretimi de yapılıyor.
Tek bazlı, çift bazlı ve üç bazlı olarak üretilen barutlar top ve obüs, tüfek, tabanca ve av mühimmatlarında sevk barutu olarak kullanılıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler